TEST Renault Twingo Electric Techno R80: Upravo ovo vam sada treba

blank

Nikad nije bilo bolje vrijeme za kupnju električnog automobila, pa čak i bez državnih poticaja za kupnju s popustom

Uz nevjerojatno visoke cijene benzina i dizela sve što ide na struje je sada poželjno. S prvim danima proljeća mnogi razmišljaju o kupnji električnog romobila ili bicikla kako bi se za nekoliko kuna potrošene električne energije vozili stotinjak kilometara. Ipak, daleko bolje rješenje je električni automobili.

Pokazuju to podaci o prodaji električnih automobila u Hrvatskoj u 2021. godini – ukupno su 1373 automobila na električni pogon (ne računajući hibride, kojih je prodano 7068) dobila svoje vlasnike te tako brojku vlasnika strujića povećali na oko 3300. Sve to prati i veći broj stanica za punjenje pa ispada da na jedan punjač u Hrvatskoj dolaze samo dva električna vozila. Jasno, postoji i nešto plug-in hibrida, ali oni su manje zastupljeni od običnih i blagih hibrida.

Čak 466 EV-ova je isporučio Renault, a iz iste kuće stiglo je i 12 Nissana te 63 električne Dacije. U spomenutih 466 vozila značajan udio zauzima Renault Twingo u električnoj izvedbi. Automobil s četiri sjedala s nama je gotovo 30 godina, još od 1993. godine, a električna inačica naslanja se na treću generaciju Twinga koji je promijenio filozofiju smještanjem motora u stražnji dio.

blank

Istu filozofiju nastavlja i Twingo Electric koji će i u 2022. godini biti zanimljiv za kupnju. Iako će mnogi pričekati objavu poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (vjerojatno sredinom 2022.), čak i bez tih 70 ušteđenih „Starčevića“ (novčanica od 1000 kuna) Twingo je zanimljiv.

S početnom cijenom od 175.000 kuna (paket Equilibre) Twingo bi uz poticaje trebao koštati 105.000 kuna. Dakle, dobit ćete popust od 70.000 kuna, koliko se maksimalno može dobiti, odnosno do 40 posto cijene vozila. Osnovna oprema s električnim motorom snage 60 kW (82 KS) uključuje automatski mjenjač s reduktorom, 16-inčne aluminijske naplatke, automatski klima uređaj te bateriju kapaciteta 22 kWh.

Iako se u današnje vrijeme taj kapacitet čini malim, uz baterije od 50 i više kilovata, za gradski automobil to će biti sasvim dovoljno. Uzmemo li u obzir kako je prosječna kilometraža hrvatskih vozača oko 13.000 kilometara godišnje, ispada da se tjedno prelazi oko 250 kilometara.

Renault Twingo će uglavnom prelaziti 180 kilometara s jednim punjenjem (zimi nešto manje, ljeti možda i poneki kilometar više) tako da ga je potrebno puniti svakih pet dana. Uzmemo li u obzir kako 70 posto hrvatskih kućanstava živi u kući, naša zemlja je idealna za električne automobile.

blank

Oni koji žive u zgradama odnosno nemaju garažu ili dvorište Twingo će moći puniti na javnim punionicama. Koje se odnedavno sve redom naplaćuju, osim u trgovačkim centrima i hotelima. Istina, punjenje na punionicama više ne izgleda tako primamljivo kao dok je bilo besplatno, ali znalo se od prije da će i tome doći kraj. Ipak, i uz plaćanje nekoliko kuna po kilovatu preuzete energije s javnog punjača ispada povoljnije nego vožnja na benzin ili dizel.

Ako spadate među one koji imaju vlastitu utičnicu kod kuće, bateriju ćete napuniti za oko 10 kuna, ako ju punite u vrijeme kad bi se i trebao automobil puniti – u noćnim satima. Usporedba s benzinskim troškovima je neusporediva. Ako se odlučite Twingo puniti na javnim punionicama, uz cijenu od 1,80 do 2,70 kuna po kWh nazivne snage punjača do 22 kW, to će vas za cca 80 posto kapaciteta baterije koštati od 30 do 50 kuna, ovisno o vremenu punjenja te ponuđaču usluge. Dakle, tri do pet puta više. Za taj iznos ćete prevaliti 140 do 150 kilometara, ako su vanjski (temperaturni) uvjeti dobri.

Nije samo jeftinija energija ključna u cijeloj priči, tu su i servisni troškovi kojih u pravilu niti nema jer nemate ulje, turbine, svjećice, remenje, auspuh i još jako puno toga što se inače mijenja i popravlja na klasičnim automobilima. Imat ćete i manju potrošnju diskova i disk pločica za kočenje jer se svako puštanje gasa tretira kao kočenje, ali i hvatanje elektrona u bateriju. U gradskoj vožnji, u kojoj se svakih nekoliko sekundi koči i pušta papučica gasa, imat ćete lijep povrat energije koju automobil generira s kotača.

U biserno bijeloj boji, koja se dodatno naplaćuje 4090 kuna, te uz srednje velik paket Techno (prethodno Intens) testirani Twingo ima poprilično zanimljivu dodatnu opremu – stražnju kameru i sustav za pomoć pri parkiranju, navigaciju, a ukupnom dojmu pridonosi i razigrana unutrašnjost s presvlakama na sportski orijentiranim sjedalima u crnoj boji, kombinirajući kožu i tkaninu. Prednja sjedala imaju grijanje.

U stvarnom svijetu, kad na ulici iz daljine vidite električni Twingo, nećete ga baš imati po čemu razlikovati (osim po plavoj bočnoj traci te plavim detaljima na maski u prednjem dijelu vozila). Jasno, nema ispušnu cijev, ali ona se na automobilima inače sve manje vidi. I u unutrašnjosti je ovo klasični Twingo s prepoznatljivim detaljima. Gradski automobil koji uz stražnji pogon i veći kut zakretanja prednjih kotača (praktički pod 90 stupnjeva) omogućuje nevjerojatnu mobilnost. Krug okretanja je samo 4,3 metra.

blank

Istovremeno, ponudit će mjesto za četiri osobe, visoku poziciju sjedenja, omanji prtljažnik dovoljan za odlazak u tjednu nabavu, ali kombinacija prtljažnika od 210 litara i sjedala omogućuje da se prostor ipak korisno iskoristi (uz uspravnu stražnju klupu nudi 240 litara). Dužina automobila je 3615 mm, međuosovinski razmak 2492 mm tako da ima poprilično mjesta, iako je malen. U interijer će vam stati predmet dužine 2315 mm, ako zauzmete sav prostor od armaturne ploče do prtljažnika.

Maksimalna brzina koju Twingo postiže daleko je od dopuštene u gradu pa uz 135 km/h omogućuje i odlazak na putovanja van grada. Ubrzava za 12,9 sekundi s mjesta do 100 km/h, a troši u praksi od 10 do 15 kWh na 100 km. Jasno, pri tome uopće ne emitira CO2. Uz 82 KS i 160 Nm startan je, što nam i treba u gradu, do brzina 50 ili 60 km/h. Drugi vozači ga uopće tako ne percipiraju pa očekujte iznenađenja ispred sebe.

Punjenje baterije i potrošnja struje

Mali zvrk koji se svugdje može provući nam je pri 60 km/h trošio 8 kWh struje u prosjeku, uz konstantnu brzinu vožnje u međugradskoj ruti. U gradu se potrošnja povećava na cca 15 kWh, ali treba uzeti u obzir kako Twingo baš i nismo štedjeli jer uz takav osjećaj ubrzavanja šteta bi bilo ne uživati u vožnji. Bez zvuka. Odnosno, do 30 km/h čuje se lagano zujanje kako bi pješaci bili upozoreni na dolazak vozila.

blank

Gledajući doseg s jednim punjenjem, ispada da se svakih 18 prijeđenih kilometara postotak baterije smanji za 10 posto. Twingo smo na javni punjač snage 22 kW (naizmjenična AC struja) spojili s preostalih 14 posto kapaciteta (dovoljno za još 21 kilometar). Nakon 22 minute punjenja baterija je postigla 54 posto kapaciteta odnosno doseg za 80 kilometara. 8 minuta kasnije odnosno nakon pola sata punjenja imali smo 65 posto napunjenosti odnosno 98 kilometara dosega, a na punjaču je pisalo da smo iskoristili 10 kWh. Twingo Electric ne podržava brzo DC punjenje.

Baterija nastala u suradnji s LG-jem će se potpuno napuniti za oko sat vremena, ali to u pravilu treba izbjegavati osim kad krećete na duži put. Idealno je bateriju držati u području između 20 i 80 posto kapaciteta. Odlučite li se za punjenje kod kuće potrajat će praktički od sumraka do zore, minimalno 10 sati. Ali, noć je duga pa vas to ne treba brinuti jer ćete ujutro imati napunjenu bateriju.

blank

Možete programirati početak punjenja, recimo tek poslije 21 odnosno 22 sata kad je povoljnija cijena električne energije. Zgodno je programiranje početka korištenja klimatizacije kako bi vas ujutro dočekala toplo odnosno rashlađena kabina tako da se i na taj način može dodatno utjecati na ukupni doseg baterije s jednim punjenjem.

Android Auto i Apple CarPlay

U multimedijskom dijelu testirani Renault Twingo Electric nudi 7-inčni ekran osjetljiv na dodir s podrškom za Android Auto i Apple CarPlay spajanje odnosno prebacivanje funkcionalnosti pametnog telefona na ekran u vozilu.

blank

Spojili smo Android telefon i dobili poznati izbornik na ekranu Twinga te Google Maps navigaciju s prikazom prometnog opterećenja u realnom vremenu, pristup mnogim aplikacijama s telefona (Telegram, Messenger, WhatsApp, Viber, Signal, Skype), ali i kalendaru, podcastu, alternativnoj aplikaciji za navigaciju Waze te GameSnacks u kojem se nalazi čak osam video igara koje se mogu igrati dok se baterija puni. Koristili smo i aplikaciju za pronalazak najbliže punionice te vrste punjača.

U prednjem dijelu kabine nalaze se dva USB-A ulaza pa ako imate noviji pametni telefon s kabel USB-C na USB C tada ćete morati nabaviti novi kabel USB-A na USB-C. Kako izgleda infotainment sustav u Twingu možete vidjeti u našem video filmu:

Cijena za testirani Renault Twingo Electric Techno R80 (koji se proizvodi u Novom Mestu u Sloveniji) je 185.000 kuna, za 7000 kuna više dobit ćete paket opreme Urban Night (192.000 kuna). U cijenu je uračunato jamstvo na bateriju od 8 godina (ili 160.000 km) odnosno jamstvo na 70 posto kapaciteta baterije.

blank

blank

blank

blank