TEST Ford Explorer 3.0 ST-Line: Bez konkurencije!

blank

Na fotografijama je to velik, ali uživo je to još veći automobil. Još moćniji. Još iskoristiviji. Još zanimljiviji. Još…

Moćan je, baš je moćan. I zahtijeva puno mjesta za manevriranje u garažama, prolazi su za njega uglavnom uski, ali se uz preklapanje retrovizora može proći. Pomaže i manji krug okretanja od očekivanog.

Automobili duži od pet metara nisu baš rijetkost na našim prometnicama, nisu baš česti, ali nas ne iznenađuju. Međutim, kad je to nešto dugačko 508 cm, ali i jako široko (dva metra i četiri milimetra) onda stvari treba staviti u drugu perspektivu. Ford Explorer, može se slobodno reći, nema konkurencije. Za taj novac, a govorimo o 92.904 eura, ne možete dobiti sve što nudi Ford.

blank

Ima sedam sjedala, ima 457 KS, ima vožnju na struju, ima V6 motor. I moćno izgleda. Kao da ste kralj u njemu, spremni za put oko svijeta. Plug-in izvedba može se puniti kod kuće, može i na javnim punionicama, a puni se i u vožnji.

Uz ulazak u kabinu najmoćniji dio svega je zvuk šest cilindara. Nije preglasan, ali može biti. Nudi jako puno načina vožnje, za sve situacije u kojima se jedan vozač može naći. Na bilo kojem kontinentu, pa i na Antartici, ako do tamo dolutate s ovim velikim, luksuznim SUV-om koji se odlično prodaje u SAD-u. Furate li sa sobom prikolicu, može povući do 2,5 tona tereta. Masa Explorera je isto toliko. Gume su 255/55 R20. Udobno je to u praksi.

blank

blank

Zavirimo ispod haube. Tamo je smješten 3-litreni EcoBoost benzinac, pri čemu svaki cilindar ima obujam od 500 cm3 i isporučuje 363 KS. Dodatno, struju daje i električni motor pa je snaga cijelog sustava, koja se prenosi na sve kotače, 457 KS. Za samo 6 sekundi postići će 100 km/h (zato mu i dobro, s razlogom stoje četiri cijevi ispuha), a kad se napuni može prevaliti oko 42 kilometra. S tim da je punjenje AC strujom sporo, nije namijenjeno za često punjenje. Preko noći ga se napuni i sljedeći dan se vozi samo na struju. Maksimalno će potegnuti do čak 230 km/h.

Punjenje na struju

Naravno, spojili smo Explorera na punjač, baterija kapaciteta 13,6 kWh je bila potpuno prazna, a cilj nam je bila ekološka vožnja, koliko je moguće. Izlazna snaga punjenja je bila 3 kWh, a kasnije se povećala na 3,6 kWh. Nakon cca sat vremena punjenja imali smo struje za 8 kilometara. Pri vanjskoj temperaturi od 0°C. Brrr, bilo je hladno. Koristi li se snaga struje od 10 A bit će potrebno 5,9 sati da se baterije napune dok se pri 16 A pune 3,2 sata. Dakle, ništa od punjenja dok ste na kavi, ali na poslu ili kod kuće je to idealno.

blank

blank

blank

Ford odlično vozi na struju, ne forsira benzinski motor u takvim trenucima. Postigli smo 70 km/h, vjerojatno ide i više samo na struju. Oni pažljiviji vozači će cijeniti mogućnost dolaska u garažu u večernjim satima, bez zvuka, bez da probude ukućane ili susjede. Dakle, Explorer je baš tih kad se vozi nas struju, ali tih je i kasnije kad se vozi na benzin. Kad se ubrzava po gradu čuje se sportski zvuk, ipak je tu smješten veliki motor od tri litre.

Bacili smo pogled u podatke o vožnji – od ukupno 7533 prijeđena kilometra čak 1995 kilometara je bilo na električni pogon. U taj broj spadaju kilometri uz punjenje na utičnici, ali i kroz regeneriranje energije i vožnju na struju.

blank

blank

Vožnja na hibridni način

U različitim situacijama se koristi pogon na sve, prednje ili stražnje kotače. Recimo, kad smo konstantnom brzinom vozili autocestom pogon je bio stražnji. Pri ubrzavanju se odmah snaga prebacuje i na prednje kotače. Odziv gasa ovisi o načinu vožnje, ali o stupnju prijenosa od 10 (automatskih) stupnjeva. Da, ima 10 brzina, a u trenu će reagirati i povući vas prema naprijed. Izuzetno snažno. Bez obzira na masu vozila, veliki motor plus električni motor znači sportski ugođaj.

Komunikacija s vozilom je lagana, ne zahtijeva nikakvu „muškost“, kako je to nekada bilo s ovakvim automobilima. Sjednete, preko kružnog prekidača odaberete D ili M ako ćete manualno, preko malenih polugica na volanu, prebacivati stupnjeve. Još odaberete način vožnje, ovisno o podlozi ili drugim preferencijama te kreće uživancija.

Na izbor su Sport, Eco, Normal, Slippery, Trail, Deep snow/sand i Tow/haul za vuču odnosno tegljenje prikolice. Nakon tjedan dana teško smo se rastali, a tijekom tog vremena vozili smo se i po gradu i izvan.

blank

blank

U vožnji se koriste i mnoge tehnologije koje pomažu vozaču pa će automobil samostalno shvatiti da se ispred nalazi pješak i sam reagirati ako vozač ne reagira. Nismo uspjeli pronaći sedam šest putnika kako bismo Explorera maksimalno napunili, ali mjesta u vozilu zaista ima. Pronašli smo jednog dvometraša, sjeo je naprijed a zatim i iza. Bez problema.

Otišli smo i na Medvednicu, pored je bilo snijega, a uspjeli smo naići i na malo snijega na podlozi. Jasno, ovo je rasni SUV, terenac kojem ništa ne predstavlja problem. Možda će vam prosječna potrošnja od 12 litara biti puno, ali nije to baš tako u stvarnosti. Nismo punili automobil svaki dan, što bi trebalo napraviti, te tako smanjiti potrošnju za izuzetno puno. Smisao plug-in hibrida je često punjenje kod kuće, kao što punimo mobitel svaki dan. Ili svaku noć. I ne bunimo se zbog toga.

blank

Moćna multimedija

Solidno veliki ekran od 12,3 inča (ne baš onoliko velik kao u Fordu Mustangu Mach-e, sa 15,5 inča, kojeg smo nedavno testirali s nešto više konja, samo na struju) naznaka je moćne multimedije. Ipak, uz sve viđeno ne viđa se baš svaki dan znak B&O. Bang & Olufsen nije čak niti jako istaknut, čak se pomalo i skriva na vratima. Naravno, u tako velikoj kabini zvuk dolazi do izražaja, što god slušali.

blank

blank

Zgodno je što nudi USB-A i USB-C konektore pa bez obzira kakav kabel i telefon imali bez problema ćete ga puniti u vožnji. Ima i bežično punjenje, uz neobičan položaj mobitela dok se puni, što ne omogućuje pogled ako dođe do kakve obavijesti. Odlično rješenje, vozači bi mogli manje koristiti mobitel u vožnji pa bismo svim proizvođačima savjetovali baš takav položaj.

Android Auto ne funkcionira bežično, potrebno je spajanje kabelom. Kao nekada. Ipak, benefiti su veliki te se isplati imati u prostranoj kabini jedan kabel i na ekranu koristiti sve benefite poput prometa uživo, Googleovih karata koje će vas provoditi izbjegavajući gužve i zastoje. Ekran tada nije u potpunosti iskorišten nego se Android Auto nalazi samo u gornjem dijelu ekrana.

blank

Instalirane su i razne video igre pa dok čekate nekoga u vozilu možete odigrati više od 10 igara. Uglavnom su to jednostavne igre, ali Retro drift bi vas mogao zabaviti. Možete odigrati i partiju šaha, ali i puzzle. Dobro će doći i YouTube pa samim time imamo pristup milijunima pjesama, ali i edukativnih videa. Omogućeno je i čitanje raznih poruka, slanje poruka glasom, ukoliko dobro vladate engleskim jezikom.

Sučelje izvan Android Auta, ono Fordovo, izgleda vrlo elegantno i moderno, uz velike virtualne tipke i bez šarenila. Ako želite šarenilo onda se bežično može spojiti Apple CarPlay, koji dobro izgleda, ali je i vrlo šaren. O ukusima se ne raspravlja, iako nam se u konačnici sviđa i to šarenilo koje daje živost.

Cijena i zaključak

Mislim da je ovaj Ford Explorer (sad već šeste generacije) zaista bez prave konkurencije. Nitko tema toliko mjesta, pogon na struju, toliko konjskih snaga, a za samo 92.904 eura. Konkurenti su puno skuplji, a manji su i imaju manje konja. I ne izgledaju baš toliko moćno kao Explorer. Koji je, kako mu i naziv kaže, namijenjen istraživanju.

Ni nakon 7 dana testiranja nismo uspjeli sve s njim istražiti. Ovaj se automobil čini cjeloživotnim, za avanturu, za smirenu vožnju, za opasniju offroad ili sportsku vožnju, ima četiri kamere koje će se u vožnji automatski aktivirati ako se otkrije kakva prepreka u blizini.

blank

Smanjuje potrošnju i utjecaj na okoliš s ugrađenom baterijom i električnim motorom, a idealan je za prevesti teret ili više putnika te čak 2274 litara prtljažnog prostora sa spuštenim sjedalima. Sa sedam sjedala u funkciji nudi 330 litara, kad se koristi pet sjedala prtljažnik mjeri 1140 litara. Sjedalima u podnici prtljažnika se manevrira na struju, ne morate se istezati. Samo pritisnete prekidač. Cijenimo svakako i prekidače klima uređaja.

ST-Line paket je jedini u ponudi, bogat je opremom i pomoći u vožnji. Sve bitno je tu i ne vrijedi trošiti prostor na pisanje svega toga, ali vrijedi spomenuti panoramski krov s otvorom. Sve to i očekujete za iznos od 92.904 eura. Cool nam je silueta automobila smještena na prednjem vjetrobranskom staklu.

Jesmo li spomenuli okretni moment veći od 800 Nm. Da, taj podatak je nekada bitniji od konjskih snaga. Pogledajte i naš video Forda Explorera:

 

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blankblank

blank

blank