Dogodilo se ono čega smo se najviše plašili: otkazan je Ženevski auto salon

blank

Iako se činilo kako koronavirus neće odgoditi još jednu veliku manifestaciju, Ženevski auto salon, to se ipak dogodilo

GIMS, Ženevski auto salon (Geneva International Motor Show) nije odgodio organizator nego švicarsko Savezno vijeće svojom odlukom o zabrani održavanja bilo kakvih okupljanja s više od 1000 ljudi, donesenom tri dana prije otvaranja, u petak 28. veljače 2020. Odluka se odnosi na period do 15. ožujka, što znači da je direktno vezana uz Ženevski sajam.

S obzirom da Ženevski auto salon posjeti oko 600.000 ljudi, kad bi se ta odluka poštovala, ispada da bi se sajam trebao održavati 540 dana.

blank

90. Ženevski auto salon trebao je biti otvoren od 5. do 15. ožujka 2020, uz dva novinarska dana – 3. i 4. ožujka. Do samo prije nekoliko dana organizator je bio uvjeren da će se sajam s više od 90 svjetskih i europskih premijera održati, planirano je bilo izlaganje više od 900 automobila. Među njima je i Rimac trebao predstaviti svoj komercijalni hyper električni automobil, koji je do sada kao koncept bio pokazivan pod nazivom C_Two.

blank
Rimac C_Two na prošlogodišnjem salonu u Ženevi

I desetci izlagača danima već najavljuju svoje premijere u Ženevi, a unutar prostora Palexpo smještenog pored Ženevskog aerodroma mnogi su već počeli postavljati svoje štandove. Na žalost, strah je i ovaj put bio jači, iako potencijalno opasnost postoji jer ljudi obolijevaju od COVID-19 bolesti, koju izaziva koronavirus (SARS-CoV-2). Nekoliko osoba inficirano je i u Hrvatskoj, iako za sada nitko nije u životnoj opasnosti.

Švicarsku odluku potaknula je pojava prvih potvrđenih oboljelih na tlu Švicarske. Naravno, svi koji su ulaznice unaprijed kupili dobit će natrag svoj novac. Ostaje problem plaćenih avionskih karti i rezerviranih hotelskih soba za koje mnogi neće dobiti novac natrag. U Barceloni je otkazano 40.000 hotelskih soba, a poluprazni zrakoplovi u smjeru Barcelone, u kojima smo se vozili prije tjedan dana upravo u smjeru Barcelone, pokazatelj su štete koju će i zrakoplovne kompanije podnijeti. Financijske posljedice za sve strane, i organizatora i izlagače i posjetitelje su značajne i tek će se procijeniti.

blank

Sve je počelo s MWC-om

Panika u Europi krenula je početkom veljače 2020. otkazivanjem Mobile World Congressa u Barceloni, iako su se neki drugi sajmovi i događanja bez problema održali. Primjetno je kako u tom periodu u Europi nije došlo do znatnog povećanja broja oboljelih.

S današnjim danom (28. veljače 2020.), prema službenim podacima Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, laboratorijski potvrđeni broj oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC) je 83.396. Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC) je 2.858. Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i Švicarska), (izvor ECDC) je 817. Broj umrlih u Europi je 19. U Hrvatskoj 5 osoba ima COVID-19 bolest.

Prvooboljeli je hrvatski državljanin koji se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Drugooboljeli je bliski obiteljski kontakt prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvrti oboljeli je bliski kontakt prvooboljelog, a peti oboljeli je bliski obiteljski kontakt trećeoboljelog.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Italija sa 650 oboljelih, Njemačka s 48 oboljelih, izvor: Johns Hopkins University), Francuska (38 oboljelih te dvoje umrlih, izvor: Johns Hopkins University), Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska (25 oboljelih, izvor: Johns Hopkins University), Austrija, Švicarska, Hrvatska, Belgija, Finska, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Rumunjska, Norveška, Danska.

blank
Koronavirus (COVID-19), broj zaraženih osoba u Europi

Što će se dogoditi s automobilima koji su najavljeni za predstavljanje u Ženevi? Za razliku od industrije mobitela, u automobilskoj industriji se novosti ne skrivaju baš toliko tako da se većina noviteta najavljuje tjednima prije početka auto sajmova. Dakle, većina noviteta je već poznata, ali ih nećemo vidjeti uživo.

Nakon vrlo lošeg Pariškog auto salona iz listopada 2018. te izuzetno lošeg Frankfurtskog iz rujna 2019. (koji je u međuvremenu otkazan te se neće održati u rujnu 2021. godine), za očekivati je da će isti trend zahvatiti i ostale auto sajmove.

Znamo da se Zagreb Auto Show 2020 neće održati, a najnovijim otkazivanjem Ženevskog auto salona samo se nastavio niz, kojeg je koronvirus samo potaknuo. Jednostavno, sajmovi više nisu poželjna mjesta za prezentacije novih proizvoda i usluga. Možemo zaključiti kako je (na žalost) koronavirus nekima i dobro došao. Organizatorima sajmova sigurno nije.