TEST Renault Twingo electric techno R80: Idealan za grad

blank

Imamo zanimljive dojmove nakon 7 dana vožnje s najatraktivnijim i najtraženijim električnim automobilom u Hrvatskoj

Renault Twingo na test smo uzeli nedugo nakon početka primjene izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ponadali smo se da je kraj (nekažnjenim) scenama kakve viđamo godinama unatrag – automobili s ispuhom parkiraju se na parkingu javnog punjača i glume da se pune. Puni se samo vlasnik vozila u obližnjem restoranu jer su takva mjesta uvijek prilika za besplatno i dobro parkiranje. Po novome, propisana je novčana kazna od 300 kuna plus trošak premještanja vozila.

S obzirom da su mjesta za punjenje i nešto većih gabarita (što se tiče širine) mala je šansa da će vam netko ogrebati automobil dok je parkiran na mjestu koje mu ne pripada. Osim, možda, ljutitog vlasnika vozila na struju koji mora tražiti sljedeće mjesto za punjenje. Ako je to u gradu kao što je Zagreb tada to nije neki problem – na svakih nekoliko kilometara nalazi se barem jedan punjač. U manjim sredinama to može biti veći problem.

blank

Naravno, “fulali smo fudbal”, kaže poznata uzrečica. Naime, smisao električnog automobila u današnje vrijeme je da imate vlastito mjesto za punjenje, bilo u svojoj garaži, pored kuće ili na poslu. Iako u Hrvatskoj u ovom trenutku imamo oko 4000 registriranih automobila na struju te oko 1500 punjača na javnim mjestima, teoretski bi se automobil mogao puniti i na javnom punjaču. Teoretski!

Početkom ove godine u Hrvatskoj je počela naplata punjenja na javnim punionicama, ali iznenađuje koliko je punjača ipak i dalje besplatno. Nisu to samo punjači u trgovačkim centrima nego na različitim pozicijama u gradovima.

Puni entuzijazma preuzeli smo Renault Twingo snage 60 kW (82 KS) na test, s napunjenom baterijom kapaciteta 21,3 kWh koja prema WLTP mjerenju omogućuje 190 km dosega. S obzirom da je ljeto mirni smo nekoliko dana jer Twingo može prijeći oko 200 kilometara u gradskoj vožnji. Vidjet ćete kasnije, na otvorenoj cesti ta se brojka penje i iznad 200 kilometara. Čak i s uključenim klima uređajem kako bismo se rashladili – uključen ili isključen ne utječe previše na autonomiju baterije kapaciteta 22 kW. Barem je tako ljeti, kad ne koristimo grijanje.

Uz 80 KS Twingo je poletan automobil za ubrzanja do 60 km/h, što znači u većini situacija u gradu. Iako ubrzava za 12,6 sekundi, nekako nam se uvijek čini da je to van grada puno brže. Ali, štoperica ne laže, uvjerili smo se i sami. Mnoge će vozače ispred nas Twingo iznenaditi jer omogućuje dobra međuuubrzavanja pa treba paziti da ne dođe do sudara jer vozači još uvijek slabo procjenjuju (i prepoznaju) električne automobile i njihove performanse.

blank

Mali gradski zvrk je spreman odmah po zakretanju ključa u bravi i otpuštanju klasične ručne kočnice. Twingo je zamišljen kao jednostavan i nekompliciran automobil kojeg ćete jednostavno koristiti. Samo gas i kočnica, a nekada samo gas zahvaljujući ručici mjenjača koja se može podesiti u tri stupnja regenerativnog kočenja. Tada praktički kočimo otpuštanjem papučice gasa odnosno njezinim doziranjem. Odlično u gradu, a može biti korisno i na otvorenoj cesti.

Dodamo li zakretanje prednjih kotača pod gotovo 45 stupnjeva ovo je odličan mali gradski automobil jer je izuzetno mobilan, startan, ali i štedljiv. Samo morate imati svoju utičnicu za punjenje. To je nekako i logično.

Svoj pametni telefon punit ćete kod kuće. Nećete ići u kafić pitati vlasnika možete li kod njega puniti telefon. Niti usisavač ne spajate u susjedovu utičnicu, zar ne? Ima smisla i s automobilom. Netko će reći: a što je s nama koji živimo u višestambenoj zgradi? Kaže se kako nije svaka cipela za svaku nogu pa ako vas zanima vozilo na struju unajmite ili kupite garažu. Ili pričekajte još nekoliko godina dok se u rasvjetne stupove na parkiralištima ne ugrade punjači. Ili u asfalt na prometnicama ne ugrade namotaji žice kako bi se uz magnetnu indukciju prenosila električna energija u bateriju vozila. Dakle, automobil bi se tako punio za vrijeme vožnje.

blank

Ipak, čak i ako imate kuću i garažu to još uvijek ne znači da ćete moći puniti Twingo na taj način, preko “šuko” utičnice. Isprobali smo u kući u kojoj smo proveli nekoliko dana, nakon 200 kilometara puta od Zagreba. Smatrali smo kako ćemo udaljenost prevaliti bez problema, uz jedno punjenje na autocesti, a zatim ćemo vozilo nadopuniti na odredištu. Na žalost, jakost struje u našoj kući nije bila dovoljna da bi se baterija punila. Ponovo moramo na javni punjač.

Vratimo se unatrag nekoliko dana

Preuzeli smo Twingo sa 100 posto napunjenom baterijom i vozali se po gradu. Kad smo potrošili 30 posto baterije i nakon punjenja planirali krenuti na put od spomenutih 200 kilometara započeli su problemi. Sve se urotilo protiv nas. Čak i je kiša padala, naravno!

Vratimo se i na novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Tog utorka smo u 12:40 stigli smo na jedan od AC punjača. Na stanici za punjenje bio je parkiran jedan Mercedes E 300 de, hibrid koji kombinira dizelski motor i struju. Drugo mjesto je bilo prazno, ali nama je trebala izmjenična (AC) struja. Twingo se ne puni preko DC punjača.

Na žalost, netko tko je projektirao sve punionice nije osigurao dvostruke kabele i konektore za punjenje. Dakle, možemo se parkirati, ali ne i puniti bateriju. Iako smo u prtljažniku imali dva kabela – jedan kućni i jedan baš za punionice jer postoje punionice koje nemaju svoj kabel; imaju samo utičnicu. Naša na koju smo stigli ima kabele, ali nema utičnicu. Dakle, radi sa samo 50 posto kapaciteta u tom trenutku. Na ono se drugo mjesto slobodno može parkirati i neki benzinski automobil.

blank

Odlazimo pokunjeno s parkinga, ali kako je naš ured u blizini pratit ćemo kada će vlasnik doći i brzo dovesti Twinga na struju koja život znači. Prolazi vrijeme, već je 14 sati, ali ništa od punjenja. Vlasnik je negdje zapeo, zaboravio je na svoje vozilo. Plan nam polako gubi smisao jer smo 30 posto baterije planirali napuniti dok radimo, a zatim odmah krenuti na putovanje.

Sat pokazuje 15 sati, već je i 15:30. Provjeravamo, Mercedesova se baterija puni najduže 90 minuta. Ipak idemo do punionice, nekoliko puta potrubimo kako bismo probudili savjest nesavjesnog vlasnika. Ništa!

Na punionici je ispisan kontakt broj telefona davatelja usluge (eh, da je barem to napravio i vlasnik Mercedesa). Zovemo, s druge strane operater kaže da će resetirati punionicu jer i on vidi da punjenje tog vozila traje od 12:20. Nakon reseta pokušavamo izvući konektor kabela iz vozila, ali ne ide – zaključan je. Potrubimo još nekoliko puta kako bismo pozdravili vlasnika, da ne kaže da smo otišli bez pozdrava.

blank

Dolazimo do sljedeće punionice, mjesto je prazno i možemo se spojiti s našim punjačem. Konačno, iako smo sad već u debelom kašnjenju jer ćemo morati čekati dok se baterija napuni. Plan je, sjećate se, bio napuniti bateriju dok smo bili u uredu.

Na punionicu se možemo logirati preko mobilne aplikacije eSpots. Preuzimamo aplikaciju na naš smartfon, upisujemo e-mail i lozinku te čekamo e-mail s potvrdom registracije. Međutim, nakon 10 minuta nema maila. Zovemo službu za korisnike, a s druge strane kažu da im je sustav u kvaru te da mail ne prolazi. I ne zna se kada će popraviti problem.

U blizini je trgovački centar, idemo isprobati treću sreću. I imamo sreće, mjesto je prazno, ali se moramo prošetati do info-pulta kako bismo dobili karticu. Ostavljamo svoju osobnu iskaznicu kao polog da ćemo vratiti karticu. Ok, nekoliko minuta hoda ćemo još izgubiti, ali hodanje je zdravo.

Sljedećih 30-40 minuta provodimo u šetnji trgovačkim centrom dok se Twingo puni. Moglo bi to i brže, ali punionica ne isporučuje dovoljno jaku struju. Nema veze, samo da dobijemo tih 100 posto na ekranu vozila.

blank

blank

Iako je Twingo gradski automobil i samo tome i treba služiti (znate ono upozorenje; ne isprobavajte to sami kod kuće) mi smo ipak odlučili napraviti drugačiji test. Znamo da u gradu odlično vozi, nije niti neki veliki potrošač s 10-ak kWh/100 km potrošnje. Ili manje, ovisno kakvi ste na gasu.

Izazov je bio voziti se autocestom, stati na jedno kraće punjenje i doći do odredišta. Ne zvuči komplicirano. Barem nije trebalo biti. Dakle, ovo nije uobičajena vožnja s Twingom electric za koju je automobil predviđen.

S obzirom kako nam je taj dan krenulo plan je nakon 40 kilometara stati izvan autoceste i nadopuniti bateriju. Tko zna što nas još čeka na vrućem asfaltu. Stajemo u Ivanić Gradu s 85 posto kapaciteta i 172 km dosega, a nakon 23 minute ponovo smo na 100 posto, uz planirani doseg od 213 km. Po autocesti se vozimo 100 km/h. Čak nismo niti spori u odnosu na druge jer i mnogi drugi automobili se voze slično ili nešto brže. Gorivo je skupo, osjete to sada svi.

Potrošnja struje se povećava te planiramo nakon 60 kilometara ponovo stati na odmorištu Novska i dopuniti bateriju za onih preostalih 100 kilometara. I ponovo problem. Niti jednom nismo imali problem s našim testnim Twingom, ali s programerima koji loše programiraju aplikacije te neodgovornim vozačima jesmo, već ste se uvjerili.

blank

Niti ELEN punionica ne funkcionira preko aplikacije. Zovemo pomoć, operater kaže da će nas on spojiti, a račun će nam poslati e-poštom, za 9 kWh (x 2,70 kn). OK, barem nešto, ali u pozadini stvar ponovo ne funkcionira. Valjda samo taj dan!

Punjač je brz te nakon 20-ak minuta imamo punu bateriju. Sad već sve to predugo traje i odlučimo stvar preuzeti u svoje ruke. Više se ne vozimo 100 km/h nego 130 km/h. Twingo može povući i do 139 km/h. Na spomenutih 130 km/h potrošnja se značajno povećava i nakon 80 kilometara pojavljuje se “low battery”. Dakle, na autocesti će Twingo s jednim punjenjem prevaliti maksimalno 100 kilometara.

Imamo još 20 posto kapaciteta ispod svojeg sjedala (cca 24 km dosega), ali uskoro skrećemo s autoceste i ne zanima nas problem te do finalnog odredišta Slavonski Brod stižemo brže nego smo planirali, uz još samo 5 posto preostalog kapaciteta baterije.

blank

Po dolasku spajamo Twingo na kućnu utičnicu, ali punjenje se ne pokreće. Kabel je ispravan, ali naša kućna utičnica ne isporučuje dovoljno jako struju. Idemo na javni punjač, punimo bateriju i sretni smo. Ne predugo!

U večernjim satima, u blizini punjača, dogovaramo kavu s prijateljima. Plan je ponovo napuniti bateriju dok sjedimo i uživamo u razgovoru. Na žalost, mjesto za punjenje je popunjeno. Nema veze, imamo još 50 posto baterije, za najmanje 100 kilometara. Prolazimo pored mjesta za punjenje nakon dva sata, ali oba automobila su i dalje tamo. Ne miču se.

Istu situaciju doživljavamo nakon dva dana, iako smo se uspjeli spojiti na javni punjač. Na drugom parking mjestu je mali električni automobil. Na ekranu punjača piše da je njegova baterija na 95 posto. Nakon 20-ak minuta odlazimo, ali vlasnik se ne pojavljuje. Krši zakon.

Dva sata kasnije prolazimo pored istog tog mjesta, ali mališan je i dalje tamo. Vlasnika nema. Registracija vozila je iz drugog grada, netko je očigledno zaglavio na nekom poslovnom sastanku ili poslovnom ručku u restoranu. Vjerojatno su porcije prevelike, šteta da se bilo što baci.

Vraćamo se natrag iz Slavonskog Broda prema Zagrebu, baterija je na 100 posto. Ovaj put mijenjamo taktiku i više ne idemo na autocestu. Odabiremo lokalne prometnice, a Twingo electric samo povećava doseg. S uobičajenih 210 kilometara doseg se povećava na 237 km. Ovo će biti zanimljivije od autoceste.

S uključenim radijem i klima uređajem vozimo se kilometrima, prelazimo 163 kilometra, imamo još 28 posto baterije. I ponovo dolazimo do punjača u Ivanić Gradu te stajemo na punjenje.

blank

Dakle, s jednim punjenjem mogli smo prijeći čak 226 kilometara, to je sigurno. Twingo je u ovoj priči jedina svijetla točka, ako se vozi baš onako za što je i osmišljen – gradsku i eventualno međugradsku vožnju po lokalnim prometnicama. Ukoliko ćete sve to obaviti s punjenjem samo kod kuće, ako imate dovoljno jaku struju, naravno. Idemo kod prijatelja, spajamo Twingo na utičnicu njegove garaže i sve je u redu. Baterija se puni.

U postavkama vozila, na središnjem ekranu, moguće je programirati vrijeme početka punjenja kao i podesiti grijanje odnosno hlađenje (recimo, pola sata prije polaska na vožnju). Sve je jednostavno, sučelje je ugodno i razumljivo te se nećete u njemu izgubiti.

U gradskoj vožnji Twingo je trošio oko 10 kWh/100 km, što je odlična vrijednost. Ustrebamo li malo struje dok smo u pokretu, a naiđemo na slobodno mjesto za punjenje, nakon samo 13 minuta baterija se od 87 posto napunila na 100 posto jer Twingo ne usporava punjenje iznad 90 posto.

blank

Cijena za Renault Twingo Electric

Cijena za Twingo Electric je 204.900 kuna. Uz karoseriju u biserno bijeloj boji te na 16-inčnim aluminijskim naplatcima Twingo Electric ima automatski klima uređaj, paket navigaciju premium, kućni kabel za punjenje, sustav za pomoć pri parkiranju straga i kameru, zatamnjena stražnja stakla te paket Look unutrašnjosti u plavoj boji. Uključeno je jamstvo baterije od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 70% početnog kapaciteta baterije.

Pročitajte i sve o povezivosti s pametnim telefonima u Renaultu Twingu Electric.

blank

blank

blank

blank

blank blank blank

blank blank blank

blank
blank

Calendar

studeni 2022
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.