TEST Honda CR-V 2.0 Full Hybrid 4WD Elegance: Dobra tradicija se nastavlja

blank

CR-V je bio i ostao ozbiljan automobil. Udoban je, tih u vožnji te pregledan i prostran, a uz to je i tehnološki napredan

Kad dođete u auto salon Ruting na izbor vam se nude dvije verzije Honde CR-V. Na test smo uzeli Hondu CR-V s oznakom e:HEV, što je uz AWD oznaku na stražnjoj strani jasno istaknuto na Diamond Dust Pearl boji u kojoj smo testirali novu Hondu CR-V. Dostupne su još crvena, zlatna, plava, crna i jedna dodatna bijela boja (Platinum White Pearl).

Uz verziju s hibridnim pogonom e-HEV, koja kombinira benzinski četverocilindrični Euro-6D motor obujma dvije litre (1993 cm3), a pogonska verzija uključuje pogon na prednje ili sve kotače, postoji još i e:PHEV. Slovo P pravi veliku razliku, što ćete primijetiti izvana po dva otvora na lijevoj bočnoj strani – u prednjem se dijelu koristi za pristup do konektora za punjenje dok se u stražnjem dijelu nalazi otvor za benzin.

blank

I jedna i druga verzija isporučuju na kotače 148 kW odnosno 184 KS, s tim što ćete P verziju (plug-in hybrid) koja se može puniti kod kuće ili na javnim punionicama moći uzeti samo s jednim paketom opreme Advance Tech (cijena 63.900 eura). Benzinac isporučuje 109 kW (148 KS), a električni 135 kW.

Klasični hibrid, kojeg Honda naziva Full Hybrid, dostupan je u tri verzije tako da tu imate i prostora za biranje: početni Elegance paket opreme može biti opremljen pogonom na prednje kotače (52.950 eura) ili s pogonom na sve kotače (cijena 56.040 eura, za testirani model) dok se nešto bogatiji paket Advance nudi za 60.060 eura.

Sve je u početnom paketu opreme

Sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela – na A4 papiru s popisom opcija uključenih u početnu izvedbu Elegance čak 90 posto toga je uključeno u osnovnu verziju. Dakle, i kožna sjedala (kombinacija kože i eko kože), kožni upravljač, automatski dvozonski klima uređaj, otvori ventilacije klima uređaja i u stražnjem dijelu kabine, prilagodljivi tempomat, zatim električno podesivo sjedalo vozača i suvozača.

blank

Na tom popisu su i grijana prednja sjedala, grijano kolo upravljača, parkirni senzori, a zamahnete li nogom ispod podnice prtljažnika kapaciteta 587 litara on će se automatski otvoriti. Tu je i kamera za vožnju unatrag, super je što su stražnja sjedala opremljena naslonom koji se može podesiti po želji (pomiču se i uzdužno, za povećanje prtljažnika). Čak je i ambijentalno osvjetljenje uključenu u startni paket Elegance.

blank

blank

blank

S obzirom da ovom našem nabrajanju očigledno nema kraja, spomenut ćemo još potpuna LED svjetla, 18-inčne aluminijske naplatke te bogatu multimediju o kojoj ćemo nešto kasnije.

Ako se pitate što nije uključeno u Elegance odnosno što je u onih samo 10 posto površine papira napisano to su grijana stražnja sjedala, ljeti hlađenje prednjih sjedala, head-up zaslon s projekcijom bitnih informacija na vjetrobransko staklo, memorija na vozačevom sjedalu, nadogradnja na poprilično dobar osnovni audio sustav (dobit ćete Bose sustav s ukupno 12 zvučnika, uz subwoofer i centralni prednji zvučnik).

Mogla bi vam od koristi biti pomoćna svjetla pri skretanju, adaptivna prednja svjetla i automatsko podešavanje visine prednjih sjedala. I to je sve od dodatne opreme. Ok, možete nadoplatiti 850 eura za metalik boju dok će premium metalik boja koštati 1000 eura.

29 godina na tržištu

Skladno dizajnirana Honda CR-V, kompaktni SUV, na tržištu je od 1995. godine. Dakle, uskoro će prvi modeli postati oldtimeri, a oznaka CR-V znači „Comfortable Runabout Vehicle“ čime se daje naglasak na udobnosti, uz 2700 mm međuosovinskog razmaka. I to je baš točno, s ovim bismo automobilom mogli vjerojatno otići i do njegove pradomovine Japana.

blank

blank

Mi smo se odlučili za kraću rutu po domaćim autocestama, a vožnja po u ovom trenutku poprilično lošoj A3 autocesto oko Nove Gradiške otkriva koliko jedan ovakav automobil pomaže HAC-u, kako ne bi baš svi vozači na toj dionici bili jako ljuti. Zapuštena vozna traka autoceste vjerojatno će uskoro u rekonstrukciju (ovo pišemo u ožujku 2024.), a Honda sve to prevaljuje bez otpora.

CR-V je izuzetno udoban automobil na 18-inčnim zimskim gumama Yokohama (235/60 R18), ovjes ugodno prelazi preko neravnina omogućujući nam da nakon dvosatne vožnje gotovo ne osjećamo nikakav umor.

Ugodan interijer

Tome zasigurno pripomaže smiren dizajn u interijeru, možda i ambijentalno osvjetljenje na vratima (možda), ali i jednostavnost koju su dizajneri postigli, uz osjećaj kako ste ipak u skupljem automobilu. Honda je zadržala fizičke tipke za kontrolu klima uređaja, osvjetljenje oko njih je nešto jačeg bijelog intenziteta, a postav s tri kružna prekidača uskoro će Euro NCAP dodatno bodovati tako da Honda ne spada među „posrnule“ proizvođače koji su željeli štedjeti, a istovremeno ugroziti sigurnost.

blank

blank

Sjedala su udobna, lijepo pridržavaju tijelo u vožnji, a visoka pozicija osigurava dobar pogled. Ulazak u vozilo koje ima podnicu od tla udaljenu 200 mm predstavlja jasan znak da je ovo punokrvni SUV koji će bez pogovora sići s asfalta i zaprljati se u blatu, prašini ili po kamenitom terenu. Ulazak u kabinu je visok i osjećaj je kao da se penjemo na višu razinu.

Odlična i za grad i duge rute

Uz pogon na sve kotače prolazak kroz zavoje je izuzetno ugodan, bez prevelikog naginjanja ili osjećaja gubitka bilo kakve kontrole. Kao da automobil potiče brži prolazak recimo pri uključivanju na autocestu – ostaje ravan i vjerojatno se puna čaša s vodom ne bi prolila.

Odiše smirenošću u vožnji, kao pravi iskusni automobil iza kojeg je sad već šest generacija, a ovaj novi model je za europsko tržište predstavljen u Njemačkoj u svibnju 2023. Elektrificirani pogon jedini je moguć tako da će na struju, koju prikupi od kočenja ovaj CR-V e:HEV vrlo brzo vratiti natrag na kotače, uz bešumnu vožnju i vizualni trag koji je itekako uočljiv.

Honda CR-V (model 2023) sada, u odnosu na petu generaciju, nudi 15 mm više prostora za noge na stražnjim sjedalima te se mogu nagnuti do 10,5 stupnjeva kako bi se u vožnji ugodnije spavalo. Inače, šesta se generacija Honde CR-V ne nudi u Japanu, a kao zamjena služi nešto manja dimenzijama Honda ZR-V koja je dostupna i u Hrvatskoj.

Dvolitreni motor nije pretjerano dinamičan, više naginje na ugodno iskorištavanje 184 KS, iako se odziv na papučici gasa regulira preko tipke za način vožnje pa je moguće, uz maksimalno iskorištenu snagu preko Sport načina, odabrati normalni i econ način kao i za snijeg, ako se zaputite negdje u planine.

Za kočenje u vožnji mogu se umjesto papučice kočnice koristiti polugice na kolu upravljača, za regenerativno kočenje koje usput prikuplja energiju koja bi inače propala. Dostupno je nekoliko stupnjeva jakosti kočenja pa samim time i regeneracije, a iako je ugrađen bezstupanjski CV-T mjenjač u praksi se osjeti mijenjanje stupnjeva prijenosa, čime se virtualno željelo vozaču približiti osjećaj kao kod klasičnog automatika.

blank

blank

Jasno i očekivano, CV-T mjenjač zahtijeva nešto malo drugačije ophođenje s papučicom gasa kako se ne bi nepotrebno izazivao glasniji zvuk motora, a također i hibridni način traži malo prilagodbe kako bi se smanjila potrošnja benzina i što duže koristio električni pogon koji će smanjiti buku kad noću dolazite u dvorište, ujutro neće nikoga probuditi ako u bateriji postoji dovoljno struje.

Ako odaberete plug-in hibridnu verziju Honde CR-V onda ćete moći prevaljivati desetke kilometara samo na električni pogon. Honda kaže do 82 km, uz litij-ionsku bateriju kapaciteta 17,7 kWh koja se preko Type 2 priključka za 2,5 sati napuni preko punjača od 6,8 kW dok na kućnoj utičnici punjenje traje 7,7 sati.

Uz potpuni hibridni pogon kakav je u testnom modelu može se računati na 960 km, s punim rezervoarom koji prima 57 litara benzina. U tom je slučaju moguća potrošnja goriva, prema tvorničkim podacima, 5,9 litara. Nama je prosjek bio 6,3 litre, uz kombiniranu vožnju po gradu te na autocesti i nešto na otvorenoj cesti. Ako se manje pazi potrošnja ide i do 9 litara. Emisija CO2 je 151 g/km.

blank

Uzevši u obzir masu od 1806 kilograma (nosivost do 544 kg) te dužinu 4706 mm i visinu 1684 te širinu od 1866 mm to je sasvim dobar rezultat za automobil koji od 0 do 100 ubrzava za 9,4 sekunde, uz okretni moment od 335 Nm, te postiže 187 km/h. 0,4 sekunde manje je potrebno plug-in verziji s prednjim pogonom. Recimo i kako plug-in raspolaže s petim načinom vožnje za vuču prikolice do 1.500 kg.

LaneWatch i poluautonomna vožnja

Još nas je jedna stvar (LaneWatch) oduševila – na desnom je retrovizoru smještena druga kamera (uz stražnju) te putem koje se pri svakom uključivanju desnog pokazivača smjera na 9-inčnom središnjem ekranu uključuje prikaz slike.

blank

blank

blank

Kamera se može aktivirati i pritiskom na bočni gumb ručice žmigavaca, ako želite vidjeti potpunu situaciju na desnoj strani vozila, u pokretu ili pri stajanju. Na ekranu ispred vozača dijagonale 10,2 inča omogućuje se pogled na situaciju u voznoj traki pa se može i s time malo pomoći u vožnji.

Isprobali smo i poluautonomnu vožnju, kada se vozilo samo centrira unutar vozne trake. To u većini situacija radi jako dobro, nema vijuganja kako bi se pogodio smjer, a uključi li se adaptivni tempomat tada će se vozilo i samo regulirati što se tiče udaljenosti do vozila ispred.

Sve je to jednostavno za koristiti uz pomoć tipki na kolu upravljača, što ne zahtijeva previše razmišljanja kako sve to pokrenuti ili isključiti. Postav je vrlo intuitivan i praktičan za korištenje, kada poželite.

blank

Prevencija od sudara i druge razne pomoći u vožnji dio su osnovnog paketa i Japanci su poznati po tome da uvijek daju sve što je vozaču potrebno – pomoć pri naglom kočenju, praćenje mrtvog kuta, prepoznavanje prometnih znakova (pri svakoj situaciji brže vožnje od dopuštene čut će se tri zvučna signala). Nabrojati sve trajalo bi jako dugo pa smo radije gledali u nebo, kroz panoramsko staklo i krovni otvor.

Multimedija

Uz vjerojatno jedan od najkomotnije postavljenih bežičnih punjača u vozilima koja smo isprobali može se pored mobitela koji se bežično puni smjestiti još jedan telefon tako da prostora za uređaje ima jako puno. Odlučite li se koristiti Android Auto to će biti moguće samo preko žice, što neće veseliti vlasnike Googleovog operativnog sustava, ali će vlasnici Apple iPhonea moći bežično koristiti Apple CarPlay.

blank

blank

Tada na ekranu imamo potpuno drugačije sučelje, prilagođeno je značajkama pametnog telefona, prikazuje i razne aplikacije koje imamo instalirane na telefonu, a pri dolasku poruke (SMS, WhatsApp, Viber itd.) čut ćemo sadržaj poruke te dobiti mogućnost da odmah glasovno i odgovorimo, dok su nam ruke na kolu upravljača.

Honda Connect sustav je lijepo dizajniran, dok se ne koristi Android Auto ili Apple CarPlay, ikone i boje su lijepo dizajnirane, raspored unutar podizbornika je logičan i vrlo ćete lako pronaći što tražite. Nećete se izgubiti između milijun opcija, koliko ih valjda današnji automobili nude na infotainment sustavu.

I dok se u prednjem dijelu kabine nalaze USB-A i USB-C konektori, što je za pohvalu jer uvijek još svi pametni telefoni nisu prešli na Type-C, straga se nalaze dva USB-C ulaza kako bi se mogla ukupno puniti četiri uređaja.

blank

blank

blank

Pri javljanju na dolazni poziv na instrument ekranu ispred vozača pojavit će se i ime osobe s kojom se priča kao i fotografija, ukoliko je pohranjena u memoriju telefona. Na istom mjestu pisat će nam i naziv pjesme koju slušamo s mobitela spojenog preko Bluetootha.

Cijena za Hondu CR-V

Uz snažan dizajnerski nastup i velike proporcije, koje jamče izuzetno veliku prostranost u kabini i ugodnu vožnju na dužim relacijama, testirana Honda CR-V odlična je za grad jer uz hibridni pogon znatno štedi gorivo, naročito u kreni-stani kolonama.

Šasija je baš dobro ugođena za ovakav tip vozila, osjeti se kako bi karoserija mogla podnijeti i veću snagu, iako CR-V ne pokazuje sportske afinitete, bez obzira na respektabilnih 184 KS. Vožnja je u svim uvjetima ugodna, što daje danak uzbuđenju koje biste možda nekada poželjeli, ali uzvraća štedljivošću, kad se pojavite na benzinskoj rjeđe nego što bi možda očekivali.

Na autocesti je Honda CR-V ugodna, udobna i tiha, opremljena je naprednim sustavima pomoći koji pomažu i olakšavaju vožnju, sprječavaju nesreće ako na trenutak izgubite koncentraciju ili će upozoriti na druge vozače koji ne voze po pravilima.

Još jednom pohvaljujemo LaneWatch, iako radi toga nećete kupiti ovaj automobil nego zbog višestrukih koristi, koje se mogu pročitati na popisu opreme, a za vozilo treba izdvojiti i odgovarajući iznos, u ovom slučaju 56.040 eura za pogon na sve kotače (3100 eura je povoljniji samo prednji pogon). Putnici će uživati u prostranosti, to je zajamčeno, koliko god visoki i široki bili. Bilo nam je zadovoljstvo družiti se 7 dana s automobilom koji je mnogima pojam SUV vozila.

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank