Iskonski osjećaj uživanja tijekom Škoda 4×4 Driving Experience

blank

Bila je to idealna prilika za isprobati 4×4 modele automobila iz Škode, na relaciji između Zagreba i Šibenika

Prednji, stražnji ili pogon na sve kotače dileme su koje često muče kupce automobila. Iako svaki od tri načina prijenosa snage na podlogu ima svoje prednosti i neke nedostatke uz pogon na sve kotače ste ipak najsigurniji.

Pokazala je to i mala avantura od Zagreba do Šibenika, preko drniški sela, na kojoj smo iz prve ruke (ili bolje rečeno prve noge) mogli isprobati i osjetiti sve prednosti koje nudi 4×4 vožnja. Škoda 4×4 Driving Experience je dvodnevni događaj tijekom kojeg smo kroz više od 600 kilometara isprobali nekoliko automobila.

Na izbor su bili Škoda Kodiaq, Škoda Karoq, Škoda Superb, Škoda Octavia te elektrificirani Škoda Enyaq i Škoda Eniaq Coupe RS iV. Pogon na sve kotače dio je Škodine povijesti – prvi modeli su bili Tip 956 i Tip 998 predstavljeni tijekom 30-tih godina prošlog stoljeća. Pravu renesansu pogon na sve kotače ponovo doživljava 1999. godine proizvodnjom modela Škoda Octavia Combi 4×4.

blank

Zanimljiv je i povijesti pregled svih 4×4 modela marke Škoda: nakon spomenute prve generacije Octavije 4×4 uslijedili su od 2004. do 2013. Škoda 4×4 druge generacije te Superb 4×4 druge generacije u periodu od 2008. do 2015.

U igru ulazi i Škoda Yeti 4×4 od 2009. do 2017. godine. Od 2013. do 2020. Octavia treće generacije koristi 4×4 pogon, Superb treće generacije u 2015. godini ima svoj debi. U 2016. godini prostorno iskoristivi Kodiaq također ima 4×4 pogon, uz redizajn modela 2021. godine.

Karoq, još jedan Škodin SUV model, nadograđen je u 2017. godini na 4×4 pogon. U 2019. godini Octavia četvrte generacije po četvrti put koristi 4×4 pogon da bi svoj vrhunac Škodina tehnologija pogona na sve kotače doživjela najprije u 2020. godini s potpuno električnim modelom Enyaq iV 80x. Uslijedio je u 2022. godini model Enyaq Coupe RS iV.

Ako bi se usporedili pogon na prednje kotače i pogon na sve kotače kod modela s motorom na unutarnje izgaranje to bi kod modela Octavia 2.0 TDI 110 kW 4×4 u odnosu na Octavia 2.0 TDI 110 kW s prednjim značilo 98 kilograma veću masu, ubrzanje kraće za 0,1 sekundu te 17 g/km veću emisiju CO2, prema WLTP mjerenju.

Ako bi se usporedile performanse i karakteristike BEV vozila Enyaq sa stražnjim pogonom i 4×4 (modeli Enyaq iV80 snage 150 kW vs. Enyaq iV 80x 4×4 sa 195 kW) u tom je slučaju kod pogona na sve kotače masa veća za 94 kilograma, ubrzanje je kraće za 1,9 sekundi, a snaga sustava je pri tome veća za 45 kW. Nešto je manji doseg modela s pogonom 4×4, za 24 kilometra.

Prva 4×4 okretaja isprobali smo s Moon metalik bijelom Škodom Kodiaq s 2.0 turbodizelskim TDI motorom snage s DSG mjenjačem. Većinu puta vozili smo se uz D način vožnje, ali isprobali smo i S kada smo željeli osjetiti jače performanse.

blank

blank

Pravi ispit za Kodiaq bile su zavojite ceste Dalmatine kroz koje smo prolazili poprilično brzo, ali i ugodno zahvaljujući upravo 4×4 pogonu. Iako je to prostrani obiteljski automobil, Kodiaq će podnijeti i nešto dinamičniju vožnju. Oduševljava i dobra zvučna izolacija, a potrošnja je bila oko 7 litara.

Isprobali smo i pomoć u vožnji, uz nadzor vozila samo držanjem ruku na volanu, a Kodiaq je sve odradio ugodno i precizno, bez šetanja po voznoj traci te samostalno kočeći uz adaptivni tempomat kad je ispred nas bilo sporije vozilo, a pretjecajna traka je bila zauzeta.

Škoda Karoq
Škoda Karoq

blank

Tijekom puta prate nas Karoq te limuzinska i karavanska izvedba Superba, a kasnije ćete saznati i dojmove vezane uz 4×4 Superb. Prije toga, nešto novo. Iz dizela prelazimo u drugo doba, u električni Enyaq koji nema nikakav osjećaj anksioznosti, doseg nimalo ne zabrinjava niti na tako dugim relacijama. Imali smo još 92 posto baterije te 371 km dosega. Poredani jedan do drugoga, Enyaq modeli su stvarno privlačni, bez obzira gleda li se Phoenix narančasta, Race plava, Velvet crvena…

blank blank

blank

blank

Naravno, najprivlačniji je Enyaq Coupé RS 𝗶V u mamba zelenoj boji dužine 4653 mm snage 220 kW odnosno 299 KS, uz dva električna motora, po jedan na svakoj osovini. Baterija kapaciteta 82 kW puni se snagom do 135 kW.

Prebacili smo u Škodu Superb s također pogonom 4×4, kao i svi prethodni modeli. Superb s 2.0 TSI benzinskim motorom snage 280 KS i pogonom na sve kotače doslovno „jede asfalt“. Barem je takav osjećaj za volanom vozila koje stotku hvata za oko 5,2 sekunde. Maksimalnu brzinu nismo isprobali, ali zanimao nas je osjećaj vožnje bez ruku na volanu, što smo i isprobali.

blank

Tada smo otkrili jednu zanimljivost, a to je trenutak kada Škoda upozorava da je vrijeme za preuzeti kontrolu jer nam ruke nisu na kolu upravljača. Ne reagirano na upozorenje, prateći što će se dogoditi. Na djelić sekunde automobil zakoči ili zavibrira te na taj način upozorava vozača. Možete to i vidjeti u našem videu filmu:

Prepuni dojmova o Škodama, koje su se pokazale ugodnima, dinamičnima i sigurnima u vožnji natrag do Zagreba shvaćamo još jednom zašto toliko kupaca odabire Škodu kao svoj brend. Pokazuju to i prodajni podaci u Hrvatskoj tijekom prvih pet mjeseci 2023. godine, prema podacima agencije Promocija puls – Škoda je zauzela treće mjesto i udjel od 11,09 posto, a ispred nje su Volkswagen s udjelom od 11,48 posto i Renault s 12,37 posto.

Octavia je drugi najprodavaniji model s 1053 primjerka koja su već registrirana, a među top 20 najprodavanijih modela u 2023. godini je i Kamiq koji je u svibnju 2023. registriran u 123 primjerka.