TEST Dacia Jogger Extreme 1.0 TCe 110: Ovo je najbolja Dacia koju smo vozili

blank

U kabinu će se moći smjestiti do 7 osoba, a osim što dobro izgleda Jogger nudi i dobra vozna svojstva te čak i grijanje prednjih sjedala

Noviji naziv Jogger upravo se u praksi i pokazuje onakvim kakav naziv nosi – ovo je trkač na duge staze u proizvodnji od 2021. godine, netom nakon što je u godini prije svijet na neko vrijeme stao. Oni koji su se u post-korona vremenu odlučili na putovanja mogli su pokupiti cijelu obitelj ili prijatelje, ne razmišljajući o nekadašnjim mjerama zabrane okupljanja većeg broja ljudi.

U peterovratni Jogger se može smjestiti 5 ili 7 osoba, ovisno o verziji, što se može vidjeti u prtljažniku jer su upravo tamo smještena dva dodatna sjedala, kao u testnom modelu koji nosi naziv Extreme. Naziv opreme je tu s razlogom jer će, iako nema pogon na sve kotače, Dacia Jogger Extreme ipak uspjeti proći kroz manje ugodne podloge kakva je sa snijegom.

Nasljednik Logan MCV i Lodgy modela, koji su također bili namijenjeni za vlasnike koji traže prostranost u kabini, pripada u kompaktni MPV segment tako da mu je oznaka monovolumen itekako prihvatljiva, iako je danas ta klasa vozila gotovo već iščezla. Na žalost, to su oduvijek bili udobni i prostrani automobili, ali ih je SUV oznaka i nešto povišenija podloga pobijedila.

Samo godinu dana od predstavljanja Jogger je doživio facelift, najviše zbog novog logotipa Dacia koji je cijeloj gami dao svježinu i modernost. Uz nešto malo promijenjenu rešetku i novu boju Lichen Kaki Jogger je postao još privlačniji za različite kategorije kupaca, privatnih i poslovnih. Zasigurno je taksi oznaka na Joggeru itekako privlačna jer pruža pregršt prostora, a i izgleda dobro uz Y-LED potpis u prednjem dijelu te zanimljivo dizajnirana i velika stražnja svjetla.

blank

blank

Bogato je opremljen, iznenadit ćete se u nastavku recenzije – u vozilo se ulazi i pokreće se 1-litreni benzinski motor samo na pritisak gumba, dok je ključ u džepu. Vozilo leži na 16-inčnim aluminijskim naplatcima i gumama 205/60 R16.

Izvana do izražaja dolaze višestruki natpisi Dacia i Jogger, pri čemu prevladava bakrena boja koju pronalazimo također i u interijeru, kod obruba ventilacijskih otvora kroz koje zrak upuhava automatski klima uređaj.

Bakrena se boja može pronaći na još nekim detaljima u interijeru i eksterijeru. Recimo, obrubi svjetala za maglu su bakrene boje. Boja vozila je metalik Urban siva te dodatno košta 560 eura. Dostupna je i opcija ručnog otvaranja prozora u razini trećeg reda sjedala.

Lijep, ali i sposoban automobil

Kako Dacia Jogger Extreme ne bi bila samo ušminkana i obojena verzija tu je dodatno prianjanje Extended Grip koje će omogućiti bolji grip po manje čvrstim podlogama, uz solidnih 200 mm razmaka podnice od tla. Dok se krećete unatrag dobro će doći i stražnja kamera. Prethodno opisano su glavne razlike u odnosu na Essential i Expression pakete opreme.

blank

blank

blank

Ipak, testni model ima zanimljivu dodatnu opremu poput paketa multimedija Media Nav s 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, ima DAB, USB, komande na kolu upravljača (za telefoniranje bez ruku), zatim kartografiju Istočne Europe, automatsku parkirnu kočnicu, sustav za nadzor mrtvog kuta (u vanjskom se ogledalu vizualno signalizira), prednje i stražnje parking senzore te grijanje prednjih sjedala. Tako opremljen Dacia Jogger Extreme ima cijenu 23.820 eura.

Ono što sve zanima je kako funkcioniraju stražnja sjedala, u trećem redu. Mogu se vrlo lako izvaditi, ako je potrebno proširiti prtljažni prostor od maksimalno 2085 dm3. Čak i kad su u prtljažniku ostaje dovoljno prostora za prtljagu jer se sjedala preklapaju. Kad su sva sjedala podignuta preostaje 212 dm3 dok se vađenjem sjedala iz prtljažnika dobije prostor od 829 dm3.

Do njih se dolazi preklapanjem sjedala u drugom redu tako da je ulazak poprilično komotan, iako će tamo najviše uživati djeca, koja će imati osjećaj kao da su odvojeni od roditelja na prvim sjedalima. I tekstilna sjedala su lijepo dizajnirana, uz uzorak koji se može vidjeti i na vratima te po kokpitu, a mekan je na dodir te izgleda kao mrežica. Time je tvrda plastika u kabini ipak unaprijeđena.

blank

blank

Agilan i živahan motor

Uz obilje prostora sigurno vas zanima kako se ponaša jednolitreni trocilindrični benzinski motor s 12 ventila snage 109 KS (81 kW), uz udovoljavanje Euro 6D normama. Uz ovu, postoji i verzija s pogonom na plin te ima 91 KS (67 kW) odnosno 100 KS (74 kW).

Testni model najveću snagu od gotovo 110 KS razvija iznad 5000 okretaja, nudi 200 Nm okretnog momenta, uparen je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (ne postoji verzija s automatskim), a vozilo dužine 4547 mm treba za okretanje 11,7 metara. Najveća brzina koju će Jogger postići je respektabilnih 180 km/h, a verzija sa sedam sjedala nešto je sporija u ubrzavanju od 0 do 100 km/h te joj treba 11,2 sekundi (s pet vrata za 10,5 sekundi).

Tvornički podatak o potrošnji govori o 5,7 litara, uz emisiju CO2 od 130 g/km, a u spremnik se može natočiti 50 litara benzina. 1205 kilograma masa je Joggera sa sedam sjedala, što je 29 kg više od verzije s pet sjedala. Nosivost vozila obiteljskog vozila, koje vrlo lako postaje i poslovno, ide do 657 kilograma.

blank

Dakle, dobit ćete vozilo koje izgleda kao karavan i prostrano je kao monovolumen te u vožnji itekako može potegnuti. Vožnja je bila zabavna, motor ima dobar odziv na naše želje, a ustreba li Jogger će biti zabavan i na uzbrdicama te u zavojima.

Turbina će svoj obol dati od 2000 okretaja, a pritisne li se papučica gasa prenaglo osjetit ćete kako prednji kraj želi malo pobjeći, koliko je motor živahan i snažan, uz najviše dostupnih 6100 okr/min. Odziv na papučici gasa prati živahnost i elastičnost motora, kao da je željan ubrzavanja. Nije trom, sve dok se ne pritisne eco tipka uz koju se ipak ukroti i postaje smireniji. Pri parkiranju je dostupna električna parking kočnica.

blank

Vozili smo se, uz grad, ugodno po autocesti gdje treba paziti na ograničenje koliko Jogger može u kratkom vremenu ubrzati i prevariti vas osjećaj da se vozite 130 km/h. Tome pridonosi što nije bučan pri većim brzinama vožnje. Uz grijanje prednjih sjedala, što je ekstremno brzo nakon pokretanja motora, vrlo se brzo zavoli ovaj automobil. Rekli bismo kako je ovo najbolja Dacia koju smo vozili.

Pri 130 km/h motor se u šestom stupnju prijenosa vrti pri 2650 okretaja, što doprinosi manjoj buci u kabini. Potrošnja tijekom vožnje autocestom bila je 6,5 do 7 litara, što smatramo dobrim rezultatom, s obzirom na visinu vozila, a na krovu se nalaze i modularni krovni nosači, što je privlačilo pozornost. Prosjek sedmodnevnog testa bio je 7,4 litre, na što je utjecala gradska vožnja.

Solidna multimedija

U multimedijskom dijelu Dacia Jogger Extreme ima što za ponuditi, uz ručne komande klima uređaja, što će cijeniti Euro NCAP tijekom novih testova jer su se komande na touch ekranu pokazale problematičnima za vozače. Bez gledanja ćete podesiti klimu s tri lijepo dizajnirana kružna prekidača dok ćete u ekran ipak morati pogledati.

blank

Tamo će vas dočekati jednostavno organiziran izbornik preveden na hrvatski jezik sa šest početnih pločica koje prelaze iz sive u narančastu boju. Pored je smješten nosač za pametni telefon, prilagođava se svojim položajem prema potrebama vozača, što je Dacijina specifičnost.

Odmah iza se nalazi dodatni USB port u koji se može spojiti kabel za punjenje telefona. Ovo je stvarno najpraktičnije što smo vidjeli u vozilima u kojima se koristi nosač mobitela. Tu negdje se nalazi i multifunkcionalna tipka, smještena iza kola upravljača koji se podešava po visini i dubini, a služi za upravljanje cjelokupnom multimedijom.

blank

Ispravit ću se, ne morate u vožnji gledati u ekran, sve ćete moći napipati na toj tipki – mijenjati radijske postaje, podesiti glasnoću, javiti se na dolazni poziv. Ipak, ako želite provjeriti vozite li ekološki možete to provjeriti na središnjem ekranu te vidjeti koliko je vaša vožnja eko pri ubrzavanju, promjenama brzine i koliko dobro predviđate situaciju u prometu.

Dobit ćete i ocjenu, kroz postotak uspješnosti do 100 posto. Postoji i eko obuka, ako ste zainteresirani za manju potrošnju goriva. U postavkama se može odabrati aktivno kočenje kao i nadzor mrtvog kuta, ako vozač zakaže.

blank

Ako volite slušati radio program i živite u blizini slovenske granice razveselit će vas DAB prijamnik koji će uloviti signal velikog broja slovenskih DAB stanica dok hrvatskih baš i nema previše – uz Hrvatski radio (postoji i dodatni HR klasični koji ne postoji u FM području) tu su još radio Tvornica, radio Nacional i još poneka radio postaja.

Minus je što se FM i DAB, kao i AM radio, moraju ručno ažurirati ukoliko se vozite na dužim relacijama, kako biste dobili sve dostupne stanice u tom području. Usput spomenimo i kako suvozačka vrata nemaju osvijetljen prekidač za spuštanje stakla dok je to dostupno na vozačkim na kojima se mogu kontrolirati sva četiri električna podizača stakala.

Moguće je spojiti pametne telefone preko Android Auto i Apple CarPlay značajki kako bi se početni postav na ekranu bitno promijenio, a samim time i olakšala upotreba pametnog telefona u vožnji, uz dostupnost mnogih aplikacija kao što je Waze.

blank

Baš je dobar taj Jogger

Daciji Jogger Extreme se teško što može prigovoriti, s obzirom na cjenovni razred kojem pripada. Veliki plus je prostranost kabine i opcija sa sedam sjedala, vizualno dobro izgleda, kao da je to Dacia plus.

Iako nema sve danas dostupne napredne sustave pomoći kao i zadržavanje vozila unutar trake, nema adaptivni tempomat (ima klasični) i svakakve pomoći u vožnji, Jogger je ipak dovoljno napredan za hrvatske vozače kojima je novo vozilo ipak novo.

blank

Znamo da je u Hrvatskoj prosjek starosti između 13 i 14 godina pa se ovako opremljena Dacia Jogger čini modernim vozilom. Automatsko kočenje u nuždi funkcionira između 7 i 170 km/h, uz pomoć prednjeg radara koji prati udaljenost do vozila ispred, ako zakaže vozač u svojoj reakciji.

Kočnice uz naprijed smještene diskove i straga bubanj su odmjerene i dobro koče, ovjes se solidno bori s nešto povišenijom karoserijom, uz ugodnu vožnju po lošijim prometnicama, a dobro će doći dobra pozicija vozača koja se može namještati ergonomski uz upravljač podesiv i po visini i po dubini.

Treći red sjedala je prostran i omogućuje smještaj odraslih osoba, a ne samo djece. Postoji ventilacijski otvor za sjedala straga, što će olakšati duže vožnje. Dostupne su i mnoge kombinacije preklapanja sjedala, kao da imate švicarski nožić.

Tu su i prednja LED dnevna svjetla, lijep logo Dacia kao i dinamično dizajnirana prednja rešetka. Ako pogledate popis opreme primijetit ćete ogromne nijanse – početni paket nema niti klima uređaj. Dostupno je sedam boja karoserije, jako puno dodatne opreme i nosača, možete odabrati bežično punjenje telefona, zatim pretvarač napona 12 V – 220 V kako biste u kabini koristili laptop, ali i napunili dron, skuter ili električni bicikl.

Početna cijena za Daciju Jogger s pet sjedala je 18.900 eura, za model s plinom potrebno je izdvojiti minimalno 19.100 eura dok se kod verzije sa sedam sjedala cijene penju na 19.800 odnosno 20.000 eura (za plin). Testni model s PDV-om i PPMV-om košta 23.820 eura.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank blank blank