TEST Toyota Prius 2.0 PHEV 5D e-CVT Premium: Najljepši je na svijetu

blank

Toliko je udoban u vožnji da se čini kao da lebdi (iznad rupa). A tek dizajn – kao da je Ferrari ili Lamborghini odlučio dizajnirati ovakav automobil

Hoće li jednog dana, a možda i u vrlo skoro vrijeme, Toyota Prius pete generacije zauzeti mjesto u nekom od svjetskih muzeja moderne umjetnosti? Predispozicije su već ostvarene jer automobil plijeni pozornost svojom pojavom, metalik žuta Mustard boja je idealno pogođena uz ovakav dizajn i siluetu koja je u sredini uvučena (kao druga generacija Mazde MX-5, koja izgleda kao dizajn boce Coca-Cole). Stražnje su kvake skrivene i čini se kao da ih nema tako da automobil ima pravu coupe siluetu.

Iskreno, mogu li zamisliti novi Prius pete generacije u nekoj drugoj boji? Teško! Za one koji mogu zamisliti te boje su plava, crvena, crna, siva, srebrna i platinasta (Platinum White Pearl). Ne znam hoće li automobil biti toliko upadljiv i u drugim bojama. Ma hoće, sigurno, to je dizajn koji trpi sve boje. Naprijed je silueta izrazito sportska, straga je odrezan s predivnom svjetlosnom trakom preko cijele širine vozila.

I ovjes trpi štošta u vožnji po našim prometnicama pa se loša cesta čini kao magijom popravljena jer Prius s međuosovinskim razmakom od odličnih 2750 mm i zimskim gumama 195/60 R17 preko rupa prelazi udobno i ugodno, nema stresa za putnike, a jedino visoke osobe trebaju malo pripaziti pri ulasku u kabinu, s obzirom na visinu koja je 1420 mm (samo kod početne izvedbe Elegant, dok je kod Executive i Premium vozilo za 10 mm više).

U odnosu na Priusa četvrte generacije XW50, koji se proizvodio od 2015. godine, novi je model kraći za 4,6 cm, ali je i za 5 cm niži.

Kompaktne proporcije

U početku je, od 1997. godine, Prius pripadao u B- segment, a od 2003. to je kompaktni, mali obiteljski automobil. Za manje obitelji, jer uz obujam prtljažnika od 284 litre neće baš biti idealan za više kofera. Ipak, to je više od 251 litre, koliko je nudio prethodni Prius.

blank

Uz 4599 mm dužine novi Prius s oznakom XW60 predstavljen je u 2022. s dva motora obujma 1,8 i 2,0 litre, ali se kod nas u Europi isporučuje samo s jačom 2.0 četverocilindričnom benzinskom izvedbom snage 112 kW (152 KS) te uz plug-in hibridni pogon tako da se može napojiti na benzinskoj, ali i na punjaču s električnom energijom.

Po mnogima je to idealno, iako hibridna vozila imaju najviše smisla u gradovima, u gužvama i kolonama, dok na otvorenoj cesti do izražaja dolazi veća masa, što je minus hibridima. Ipak su u vozilu smještena dva motorna pogona, baterija itd.

Snažan i štedljiv pogon

Uz dvije litre pogona i ukupno 164 kW odnosno 223 konjske snage i 190 Nm Prius će snažno potegnuti u svim situacijama jer ispunjava sve preduvjete – na startu će potegnuti elektroni uz sinkroni motor s trajnim magnetom snage 120 kW, a kasnije i konji odnosno kombinacija oba pogona. Uz CVT mjenjač treba malo pripaziti na papučicu gasa kako se ne bi čuo “skuter efekt” kada se motor preglasno čuje, a od toga baš i nema koristi.

blank

Svaki vlasnik hibridnog vozila trebao bi proći školu vožnje kako bi najučinkovitije vozio, kako ne bi usporavao druga vozila i kako bi na kraju i uživao u vožnji. Zato se pri startu treba krenuti na struju, a kada se uključi benzinski motor treba energično pritisnuti papučicu gasa kako bi se u tom trenutku forsirao i električni motor jet tada potrošnja pada.

Kad se postigne željena brzina samo se lagano pusti papučica gasa kako bi se vožnja nastavila samo na struju. Naravno, ukoliko struje ima dovoljno u bateriji. Ona se prikuplja pri svakom kočenju i vožnji bez gasa, a kod Toyote Prius pohranjuje se u bateriju kapaciteta 13,59 kWh, sa 72 modula, smještena ispod stražnje klupe za sjedenje. Bit će to dovoljno za 72 do 86 kilometara, a uz mali rezervoar od 40 litara benzina moguće je prevaliti solidne udaljenosti. I do 800 kilometara.

Iskustva iz sedam dana vožnje i kolege koji posjeduje isti takav Prius pokazuju da se potrošnja benzina uglavnom kreće oko 4,5 litara. Recimo, vožnja od Splita do Zagreba je na kraju bila uz 5,5 litara, ali bez štednje što se tiče putnih brzina.

blank

blank

Postavi li se tempomat na 130 km/h, na dionici od Zagreba do Zadra potrošit će se u prosjeku oko 5,2 litre. Na ravnom dijelu autoceste će pokazati trenutnu potrošnju od oko 7 litara. Što se tiče potrošnje struje, moguće je postići oko 15 kWh/100 km, a potrošnja benzina može pasti na nešto iznad jedne litre.

Sve su to vrijednosti bez punjenja baterije nakon čega se podaci mijenjaju pa će prosjek od spomenutih 4,5 litara pasti na 3,9 litara na 100 km. Napuni li se baterija malo češće tijekom tjedna potrošnja će pasti na samo 3,2 litre.

Masa novog Priusa je 1545 do 1605 kilograma, ovisno o opremi, a ubrzava od 0 do 100 km/h za jako dobrih 6,8 sekundi. Maksimalna brzina vožnje je 177 km/h, a odziv na papučici gasa mijenja se preko tri načina vožnje – Eco, Normal i Sport (postoji i Custom u kojem se može definirati svoje postavke).

blank

Inače, pri svakoj vožnji većoj od dopuštene, a vozilo to zna jer čita prometne znakove, začut će se tri kraća zvuka kao upozorenje – to se ne može trajno isključiti, ali možete naučiti koliko je puta potrebno tipku na kolu upravljača pritisnuti, kako bi se to isključilo tijekom pojedine vožnje.

Iritira zvuk upozorenja, ali i uči nas kad se vozimo i samo jedan kilometar brže od dopuštene brzine. I još pri tome kamera na kolu upravljača prati vozačeve oči pa ako nekoliko sekundi skrenemo pogled dobit ćemo upozorenje i za to. Ili ako vozač zaspe! Postoji i pomoć za parkiranje, za one koji nemaju iskustva i problem im je izaći iz nepregledne situacije.

blank

Ako kupite Prius ne zaboravite isprobati stražnju kameru koja na unutarnjem retrovizoru prikazuje sliku uživo. Totalno cool, naročito ako straga sjedi netko visok i vozač nema dovoljnu preglednost straga.

Inače, ugrađene su četiri kamere koje stvaraju sliku iz ptičje perspektive tako da se čini kao da netko snima iz drona iznad vozila. Približavanje nekoj prepreci automatski uključuje prikaz kamere na velikom ekranu od 12,3 inča.

blank

Pomoć u vožnji

Naravno, sustavi pomoći u vožnji pomažu u kriznim situacijama, Toyota je poznata po sigurnosti te se gotovo svi sustavi nude već u početnom paketu opreme (njih 32) – u križanju ćemo dobiti upozorenje na opasnost od vozila koje možda slabije primjećujemo, vozilo će u određenim situacijama.

Kada vozač ne reagira pravovremeno, samostalno početi kočiti, prati se i mrtvi kut, a ako nailazi biciklist ili drugo vozilo označit će se upozorenje (Lexus RZ neće uopće dopustiti otvaranje vrata u takvoj situaciji). Naš je testni Prius imao treću po jakosti opremu Premium, najjaču.

blank

Odlično drži voznu traku, ako se vozilu prepusti upravljanje na autocesti, a uz adaptivni tempomat napravit će gotovo sve sam. Vozač samo nadgleda vožnju. Na kolu upravljača se jednostavno pokreće zadržavanje vozne trake i adaptivni tempomat.

Jedan dodatak: pri prelasku državne granice na ekranu će se automatski ispisati koliko je alkohola dopušteno u vožnji, jesu li potrebna uključena svjetla tijekom dana, kolika su ograničenja na različitim dionicama.

Tiha vožnja

U vožnji je Prius tih, unaprijeđen je u svakom pogledu i ovo je automobil koji se ugodno vozi do posla, uživa se u tišini na semaforu, a ustreba li trenutno će odgovoriti na papučicu gasa i poslušati gospodara u punom kasu. Kočnice s ventilirajućim diskovima naprijed (straga je također disk) lijepo kontroliraju usporavanje.

Uz regenerativno kočenje usporavanje je još ugodnije, a prikuplja i eure vlasniku jer ih neće trošiti na benzin ili struju na javnom punjaču. Jasno, električno punjenje kod nas još uvijek ima smisla samo ako imate vlastiti punjač odnosno možete bateriju napuniti na poslu ili eventualno živite pored trgovačkog centra koji još uvijek daje besplatno struju.

Besplatnu struju omogućuje i solarni panel na krovu, uz prikaz podataka koliko je tijekom dana i kroz cijeli period vlasništva vozila generirano kilovata. Prius je s oko 10.000 prijeđenih kilometara ulovio 38 kWh, što je dovoljno za 215 kilometara vožnje. To je 2,15 posto u odnosu na ukupnu kilometražu. U katalogu piše da je dnevno moguće generirati za do 8 km dosega samo na struju (1200 km godišnje). Prius se pretvara u malu elektranu.

blank

Punjenje je jednostavno, bilo da se koristi kod kuće ili na javnom punjaču, a ako se puni preko izmjenične struje snagom do 22 kW baterija će se napuniti za oko četiri sata. Idealno za kuću u noćnim satima odnosno posao tijekom radnog vremena.

Punjenje na istosmjernu struju, ako se baterija puni od 10 do 80 posto, potrajat će također četiri sata. U gradu smo imali i do 80 posto vožnje na struju, što se nakon svake vožnje i prikaže kao info, kao ohrabrenje u nastojanjima da se što manje zagađuje zrak.

Multimedija

Ispred vozača se nalazi omanji 7-inčni ekran na kojem se prikazuje sve najbitnije, načičkan je ikonama koje vrlo jasno označavaju svoju funkciju, a desno se nalazi 12,3-inčni s infotainment sustavom na koji smo odmah spojili pametni telefon i dobili funkcionalnost bežično povezane aplikacije Apple CarPlay (Android Auto radi samo preko kabela). Odlično to izgleda u praksi jer su ikone velike i prilagođene vožnji.

blank

Možemo pristigle poruke (SMS, WhatsApp, Viber) čuti preko zvučnika i odmah na njih odgovoriti glasom, što znači da se ruke niti u jednom trenutku ne koriste niti skidaju s kola solidno preciznog upravljača, mogu se poslušati Google vijesti, podcasti, pratiti promet kroz Google Karte i Waze.

Dostupne su u Android Auto aplikaciji i mnoge igre pa ako čekate na punjenje baterije neće vam biti dosadno, u udobnom interijeru. Jedino što u kabini nema bežičnog punjenja telefona, ali postoji strujna utičnica od 230 V s kojom se može puniti i prijenosno računalo.

blank

DAB radio emitira signale radijskih postaja kojih nema u FM području u Hrvatskoj (radio Nacional, radio Tvornica, Hrvatski radio Classic). U kabini se nalazi čak šest USB-C konektora za punjenje – dva su naprijed, dva su u pretincu između vozača i suvozača, a dva su straga) za putnike koji će se uglavnom udobno smjestiti, iako mjesta nema previše. Bit će im ugodnije uz ambijentalno osvjetljenje u kabini (treperit će ako postoji neka potencijalna opasnost tijekom vožnje).

blank

Svakako preporučujem korištenje mobilne aplikacije MyT (Android, iOS) koja omogućuje daljinski pogled na vozilo poput dosega baterije, gdje se vozilo nalazi, daljinsko uključivanje klime, provjeru jel vozilo zaključano itd. Zgodno za zaboravne.

Cijena za Toyotu Prius

Od opreme koju vrijedi spomenuti ističe se grijanje prednjih i stražnjih bočnih sjedala i kola upravljača, što je odlično zimi, postoji i ventiliranje sjedala za ljeto, grijanje vjetrobranskog stakla, klima je dvozonska, postoje dvije memorije sjedala vozača, u prtljažniku dolazi već od početnog paketa kabel za punjenje preko kućne utičnice i još jedan za punionicu. Zatim, Bi-LED svjetla, 19-inčni kotači, otvaranje prtljažnika na struju, veganskom kožom presvučena sjedala…

Početna cijena za novu Toyotu Prius Elegant je 43.830 eura, srednji paket Executive košta 45.935 eura dok Prius Premium ima cijenu 51.897 eura. Jasno, uz poticaje za kupnju hibrida moguće je ostvariti popust od 5000 eura.

Prius više nije dosadan automobil (i naš Mario Majdančić ima zasluge za to, on je šef dizajna eksterijera u Toyoti u Nici), nema više naglasak samo na ekologiji, sada je to sportski orijentirani automobil, a u tom smjeru idu i ostali Toyotini modeli. Treba reći i kako je ovaj Prius proglašen najljepšim automobilom u 2024., a uz to je i najekološkiji automobil na svijetu. Pobijedio je strujiće.

Novu Toyotu Prius isprobali smo i u TV emisiji Novi milenij koja se emitira na svim IPTV platformama u Hrvatskoj te na velikom broju lokalnih TV postaja:

 

blank

blank blank blank blank blank blank blank blank

blank