TEST Dacia Spring Extreme Electric 65: Idealna za grad, uz vlastiti punjač

blank

Sa Springom je za Daciju počelo jedno novo razdoblje, a pionirski se pothvat pokazao opravdanim i dobro prihvaćenim od strane kupaca

Unatrag nekoliko godina su, kako je došlo do popularizacije baterijskih električnih vozila, proizvođači uglavnom predstavljali skuplje modele automobila na struju ciljajući na klijentelu koja ima nešto više novca i spremna je eksperimentirati s nečim novim.

Zatim se u igru ubacila Dacia i iznenadila cijelo tržište. Iako vjerujemo u poslovice nekada se ipak pokaže da se „prvi mačići ne bacaju“ (neka mi ljubitelji životinja oproste zbog ove poslovice). Dacia Spring je u kratkom periodu postao pravi prodajni hit. Naravno, državni poticaji su u početku pomogli u prodaji, ali i drugi su proizvođači imali također iste benefite.

U Hrvatskoj je Dacia u 11 mjeseci 2023. godine isporučila 115 električnih vozila, što čini 3,3 posto od svih tvrtkinih prodanih vozila. U cijeloj 2022. je prodano 121 električno vozilo, a u 2021. godini solidna 63 el. vozila.

Osobno poznajem nekoliko vlasnika Springa i izuzetno su zadovoljni s vozilom. Opće je poznato kako su oni, koji imaju uvjete za punjenje automobila kod kuće ili na poslu, jedini koji bi i trebali imati u vlasništvu električni automobil. Inače će se suočiti sa situacijama kao autor ovog članka, u čijim se rukama često pronađe volan nekog električnog vozila.

blank

Što se dogodilo, pitate se? Događa se da dođem na javni punjač, ali je konektor zauzet, pokvaren, strgan ili samo ne radi mobilna aplikacija. Rješenje je što prije potražiti sljedeći punjač. Možda niti taj ne radi, a možda je zauzet. Zbog toga su mnogima električni automobili omražena tema.

Međutim, ako imate svoj punjač kod kuće ili na poslu, kao što imate pametni telefon, onda nemate problem. Tko bi kupio pametni telefon ako kod kuće nema struju i išao po gradu ili kafićima i tražio slobodnu utičnicu, taj će sigurno imati problem.

Sva sreća, mi s Dacijom Spring tijekom 7 dana korištenja nismo imali problema. Čak smo u nekim situacija prošli bolje nego s benzincem, a naročito dizelašem. Zima je, vani su temperature bile blizu nule tijekom našeg testa, ponekad do 8 stupnjeva Celzijusa. Pokretanjem Springa, nakon samo jedne sekunde, spremni smo za puni gas.

Ne moramo misliti na zagrijavanje motora, ulje, a niti na grijanje kabine jer nakon minutu već smo imali pravo grijanje u kabini koja nije baš velika, ali ovo je gradski automobil i ne treba biti veći. Iako su sjedala kožna te (na žalost) nemaju grijanje vrlo brzo se vozač i putnici aklimatiziraju. Vozačko ne nudi podešavanje po visini, što ipak nedostaje, a naročito nedostaje pozicioniranje kola upravljača barem po visini, ako već nema po dubini.

blank

blank

blank

Krenimo od početka. Preuzimamo Daciju Spring u plavoj boji s bakrenim detaljima na vanjskom dijelu, ali i u kabini. Vozili smo jaču Extreme verziju sa 65 KS (48 kW) dok se slabija verzija može dobiti s 33 kW odnosno 45 KS.

Litij-ionska baterija je u oba slučaja istog kapaciteta od 26,8 kWh te će biti dostatna za vožnje po gradu. Masa baterije je oko 188 kilograma dok vozilo teži 975 kilograma, prema specifikacijama vozila dok u prometnoj dozvoli piše 1050 kg.

Recimo na početku i cijenu za Dacia Spring Extreme Electric 65 – ovaj model starta od 25.700 eura, a verzija s dodatnom opremom (kabel za punjenje Mode 2 za 200 eura, brzo DC punjenje 575 eura, rezervni kotač normalnih dimenzija 95 eura te metalik boja Stonewash plava za 430 eura) košta 27.000 eura što je 203.431 kuna.

Malo ili puno – procijenite sami, ovisno o kilometraži koju prelazite te cijeni od cca pola kune za kW, ako se vozilo puni kod kuće noću, uz dvotarifno brojilo. Ali, možete se voziti za cca jedan euro za 100 prijeđenih kilometara u gradu. To je manje od cijene litre goriva. Uzmite u obzir i servise koje trebate obavljati, zatim dijelove koji se mogu pokvariti na termičkim motorima. Nećemo sada dublje ulaziti u to.

blank

Dacia Spring je dužine 3734 mm, široka je 1579 mm, a malo je i povišena od tla pa će dobro doći svima koji imaju nekih problema s kralježnicom. Bit će lakše ući u lijepo dizajniran interijer za četiri osobe koji malo odudara od drugih Dacia modela (recimo, podizači prednjih prozora su u središnjem dijelu konzole, nema tipki za multimediju iza kola upravljača), ali i pogled na eksterijer otkriva lijep, jako lijep logo i vizualni identitet vozila na 14-inčnim kotačima te čeličnim naplatcima (iako vizualno izgledaju kao da su aluminijski, prevarit ćete se sigurno). Da, 14 cola, a dimenzije guma su 165/70.

Zbog manjeg međuosovinskog razmaka osjeti se tvrdoća ovjesa na lošijim prometnicama, na ležećim policajcima treba usporiti. Izvana se čini kako je Spring mali, ali istovremeno to je i veliki gradski automobil, ako pogledamo interijer. Fascinira krug okretanja od 9,5 metara. Osjećaj je kao da se vrtimo oko unutarnjeg stražnjeg kotača. Pomalo nestvarno!

blank

Neobično je što ručica odnosno kužni prekidač mjenjača nema slovo P za parking. Prekidač se nakon vožnje postavi u položaj N (neutral) te zatim podigne klasična ručna parking kočnica. U uputama smo pronašli savjet kako bi se u nekim uvjetima poput većeg nagiba s podlogom poput blata, pijeska, snijega i leda trebalo kotače okrenuti tako da se vozilo nasloni na neki čvrsti predmet poput ivičnjaka. Iskreno, na nizbrdici ili uzbrdici bilo bi nas strah ostaviti vozilo samo u N položaju, uz ručnu kočnicu, te s ravno postavljenim kotačima.

Idemo pogledati ispod prednjeg poklopca, tamo je električni motor sa sinkronim trajnim magnetom. Tu je poprilično prazan prostor, s razlogom jer cijeli sklop ne zauzima puno mjesta. Neobično je, dok je poklopac motora podignut, vidjeti blatobrane i njihovu unutrašnjost, ali se tako može vidjeti ima li hrđe u inače kod svih drugih vozila nepristupačnom dijelu.

blank

blank

blank

blank

U prtljažniku obujma 290 litara (1100 litara kada se obore stražnja sjedala) nalaze se dva kabela za punjenje – jedan za punjenje kod kuće, preko šuko utičnice te drugi za punjenje preko javne punionice. Odlično, možemo krenuti i na duži put jer imamo u prtljažniku i rezervni kotač pune veličine.

Pomaže toj ideji i podatak o snazi punjenja baterije od oko 33 kW tako da se baterija praktički od 0 do 100 posto može napuniti za sat vremena. Na punjač smo došli sa 7 posto preostalog kapaciteta, što je bilo dovoljno za još 15 kilometara vožnje, uz prosječnih 12,8 kWh/100 km.

Kroz nekoliko sekundi spojili smo se na CCS DC punjač maksimalne snage 50 kW, utičnica vozila se nalazi u prednjem dijelu maske, a na ekranu u kabini vozila pisalo je da će se baterija do 80 posto napuniti za 50 minuta dok će 100 posto kapaciteta biti postignuto za točno 60 minuta. Uzmimo u obzir kako je vani bilo 10 °C. Vjerujem da bi pri 20-ak stupnjeva to vrijeme bilo nešto kraće.

blank

Ako je hladnije, punjenje traje duže, u što smo se i uvjerili tijekom testa Springa. Pri nižim temperaturama trebalo nam je nešto više vremena – s 32 posto baterije došli smo na isti punjač, spojili CCS konektor, a preostalo vrijeme punjenja sada je bilo 60 minuta do 80 posto te 70 minuta do 100 posto. Preuzeli smo 17,30 kW struje.

blank

Isprobali smo tijekom 7 dana testiranja Springa i punjenje preko AC punjača, izmjeničnom strujom, što obično traje duže. Imali smo 57 posto kapaciteta baterije, što je dovoljno za 88 km, a do 80 posto je bilo potrebno 57 minuta. Do 100 posto punjenje traje sat i 35 minuta. Nije tako strašno niti preko AC-a, a povukli smo u bateriju 11 kWh. Prema podacima vozila, kod kuće bi nam preko 10 A struje za napuniti bateriju trebalo 13 sati i 32 minute.

Nakon dvije minute bili smo na 11%, nakon 5 minuta na 16%, a za to smo vrijeme povukli 2,25 kWh struje te imali doseg od 30 km. Dakle, nakon 5 minuta punjenja dobili smo 15 kilometara vožnje. Puna baterija bi trebala omogućiti oko 200 km (nama je pisalo 203 km, ali to ovisi o prethodnoj vožnji i prosječnoj potrošnji). Preuzeli smo ukupno 24,69 kWh struje i bili spremni za novu avanturu. Imamo osjećaj kako sa svakim punjenjem baterije kreće nova avantura.

blank

blank

Opremljeni stražnjim parking senzorima i stražnjom kamerom koja je osrednje kvalitete u noćnim uvjetima, ali itekako dobro dođe, nastavljamo našu avanturu po avenijama Zagreba, a zanima nas i vožnja po autocesti. I dok je u gradu Spring poprilično tih nešto glasniji postaje pri tvornički definiranih maksimalnih 125 km/h. Mi smo uspjeli postići 130 km/h. Ubrzavanje Extreme verzije s 48 kW snage od 0 do 100 km/h traje 13,7 sekundi dok slabijoj verziji Springa s 33 kW treba 19,1 sekunda.

Ubrzavanja su onakva kakva i očekujemo od električnog vozila – žustra i energična, iako ne govorimo o velikoj ergeli konja. To je sasvim dovoljno za vožnju po gradu te za međuubrzanja na otvorenoj cesti koja su još nekako dinamičnija, kad sa 60 km/h ubrzavamo na recimo 90 km/h. Ako se pritisne naglo papučica gasa sigurno će se kotači zavrtjeti u prazno, uz škripu guma. Malo nam nedostaje oslonac za lijevu nogu, na kakav smo inače naviknuti.

blank

blank

Tijekom vožnje pratimo kretanje prikaza načina vožnje pa ako imamo laganu nogu na papučici gasa tada smo u Eco području odnosno jači pritisak vodi nas u Power područje. Dok stojimo na mjestu i koristimo grijanje vozilo troši 2 do 3 kW, a u vožnji se može lijepo spustiti potrošnja i ispod 10 kW.

Pri konstantnoj brzini od 70 km/h potrošnja je 12 kW, pri 100 km/h je 20 kW, a pri 120 km/h penje se na 29 kW. Pri max 130 km/h potrošnja je 32 kW. Koristili smo limitator brzine pri mjerenju. Dakle, teško je da bismo pri maksimalnoj brzini vožnje prevalili 100 kilometara. U gradu se bez problema može napraviti oko 200 pa i nešto više kilometara s jednim punjenjem.

blank blank blank

blank

Pritisne li se papučica gasa do kraja na startu maksimalno će motor povući 49 kW dok pri kočenju hvata do -12 kW. Želite li mijenjati podatke putnog računala to je moguće preko tipke smještene na baš nepristupačnom mjestu pa je potrebno progurati ruku kroz kolo upravljača. Ili probati progurati ruku nekako pored.

Klima je ručna i nemamo stupnjeve nego samo boje na kružnim prekidačima. Nemamo ispred sebe u sjenilu, kao niti suvozač, osvjetljenje ni ogledalo za pogledati se.

Multimedija

Pored središnjeg ekrana od 7 inča nalazi se USB Type-A utor za spajanje kabela te 3,5 mm ulaz za slušalice, ako vozač ili suvozač žele uživati u glazbi ili slušati radio preko žičanih slušalica. Infotainment sustav je ipak klasični Dacijin, logičan i jednostavan za korištenje, uz tamniju shemu boja dok se odabrana opcija ističe narančastom bojom.

blank

blank

Naravno, preko Bluetootha možemo spojiti mobitel, imamo kompletan telefonski imenik te posljednje pozivane brojeve, imamo i navigaciju s kartama istočne Europe, glasnoća zvuka se može prilagoditi brzini pa ne moramo podešavati glasnoću, ako nam pri sporijoj vožnji bude preglasno. Opcijski se nude Android Auto i Apple CarPlay

Uz FM i AM radio nudi se i DAB tehnologija te nekoliko domaćih radio stanica, a tri niti nisu dostupne u FM području (HR Klasik, Nacional i Tvornica). Uživali smo i u mnogim slovenskim stanicama koje se mogu uloviti u većini dijelova Zagreba, a naročito u specijaliziranim poput Rock radija iz Ljubljane. Ipak, ne zaboravite da ćete dobiti samo dva zvučnika u prednjem dijelu vozila pa zvučna slika nije baš prostorna. Ali, za gradsku će vožnju biti OK.

Finalni zaključak

Iako testirana Dacia Spring Extreme nema Onepedal značajku, ako se držimo ograničenja i pratimo promet moguće je uz regenerativno kočenje voziti praktički bez korištenja kočnice. Regeneracija i kočenje preko elektromotora odnosno generatora radi dosta dobro i hvata solidnu struju natrag pri kočenju, a nešto manje kada je samo otpušena papučica gasa.

blank

Spring je u vožnji poprilično tih, naročito u gradu, pri manjim brzinama do cca 30 km/h emitira zvuk za pješake, a pri nešto žustrijim vožnjama stabilno se ponaša, bez ikakvog straha za vozača i putnike. Jedino će putnici malo klizati po sjedalima jer nemaju baš izražene bočne potpore. Spring se u prodaji pojavio u proljeće 2021. godine te od tada ima dobre prodajne rezultate. Baza mu je Renault Kwid s indijskog tržišta.

Uzevši u obzir kompletno vozilo Dacia Spring je solidno opremljena za jednu Daciju, ima sva četiri električna podizača prozora, odlične su i praktične komande klima uređaja, lijepo je pregledna u vožnji, dobro je što ima parking senzore i stražnju kameru. Uz to, Spring izgleda moderno, iako ima i neke retro detalje poput klasične ručne parking kočnice.

S obzirom da je povišen bez problema će sići s asfalta na neravnu površinu. Uz 65 KS to je već ozbiljna snaga, uz 125 Nm okretnog momenta. Nije namijenjen za jurnjavu velikim brzinama, ovo je primarno gradski automobil koji nema što tražiti na autocesti, ako se radi o većim udaljenostima. Za grad će mnogima biti idealan i neće biti nezadovoljni. Naročito s potrošnjom struje.

blank blank blank blank blank blank blank blank

blank blank

blank

blank blank blank blank

blank

blank