TEST Lexus RZ 450e Premium: Tata, tata, vidi avion!

blank

Lexus je automobil koji uvijek privlači pozornost u našim krajevima, a ako se radi o posebnoj kombinaciji boja tada je još uočljiviji (P.S. ako ga ulovite uz 5 sekundi ubrzanja)

Svojevrsni „japanski Rolls-Royce“ uvijek je bio, ali i ostaje magnet za poglede te predmet želje za posjedovanjem. Testirani Lexus samo na struju bitno se (vizualno) razlikuje od svojeg brata blizanca Toyote bZ4x (kao i od Subaru Solterra modela), nemaju niti isti pogon. Poveznica im ista baterija kapaciteta 71,4 kWh (to je bruto kapacitet dok je neto 65 kWh).

Iako ima velike proporcije (dužine je 4805 mm, visine 1635 te širine 2157 mm) i poprilično veliku masu od oko 2,1 tone (ovisno o opremi od 2055 do 2115 kilograma) te međuosovinski razmak od 2850 mm Lexus RZ 450e uz srednji paket opreme Premium te dodatne dvije opcije Tech i Design predstavlja automobil koji bi mnogi poželjeli. Čak i oni koji (još uvijek) ne vole baterijska električna vozila.

blank

blank

Struja je mnogima još uvijek daleka budućnost, vjerojatno kao i različiti sigurnosni sustavi kojima Lexus RZ raspolaže. Ne treba to niti čuditi, s obzirom da je prosječna starost automobila u Hrvatskoj oko 14 godina. To bi bio automobil iz 2010. godine. Možemo samo zamisliti što se sve dogodilo od tada.

Tadašnji automobil ne bi blokirao otvaranje vrata ukoliko mozak vozila zaključi da bi moglo doći do naleta bicikliste i ozljeda, ne bi niti kočio automatski kada se ispred nalazi sporije vozilo ili vozilo koje usporava. Testirani Lexus nakrcan je opremom i trebat će vam neko vrijeme dok sve shvatite kako funkcionira.

Neka vas ne zbuni što tipke na kolu upravljača nemaju nikakvu funkciju. Ma naravno da imaju, samo je stvar što se sve značajke prikazuju na head-up displayu, a ne na 7-inčnom ekranu ispred vozača.

blank

Isključi li se prikaz head-up displaya tada se na tom osrednje velikom ekranu mogu pratiti promjene i funkcije koje se nude. Lexus je u tom dijelu smjestio nešto manji ekran nego što se čini na prvi pogled jer se desno i lijevo nalaze lampice koje označavaju uključena svjetla i neke druge značajke.

Snažan pogon

Uz čak 230 kW (313 KS) ukupne snage dvaju sinkronih izmjeničnih motora s trajnim magnetom (prednji 204 KS i stražnji 109 KS) i okretni moment od 266 + 169 NM Lexus RZ s oznakom 450e ubrzava s mjesta do 100 km/h kao zrakoplov Rafale.

Šalimo se, nismo se utrkivali s francuskim avionom Rafale koji će uskoro biti dio hrvatskih zračnih snaga, ali uz 5,3 sekunde RZ je poprilično brz i sigurno bi to bio nezgodan start za zrakoplov koji teži pet puta više – oko 10 tona.

blank

blank

Nezgodan može biti i snažan start za sve nepripremljene (i nenaviknute na ubrzanje za oko 5 sekundi) putnike u kabini koja nudi nevjerojatno puno prostora. Nisam siguran može se li u Hrvatskoj pronaći osoba koja ne bi stala na stražnja sjedala, kojima se može podesiti i nagib (šteta što ne postoji otvor za skije). Na vozačko se mjesto smjestio naš kolega Saša s više od dva metra visine i zaključio kako je pozicija odlična.

Kad bi se Lexusa RZ dohvatila neka aviokompanija sigurno bi unutra smjestila još jedan red sjedala, zaključujemo po unutrašnjosti zrakoplova u novije vrijeme jer su znatno uspjeli stanjiti debljinu sjedala i tako omogućili dodatne redove sa sjedalima.

I dok noviji putnički zrakoplovi imaju sve manje udobna sjedala, naročito na relacijama do dva sata, Lexus je u RZ ugradio poprilično dobra i kvalitetna sjedala koja imaju grijanje, a grije se i kolo upravljača (volan) kao i koljena infracrveno u prednjem dijelu isijavanjem topline, što ćete osjetiti ako dotaknete tekstilnu površinu s donje strane kola upravljača te kod ploče s instrumentima.

Uz srednje jak paket opreme Premium dolazi električno otvaranje prtljažnika obujma 586 litara, dodatno su zatamnjena stražnja stakla, uživamo i u standardnoj opremi poput automatskog dvozonskog klima uređaja kojim se upravlja s predivno dizajniranim kružnim prekidačima smještenima unutar velikog središnje postavljenog ekrana od 14 inča.

blank

U kabini sve pršti od dizajnerskih linija koje je povukao netko tko ima smisla ne samo za dizajn nego i za funkcionalnost – teško je bilo što pronaći kao minus. Ispred vozača se nalazi povišeni kokpit, a tu je i vjerojatno najviše do sada podignuta tipka za start motora. Suvozač ispred sebe nema pretinac, tu je dostupno jako puno prostora za noge, a za razne stvari se koristi u sredini postavljeni veliki pretinac.

Lijepo je dizajnirana i praktična u realizaciji tipka (ručica mjenjača) s kojom se određuje smjer kretanja Lexusa RZ. Tipke za otvaranje vrata s unutarnje strane nude dva načina – pritiskom na samu površinu i odgurivanjem laktom vrata po ugodnoj površini na oplati vrata ili dvostrukim povlačenjem tipke. Izvana tipka ima vrlo kratak hod te ne traži nikakav fizički napor.

blank

blank

Udoban i tih

U vožnji je Lexus RZ izuzetno udoban, sjećamo se testa Toyote bZ4x od Zagreba do Portoroža, stabilan je i nema ljuljanja, iako je jako visok. Najbolji test je bila vožnja autocestom tijekom koje je puhao vrlo jak vjetar – automobil je vrlo lako sve kompenzirao prije nego li vozač treba napraviti bilo što.

Oduševljavaju i precizne kočnice smještene unutar velikih 20-inčnih kotača. Malo detaljnije oko primijetit će kako su stražnji naplatci manje zaštićeni od prednjih jer naprijed postavljene gume dimenzija 235/50 R20 vire van naplatka dok su stražnje gume 255/45 R20 uvučene u odnosu na širinu samog naplatka.

U vožnji je osjećaj kao da vozimo klasični automobil. Kad se sjetimo da bi nekadašnji automobili tako velike mase tražili oprez pri zaustavljanju shvatimo koliko je automobilska industrija otišla daleko.

Kotači su ogromni, ali pristaju vozilu koje dolazi u dvobojnoj Sonic Cooper smeđe-crnoj konfiguraciji (smeđa asocira na bakrenu boju). To je zaista dobitna kombinacija po kojoj je vozilo prepoznatljivo. Dodajmo tome prednju stranu koja izgleda kao da će nekoga pojesti. Prednja i stražnja LED svjetla samo su šlag dobrom dizajnu.

Poluautonomna vožnja

U vožnji pomaže sustav održavanja udaljenosti do vozila ispred, na semaforima dobro dođe Auto-hold (koji se na žalost mora svaki put iznova aktivirati jer sustav ne pamti prethodni odabir putem središnje postavljene tipke), koristimo i rekuperaciju kočenjem i otpuštanjem papučice gasa, a kočenje je moguće i preko polugica na kolu upravljača kojima se može zadati stupanj rekuperacije.

blank

blank

Možemo spomenuti i neke od sustava pomoći poput praćenja pješaka i biciklista, upozorenja na mogući sudar u raskrižju, prebacivanje između dugih i kratkih svjetala, prepoznavanje prometnih znakova (izluđivat će vas u početku zvučno upozorenje na prebrzu vožnju, što je dio odredbi u Europi za sva nova vozila).

Uz četiri kamere dobije se 360-stupanjska slika iz ptičje perspektive, što pomaže snalaženju pored raznih prepreka, a kamere se automatski uključuju kada se otkrije neki predmet u blizini. Vozilo stalno prati naš pogled i upozorava ako duže od dvije-tri sekunde ne gledamo prema naprijed.

blank

Dobro odnosno jako dobro radi sustav zadržavanja vozila unutar vozne trake, adaptivni tempomat se lako aktivira preko tipki na kolu upravljača, a ako u nekoj od prethodnih situacija zakaže vozač vozilo se automatski zaustavlja odnosno koči kako bi se izbjegla bilo kakva tragedija.

Baterija, punjenje, potrošnja

Može li se baterija (bruto) kapaciteta 71,4 kWh smatrati dostatnom? Sudeći prema specifikaciji napisanoj od strane proizvođača, između dva punjenja maksimalnom snagom od 150 kW uz DC punjenje odnosno 11 kW pri AC punjenju, moguće je prevaliti do 439 kilometara. Ako se Lexus RZ vozi u gradu to je moguće postići jer smo imali potrošnju od 16,7 kWh/100 km. Potrošnja je moguća i manja, ako se ne koristi previše snage motora.

Inače, u većini se situacija koristi i prednji i stražnji pogon, što uz 2,1 tona mase i izuzetno visoko vozilo sigurno nije dobitna kombinacija za manju potrošnju energije. Izađe li se na autocestu tada shvaćamo kako baterija od oko 65 kWh (neto) kapaciteta nije baš dostatna.

Uključi li se ventilacija odnosno klima doseg se u pravilu smanjuje za 20 posto. Jasno, kasnije se doseg povećava jer smo kabinu zagrijali i samo dogrijavamo zimi odnosno hladimo ljeti. Recimo, uz punu bateriju na ekranu je pisao doseg od 307 km dok bi nakon uključivanja ventilacije kabine doseg pao na 234 km.

blank

blank

Čini se dovoljno za otputovati od Slavonskog Broda do Zagreba autocestom, ali vožnja brzinom od 130 km/h čini se ipak preambicioznom za prijeći 200 km s jednim punjenjem. Probali smo, ali smo nakon 50-ak kilometara vožnje shvatili da se prijeđeni kilometri ne slažu sa smanjivanjem dosega u kilometrima. Prešli smo 55 km, a doseg se pri 130 km/h smanjio za 80 km. Napominjemo kako smo ovo mjerenje pratili nakon prijeđenih 50 km na autocesti.

Smanjili smo brzinu najprije na 120 km/h, a kasnije smo se dio puta vozili oko 100 km/h. Usput, padala je i kiša, temperatura je bila 11 stupnjeva Celzijusa, što je uz vjetar također prepreka dosegu. Nije bilo druge nego nakon naplatnih kućica Zagreb istok stati na CCS (DC) punjaču – zaustavili smo se na 10 minuta te bateriju s 10 posto preostalog kapaciteta i dostupnih 32 km podignuli na 21 posto i 62 km dosega. Preuzeli smo tijekom tih 10 minuta 7,26 kW struje.

Do 100 posto trebali bi nam (s početnih 10 posto kapaciteta) oko sat i 30 minuta. CCS punjač je na početku isporučivao 43 kW snage, iako omogućuje 50 kW, a Lexus RZ može povući do 150 kW snage. Isprobali smo prošle godine punjenje Toyote bZ4x snagom od 150 kW te smo kapacitet baterije s 14 posto (nakon točno 30 minuta punjenja) podignuli na 81 posto. Sigurni smo kako bismo i s baterijom Lexusa RZ imali iste performanse.

blank

Isprobali smo punjenje i preko AC punjača snagom do 11 kW, a tada je od cca 25 posto do 100 posto potrebno oko 5 sati. Preuzeli smo tijekom tri sata i 16 minuta 31,8 kWh energije. Dobili smo doseg do 239 km, a imali smo samo 72 km.

Ne treba zaboraviti kako Lexus (odnosno Toyota, s obzirom da su vlasnici Lexusa) provodi nešto drugačiju politiku – razmišljaju dugoročno o bateriji vozila te iz bruto kapaciteta od 71,4 kWh isporučuju oko 65 kWh. U praksi bi to moglo biti oko 9 posto preostalog kapaciteta, čak i kada na ekranu piše 0 km dosega. Litij-ionska baterija s 96 ćelija smještena ispod podnice trebala bi zadržati više od 90 % svog kapaciteta do 10 godina. Dostupna je opcija produljene brige za bateriju kako bi se omogućilo do milijun prijeđenih kilometara.

Time se štiti baterija, kako bi što duže trajala, baterija ima duplu podnicu, za bolju zaštitu. Ne treba zaboraviti i kako pogon na sve kotače DIRECT4 te velika masa (RZ je u odnosu na Toyotu bZ4x teži oko 100 kg i za 11,5 cm je duži) znače opterećenje za bateriju, a i visina je neprijatelj aerodinamici vozila.

Međutim, krajnjeg korisnika odnosno kupca uglavnom takve stvari ne zanimaju nego samo doseg, a tu je RZ nešto slabiji. Sve dionice, bilo po gradu ili na autocesti, odrađene su bez korištenja klime. Kad mi je bilo hladno uključio bih grijanje sjedala i volana, što je bilo sasvim dovoljno za proljetne temperature.

S obzirom da se ispod prednje haube ne nalazi klasični termički motor, koji proizvodi toplinu, temperatura ispod poklopca je oko 25 stupnjeva. Samim time to znači da se u kabinu može preuzimati zrak tijekom vožnje iznad 70 ili 80 km/h pa se i pri temperaturama koje su do 30 stupnjeva Celzijusa može koristiti samo ulazak zraka. Tada je ventilacija potpuno isključena, ali je uključena cirkulacija zraka izvana, a ne unutar kabine.

blank

Znamo da je Toyota u hibridnim sustavima „bog i batina“, nitko to ne radi bolje od Priusa. U području potpuno električnih vozila (BEV) očigledno postoji prostor za napredak, ali ponovo ponavljamo kako zaštita baterije i sigurnosni sustavi doslovno „žderu“ bateriju.

Pri brzini od 130 km/h potrošnja je (bez uključene klime i pri 17°C) bila oko 30 kWh/100 km. Konkurent (po proporcijama, ne i po drugim parametrima) Škoda Eniaq u istim uvjetima i uz sličnu masu te 20-inčne gume troši oko 25 kWh/100 km. Jasno je da automobili s velikim čeonim otporom i koji nisu limuzine imaju veću potrošnju, zbog oblika karoserije.

U gradu se, kako sam i napisao, situacija znatno mijenja pa možemo imati prosjek jednak manjim automobilima koji imaju 400 kg manju masu. Vjerojatno je teško postići prosjek od 14 kWh/100 km, ali 16 ili 17 kWh struje je više nego dobar rezultat. Tu je i 150-vatno punjenje baterije tako da se uz odgovarajući punjač Lexus RZ vrlo brzo puni i nadopunjava na autocesti, uz kraće pauze za kavu i šetnju. U prtljažniku smo imali kućni i brzi kabel za punjenje. Cijenimo što se za zaštitu CCS konektora koriste malena gumirana vratašca, što je bolje rješenje od poklopca koji visi.

Ne treba zaboraviti niti snagu od 313 KS što je uvijek mamac za veću potrošnju. Ipak, ako se koristi Eco način vrlo lako se vozač smiri jer se tada odziv na papučici gasa primjetno smanjuje. Uz Range način potrošnja se još više optimizira i isključuje se sve što je suvišno, kako bi se stiglo do odredišta. Iskreno, puno su veći problem u Hrvatskoj javne punionice koje prečesto nisu u funkciji – i sam sam to osjetio tri puta tijekom 8 dana.

Multimedija

Ne zaboravimo niti na veliki, ali zaista veliki središnji ekran od 14 inča. Na njemu se vrti brz operativni sustav, a mi smo bežično spojili Apple iPhone i preko žice Android pametni telefon. Tada se sučelje znatno mijenja, sve je prilagođeno korištenju aplikacija pametnog telefona, ali uz sigurnije okruženje.

blank

Uz Google Maps dobit ćete prijedlog najbolje rute, uz Waze i obavijesti o zastojima i policijskim kontrolama (provjerili smo točnost prikaza brzine vožnje – pri 130 km/h Waze je pokazao da se stvarno vozimo brzinom od 128 km/h, stavke iz kalendara će se također pojaviti na ekranu kao i poruke (SMS, WhatsApp, Viber) na koje se odmah može glasovno i odgovoriti tako da nema skidanja ruku s kola upravljača.

blank

blank

Mogu se, dok se čeka na punjenje baterije, odigrati i mnogobrojne igre koje nudi Android Auto. Tu je i slušanje najnovijih vijesti s raznih Google News servisa kao i slušanje podcasta. Uz RZ nikad nije dosadno.

Ekran s Android Auto prikazuje dva prozora – na primjer navigaciju i Spotify tako da imamo milijune pjesama na raspolaganju. Ispod su smještena tri USB-C konektora, bežični punjač, a dva se USB-C porta nalaze straga za putnike iza koji mogu kontrolirati i ventilaciju.

U postavkama radija nudi se DAB+ koji donosi i postaje kojih nema u FM području – radio Nacional, radio Tvornica zatim HRT DAB-HRlasik koji preko 10 zvučnika emitira drugačiju glazbu od trećeg programa Hrvatskog radija. Dok se noću uživa u vrlo dobrom audio sustavu na vratima se projicira ambijentalna svjetlosna grafika.

Isprobali smo i aplikaciju Lexus Link+ koja omogućuje dogovaranje servisa vozila, uz unos vremena kada to vlasniku vozila odgovara, zatim registraciju kućnog punjača, odabir lokacije za putovanje itd.

blank

blank

Cijena za Lexus RZ 450e Premium

Znamo da ne postoji skupo nego „meni je skupo“. Tako je i s Lexusom RZ – početna cijena od 72.105 eura (cijena s trošarinom, do registracije) uključuje pogon na sve kotače tako da se niti ne može drugačije vozilo kupiti, postoji samo jedan kapacitet baterije od 71,4 kWh, a doseg Comfort verzije je 439 km.

Testirani Lexus RZ 450e Premium sa srednje jakim paketom opreme košta 74.903 eura, ali smo imali i dva dodatna paketa, što je dio opcija iz najjačeg paketa Luxury. Tech za 2035 eura dolazi s head-up displayem, strujom podesiv upravljač, grijanjem koljena i panoramskim sustavom kamera. Design za 1050 eura nudi uključenu bi-tone smeđe-crnu boju, 20“ naplatke te paket za vuču do 750 kg.

Uz sve uključeno cijena se za testno vozilo povećava na 77.988 eura. Doseg je 435 km dok se za 82.789 eura dobije verzija Luxury s 404 km dosega. Snaga svih izvedbi je identična – 230 kW odnosno 313 KS, a u sve cijene je uključena metalik boja.

Lexus, tvrtka s 30-godišnjom tradicijom, uvijek je usmjerena na luksuz, kvalitetne materijale i poseban osjećaj u vožnji. Pamtim to sa svih do sada testiranih Lexus modela u kojima se uvijek čovjeka osjeća posebno i drugačije.

U lijepom će mi sjećanju ostati i Lexus RZ sa snažnim performansama, velikim ekranom od 14 inča, korisnim sustavima pomoći, ugodnim materijalima na dodir koji čine razliku, a što se tiče dosega tada je potrebno malo pametnije planirati duža putovanja.

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank