Danas je Dan bez mobitela u prometu

blank

Od 2017. godine obilježava se Dan bez mobitela u prometu, akcija kojom se želi ukazati na problem korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilima

Prema istraživanju koje je provela agencija Promocija plus čak 73 posto roditelja koristi mobitel dok su u prometu sa djecom. Nadalje, trećina roditelja koristi mobitel dok šeću s djetetom ili ga guraju u kolicima, trećina dok čeka zeleno svjetlo na semaforu i četvrtina u vožnji, dok im je i dijete u automobilu.

Terensko istraživanje je za ovogodišnji Dan bez mobitela u prometu agencija Promocija plus provela s 300 roditelja vrtićke i osnovnoškolske djece u gradu Zagrebu ovog listopada.

Dan bez mobitela u prometu, koji se već četvrtu godinu obilježava 21. listopada, ove je godine posvećen djeci i roditeljima u prometu.

blank

– Ovo nije kampanja protiv mobitela već njome želimo smanjiti broj prometnih nesreća izazvanih upotrebom mobitela u prometu. Svijest o sigurnosti započinje kod kuće. Unatoč činjenici da smo svjesni rizika korištenja mobitela u prometu, posebno u vožnji, roditelji često daju loš primjer svojoj djeci i pritom zaboravljaju da je dužnost roditelja odgovorno se ponašati. Skretanje pogleda s ceste da biste pročitali poruku može biti kobno. Za razliku od auta ljudski život nema rezervne dijelove – rekao je u pozdravnom govoru sudionicima konferencije “Mi i naši gadgeti u prometu” Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je organizator Konferencije.

– Svi stariji bismo se trebali ponašati pred djecom tako da im budemo dobar primjer. Prvi put kad sa svojim djetetom prijeđete ulicu na crveno svjetlo dijete će to zapamtiti i kad-tad će i samo to učiniti. Zato, pogotovo kad smo s djecom ne smijemo ni slučajno kršiti prometne propise. U prometu možemo vidjeti da otac drži dijete u krilu i zajedno voze auto, ili pak da majka drži dijete u krilu na prednjem sjedištu. To je nešto strašno i krajnje neodgovorno jer je to zanemarivanje zdravlja djeteta. Neke pravobraniteljice za djecu su čak tražile da se za takvo ponašanje podnosi kaznena prijava. Ako razgovarate na mobitel dok vozite, isto će to raditi vaše dijete dok vozi bicikl. Stradanje u prometu je također pandemija u kojoj godišnje strada 1,3 milijuna ljudi, a ozlijeđenih bude više od 50 milijuna, izjavio je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Renata Ivanović, voditeljica projekta, prezentirala je detalje istraživanja o navikama roditelja u prometu.

– Na pitanje čega se najviše boje u prometu 56 posto roditelja odgovorilo je kako su to neoprezni, bahati i agresivni vozači, 45,8 posto neoprezni koji koriste mobitel u vožnji, njih 33,9 posto strahuje zbog nepostojanja nogostupa uz prometnice, 32,4 posto zbog nedostatka parkiranja u blizini škola i vrtića, a 32,2 posto boji se alkoholiziranih vozača. Da su vlast, za podizanje sigurnosti u prometu 16,3 posto ispitanika značajno bi povećalo prometne kazne, 15,3 posto bi na ulice postavilo više policajaca, a po 11 posto ispitanika bi smanjilo brzinu vožnje u naseljima i povećalo edukaciju sudionika u prometu. Zanimljivo je da čak 76 posto ispitanika smatra da je korištenje mobitela u prometu izuzetno rizično, no istodobno i sami koriste mobitel u takvoj situaciji – naglasila je Renata Ivanović te se zapitala: Vjeruju li da se baš njima neće dogoditi nesreća?

Dr. Krešimir Vidović iz kompanije Ericsson Nikola Tesla predstavio je zajednički projekt njegove kompanije, Hrvatskih cesta i Fakulteta prometnih znanosti. Kroz narednih šest mjeseci planiraju razviti metodologiju detektiranja na kojim dionicama cesta diljem Hrvatske se mobitel najviše koristi u prometu.

Drugim riječima, kroz njihov će projekt biti moguće identificirati karakteristične obrasce upotrebe mobilnog telefona od strane vozača tijekom vožnje. A cilj je, naglasio je Vidović, na takvim lokacijama gdje znamo da postoji povećana opasnost od nesreća, raditi preventivne akcije, policija češće kontrole, pa i hvatanje prekršitelja. – Mobitel se s četvrtog polako penje na prvo mjesto krivaca za prometne nesreće. Lani je MUP uhvatio 43.240 vozača da koriste mobitel u vožnji, što je 6 posto više nego u 2018. godini – rekao je Vidović.