TEST Toyota RAV4 PHEV: Kompletna u svakom pogledu

blank

S plug-in hibridnom izvedbom možete se voziti uz prosječnu potrošnju od samo 2,5 litre, možete za 0 kuna, a ovo može biti i opak stroj na cesti

Kad bi testiranu Toyotu RAV4 smjestili u bilo koje uvjete vožnje taj automobil bi se snašao. Odličan je za grad jer ima hibridni pogon pa se sa svakim kočenjem i puštanjem papučice gasa hvata energija za naknadnu upotrebu.

Odličan je za grad i po tome što ima poprilično veliku bateriju te se kod kuće, na poslu ili javnoj punionici može puniti kao bilo koji električni automobil. Idealan je i za otvorenu cestu jer ima i snažni benzinski motor te ne ovisi o elektronima i slobodnom mjestu za punjenju nego se može zaustaviti na bilo kojoj benzinskoj stanici i dopuniti.

blank

Govorimo o vrhuncu tehnologije, hibridu koji kombinira dvije vrste pogona te je samim time spreman i za budućnost, a odlično se snalazi u sadašnjosti. Dobro će ga prihvatiti i svi oni koji još uvijek žive u prošlosti te ne prihvaćaju nove trendove, ne paze na okoliš i ekologiju nego samo na (vlastitu) ekonomiju.

Najbolje iz oba svijeta

Toyota je stručnjak za hibride i sigurno na svijetu nitko tako dobro ne poznaje tu tehnologiju, iskoristivost i uštede. Istovremeno, Toyota je na glasu kao kvalitetan automobil pa nas nimalo ne čudi što u Barceloni već godinama gledamo i vozimo se u Priusima taksijima. Ako netko odabere takav automobil za taksi onda znači da mu baš vjeruje. Taksisti nemaju vremena za popravke, za čekanje, njima je svaka minuta van prometnice minus na računu.

Plug-in hibridna vozila su dakle najbolje iz automobilskog svijeta što se danas može dobiti. Dodamo li tome prostranost kabine koju nudi RAV4, napredne tehnologije, dugotrajnu bezbrižnost (deset godina na hibridnu bateriju) te povijest koju ovaj rekreativni kompaktni SUV nudi dolazimo do „sedmice na lotu“.

U svijetu je do sada prodano više od 10 milijuna RAV4 vozila, a ako pamtite prve generacije iz 1994. godine na dalje, a naročito drugu generaciju od 2000. godine onda se sjećate da je po dimenzijama to bio manji automobil. Istina, svi su modeli automobila nekada bili manji te su kroz godine narasli, ali na RAV4 modelu to se baš vidi, kad biste ih poredali jedan do drugoga, od prvog do ove pete generacije.

blank

Ne treba mu oznaka X

Uvod u vozilo smo napisali, sad je vrijeme za zaviriti malo detaljnije ispod haube, u kabinu, u prtljažnik, sagnuti se ispod vozila.

U novije vrijeme Toyota sve većem broju modelu dodaje sufiks odnosno afiks koji dolazi nakon korijena riječi. U ponudi su Yaris Cross, Aygo X (niti nema više klasičnog Aygo modela), a na tržište upravo dolazi Corolla Cross. C-HR otpočetka izgleda kao X odnosno Cross, a RAV4 je već otprije povišen pa mu ne treba taj dodatak.

U Toyoti se događa evolucija dizajna, primjetno je to unatrag pet godina, prilagođavaju se tržištu i zahtjevima kupaca, a od sada na hrvatskom tržištu nude Toyota Tsusho Leasing uz koji će kupcima ponuditi automobile na još prihvatljiviji i prilagođeniji način. Jednostavno nakon nekoliko godina dođite kod njih sa svojom starom Toyotom i uzmite novi automobil, tehnološki napredniji i s manje otiska na okoliš.

RAV4 Plug-in hybrid je ipak nešto novo, iako RAV4 postoji kao hibrid. Iako je automobil završen prije više od godinu i pol dana prvo smo izvedbu gledali i vozili u modelu Suzuki Across (Suzuki je samo stavio svoj logo). To je taj automobil i već tada smo shvatili što imamo u rukama i pod nogama. Pravi, moćni automobil s tri motora koji snagu pokazuje u svim situacijama i nigdje i nikada neće kapitulirati. Ne plaši se niti onih „opasnih likova“ s autoceste koji blendaju svima ispred jer im smetaju.

blank

blank

Pod punom oznakom Toyota RAV4 Plug-in hybrid 2.5 HSD AWD 5D E-CVT STYLE dobivamo (ili dobivate) poprilično dug popis opreme i opcija, uz benzinski četverocilindrični motor obujma 2,5 litre. U samo hibridnoj izvedbi se nudi također ovaj benzinac, ali je ukupna snaga od 160 kW (218 KS) ipak manja od one koju nudi PHEV (plug-in) od čak 225 kW (306 KS). Postoji i RAV4 Adventure sa 163 kW (222 KS). U benzinskoj se izvedbi nalazi 2.0 snage 129 kW odnosno 175 KS.

Prednji električni motor snage je 134 kW (182 KS) te je primjetno jači od 88 kW (120 KS) u hibridnoj izvedbi koja se puni samo u vožnji. Straga se nalazi drugi električni motor snage 40 kW (54,4 KS) te se koristi po potrebi, kad je potreban pogon na sve kotače.

Dakle, izbor je solidan i možete birati RAV4 u raznim konfiguracijama, s tim da se benzinac i klasični hibrid nude uz prednji i pogon na sve kotače dok PHEV izvedba dolazi s AWD. Automobil ima snage u svakom trenutku. Na autocesti jede asfalt. Istovremeno, emisija CO2 je najmanja u klasi, samo 22 g/km, uz tvornički podatak o prosječnoj potrošnji od samo 1 litru na 100 km.

blank

Vozim li ga bilo kojom brzinom vožnje te čim dam gas luđački povuče. Doslovno luđački jer auto puca od snage. A težak je gotovo 2 tone. Od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 6 sekundi. Naravno, CVT treba znati voziti jer se CVT ne vozi kao ostali mjenjači – ne daje se gas do kraja, što je besmisleno jer se onda motor samo glasno čuje, a ne vuče toliko snagom. Treba znati dozirati gas pri ubrzavanjima. Ipak, kod RAV4 se može dati gas do kraja i osjetit ćete da mu nedostaju krila. Kad bi ih imao vjerojatno bi poletio.

Znamo da veliki avioni polijeću na oko 260 km/h, možete to i sami snimiti dok se vozite po pisti, uz mobilnu aplikaciju GPS speedometer – samo naslonite ekran na prozor jer GSP signal ne prolazi kroz aluminijsku strukturu, a prethodno uključite lokacijsku uslugu u postavkama. RAV4 postiže maksimalno 180 km/h, iako bi mogao pun više. Vjerojatno i spomenutih 260 km/h.

Ovjes istovremeno nije postavljen sportski, čak je i premekan u nekim situacijama, ali ako se vozimo autocestom tada to ne predstavlja problem. Oni koji kupe ovaj veliki family i poslovni automobil uživat će u ugodnom ovjesu opremljenom s puno toga. Zato i košta od 467.800 kuna na više, ovisno o opremi.

blank

Fantastičan hibridni pogon

Nevjerojatna je učinkovitost punjenja baterije u vožnji. Spuštao sam se jednu večer sa Sljemena, nakon testiranja vozila u zavojima, usponu i nizbrdici. Baterija se pri tome toliko napunila da sam samo na struju uspio proći kroz cijeli grad, sve do nadvožnjaka Selska koji se nalazi u zapadnom dijelu grada. Zaista nevjerojatno. Napominjem da sam se na Sljeme popeo bez struje, sve se potrošilo u prethodnoj vožnji. Nisam posjetio punionicu.

Smiješna je potrošnja po gradu, između 3,5 i 4 litre. Uzmite u obzir masu, veličinu vozila, otpor zraka, vrlo česta kočenja i ubrzavanja. Imali smo 60 do 70 posto vožnje samo na struju, s tim da baterija prethodno nije bila napunjena na utičnicu.

Na autocesti je druga priča, tu se RAV4 ponaša kao klasični benzinac te troši ispod 7 litara. Vozi li se na struju po autocesti, s dovoljno struje u bateriji, može postići i održavati 135 km/h. Recimo i da je baterija smještena ispod poda vozila, što ne samo što ne zauzima prostor iza stražnje klupe nego i pridonosi stabilnosti odnosno težištu vozila u vožnji.

blank

blank

U vožnji uživamo s headup display prikazom na vjetrobranskom staklu, a dobro dođe i adaptivni tempomat te zadržavanje vozila unutar vozne trake, prepoznavanjem bijele linije uz pomoć prednje kamere. Biramo između eko, normalne i sportske vožnje kada papučica gasa poprima drugi karakter i postaje agilnija. Moguće je preko tipke aktivirati i Trail način kada se zaključava diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Odlično za ofroad uvjete kada je u pitanju skliska podloga.

Pri parkiranju se koriste četiri kamere pa imamo sliku iz ptičje perspektive. Pri izlasku iz vozila upozorava nas se, nakon svake vožnje, da provjerimo sjedi li netko na stražnjem sjedalu. Korisno za roditelje male djece ili za provjeriti da niste ostavili stare roditelje na stražnjoj klupi.

blank

blank

Naravno, spojili smo automobil na javni punjač te smo nakon dva i pol sata punjenja imali autonomiju odnosno doseg za 39 kilometara vožnje samo na struju, preuzimajući 7,05 kWh u bateriju kapaciteta 18,1 kWh. Potrošnja na struju je prosječno oko 20 kWh.

Kad smo spojili vozilo na AC punjač, nakon šest i pol minuta preuzeli smo u bateriju 0,688 kWh struje i dobili 2 kilometra vožnje bez dima. Nakon 46 minuta preuzimanjem 2,5 kWh energije imali smo doseg 15 kilometara. S potpuno napunjenom baterijom (nakon 2,5 sata) i rezervoarom goriva pisalo nam je na ekranu 75 km na struju te 592 km na benzin.

U praksi, ta se brojka pokazuje realnom, a vrlo često i boljom, sve ovisi koliko je vožnje u hibridnom načinu rada. Uzmite u obzir snagu punjenja pa punjenje može potrajati i do šest i pol sati (recimo, ako je snaga punjenja 3 kW).

blank

Spajanjem pametnog telefona odnosno aplikacije MyT i automobila moguće je pratiti neke od informacija iz vozila čak i kad niste u njemu – koliko je napunjena baterija, kad će se baterija početi puniti ako želite iskoristiti punjenje u jeftinijoj tarifi, a moguće je i daljinski odlediti vjetrobran i stražnje staklo, dok prilazite vozilu kako biste odmah krenuli.

Naravno, moguće je i unaprijed zagrijati kabinu (i rashladiti ju zimi) kako biste ulaskom u vozilo uživali u komforu. Još je bolje to napraviti dok se vozilo nadopunjava na punjaču. Podržana su oba sustava – Apple CarPlay i Android Auto, za spajanje pametnog telefona u kabini vozila.

Apple CarPlay i Android Auto

Iako je sučelje središnjeg ekrana za multimediju i infotainment decentno i lijepo izgleda uz tamnije tonove, spajanjem Apple iPhone telefona sve odjednom živne. Osjeti se i da tada imate bolju mogućnost korištenja svih funkcija koje se dupliciraju s ekrana telefona na ekran vozila. Potreban je kabel za spajanje, što je mala gnjavaža, ali je velika korist.

blank

Imat ćete uživo prometnu situaciju i prilagodbu kretanja aktualnom stanju u prometu, pristup svojoj glazbi na telefonu te streaming servisima na koje ste pretplaćeni. Komunicirat ćete s vozilom više glasom, a dobit ćete i glasom pročitane poruke s telefona.

Moguće je poslati novu poruku, biranjem glasom osobe kojoj želite poslati poruku i teksta kojeg ćete diktirati. Sve to traje jako kratko i brzo pa shvaćamo kako je jednostavnije komunicirati s ljudima glasovnim komandama nego tipkajući po ekranu. Možete slušati u vožnji audio knjige, pustiti djeci bajku itd.

Slično iskustvo nudi i Android Auto koji se također spaja preko USB kabela. Jasno, RAV4 je razvijen prije nekog vremena pa nije podržano bežično spajanje s obje tehnologije, kao u novijim vozilima. Sučelje Googleovog sustava nije toliko lijepo kao Appleovo, ali je i dalje ergonomski bolje nego što nude proizvođači u vozilima. Ekran je velik, dijagonale 9 inča.

Sad uz sve prethodno spomenute Apple CarPlay opcije imamo i igrice, i dalje čitamo stavke s kalendara, koristimo Google Maps i Waze aplikacije koje nas upozoravaju na kamere, na prometne gužve, na policiju ispred nas. Igrice koje smo spomenuli dobro dođu dok nekoga čekamo ili dok čekamo da se baterija napuni. Možemo slušati i najnovije vijesti, ali ne preko radija nego preko Google Newsa. Imamo i vremensku prognozu, jako puno toga tako da je šteta ne iskoristiti sve to.

blank

blank

Može vam samo nedostajati prijevod na hrvatski jezik u slučaju Toyotinog sučelja. Spajanje kabela je preko USB-C konektora pa možda nećete moći spojiti sve uređaje, preko kabela koje ste dobili uz telefone jer noviji modeli telefona koriste USB-C konektor. Probajte nabaviti adapter, ali je pitanje hoće li vam iPhone raditi. Imamo i bežično punjenje telefona, što naročito cijenimo u današnje vrijeme.

Zvuk iz sustava dolazi preko JBL zvučnika, njih devet, a u prtljažniku obujma 500 litara se nalazi 230 V utičnica kako biste spojili laptop na punjenje. Ili nešto drugo, ovisno o potrebi i raspoloživosti.

Sigurnost na prvom mjestu

Ipak, svemu nabrojanom pristupite s dozom opreza jer bi vam sve to moglo izazvati distrakciju pa ometanje može imati pogubne posljedice. Srećom, i u takvoj situaciji će vam vozilo pomoći jer Toyota već u osnovnom paketu nudi jako puno toga.

Toyota Safety Sense je sada još pametniji te nudi:

• Sustav automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s opažanjem biciklista
• Sustav automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s opažanjem pješaka noću
• Prilagodljivi tempomat punog raspona
• Inteligentni prilagodljivi tempomat
• Upozorenje za nenamjerno prestrojavanje sa zakretanjem upravljača
• Praćenje kolničkih crta
• Automatska duga svjetla
• Čitanje prometnih znakova

blank

Mislilo se i na komfor pa vozač, suvozač i putnici straga imaju grijanje sjedala već u početnom paketu Elegant, voze se uz dvozonsku automatsku klimu na 18-inčnim kotačima. Sljedeći paket Executive nudi Sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu (BSM), parkirne senzore s funkcijom ICS te informacijski zaslon u boji s projekcijom na vjetrobransko staklo (HUD). Ima i grijanje volana. četiri kamere te unutarnje ogledalo s funkcijom digitalnog prikaza slike sa stražnje kamere.

Još viši po bogatstvu Style paket (testirano vozilo u bijeloj Pearl boji) nudi hlađenje kožnih sjedala, memoriju za podešavanje vozačevog sjedala, 19-inčne naplatke 235/55 R19, spomenutih 9 zvučnika JBL dok je krov vozila u sjajnoj crnoj boji (Bi-tone).

Uz 18 odnosno 19 cm odignutosti podvozja od tla RAV4 dužine 4600 mm će skrenuti van asfalta, uz prilazni kut od 17,5° te izlazni kut od 20°. Nije mu problem niti voda pa će zagaziti u dubinu do 50 centimetara. Međuosovinski razmak je 2690 mm te u kabini nudi prostora kojeg je teško iskoristiti, gledajući prostor za noge.

Cijena za model Toyota RAV4 Plug-in hybrid sa Style paketom opreme je 540.800 kuna (71.776 eura). I jako nam se sviđa ovaj automobil, posebna je (Bi-tone) boja, poseban je u svim uvjetima, ima prostora, napucan je tehnologijama pa svakako navratite na probnu vožnju. Novac za kupnju će se već nekako naći. Možete i pričekati poticaje Fonda za zaštitu okoliša i uštedjeti 40.000 kuna. A možda vas zainteresira novi RAV4 GR Sport koji tek dolazi u hibridnoj električnoj i plug-in hibridnoj električnoj verziji…

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank

blank

blank