Pogled unatrag: Alcatel 1c (2019) i Alcatel 1x (2018)

blank

Prije dvije odnosno tri godine Alcatel je predstavio modele iz serije 1 koja je u posljednjih nekoliko godina izuzetno popularna u Europi

Uvijek treba krenuti od broja 1. Sve počinje s tim brojem, a ako se radi o mobitelima za djecu ili korisnike koji tek ulaze u svijet pametnih telefona onda su Alcatel 1c i Alcatel 1x idealni kao starter uređaji. Model Alcatel 1x (2018) predstavljen je u veljači 2018. godine dok je model Alcatel 1c (2019) predstavljen u veljači 2019. godine. U svoje vrijeme predstavljali su odlične entry modele.

Alcatel 1C (2019)
Alcatel 1C (2019)
Alcatel 1x (2018)
Alcatel 1x (2018)

Na prvi su pogled vrlo slični i u prednjem i stražnjem dijelu kućišta. Vidimo izdužene IPS LCD ekrane u omjeru 18:9, Alcatel ih naziva Full View jer je veći dio prednje površine prekriven pikselima. I dok Alcatel 1x ima 5,3 inča dijagonale, Alcatel 1c ima 5 inča. Crna površina oko ekrana je elegantna i nije velika, ali od tog dijela prestaju mnoge sličnosti između Alcatela 1c i Alcatela 1x.

Alcatel 1c (2019)
Alcatel 1c (2019)

Metalni finiš krasi stražnju površinu Alcatela 1c, uz osjećaj brušenog metala pod prstima. Kao kod vrhunskih hifi komponenti, uz tamnu (crnu boju) površine. Osjeti se ugodna hladnoća metala, znamo da nema zamjene za metal koja bi eventualno glumila metal. Dakle, premium osjećaj u ruci. Telefon je ugodan za korištenje, ugodno leži u ruci, zaobljen je i ergonomski zaslužuje najvišu ocjenu. Korisnici koji niti ne vole velike mobitele cijenit će njegove kompaktne dimenzije i ugodnu masu.

Alcatel 1x (2018)
Alcatel 1x (2018)

Drugi model, Alcatel 1x pak straga ima tamnoplavu plastiku jako dobrog gripa odnosno ležanja u ruci. Nijansa plave boje je nenametljiva, ugodna za oči, ne blješti na suncu. Vrlo je decentna te ukoliko volite plavu boju onda će vam ova već na prvi pogled “sjesti”. Ne djeluje jeftino nego dapače skupo, a oba se modela mogu pohvaliti kvalitetno spojenim dijelovima. Bez ikakvih oštrih dijelova.

Iako Alcateli 1c i 1x straga imaju različit materijal kućišta i različite boje, oni su strukturalno slični, uz izraženu stražnju kameru s kromiranim rubom koji odaje dojam kvalitete, a ispod leće kamere (5 megapiksela Alcatel 1c; 8 megapiksela Alcatel 1x) nalaze se LED bljeskalice.

blank

Malo detaljniji pogled na stražnju stranu otkriva još jednu razliku, a to je da se na metalnom Alcatelu 1c rub ipak čini drugačijim. Tako i jeste – na rubovima se nalazi plastika kako bi signali (mreža, satelit) mogli doprijeti do ugrađenih komponenti jer metal sprječava prolazak valova.

Komponente su pak umnogome različite. I dok je metalni Alcatel 1c 3G smartphone s 1 GB radne memorije, plastični Alcatel 1x je 4G s 2 GB RAM-a. Za radnu se memoriju možemo složiti da radi veliku razliku, s dvije gige telefon ipak ugodnije radi nego kad ima jednu, ali za mobilnu mrežu, bila ona 3G ili 4G vrlo često niti ne primjećujemo razliku. Interna memorija kod modela Alcatel 1c je 8 GB dok Alcatel 1x ima 16 GB. Oba modela podržavaju microSD memorijske kartice. U to je vrijeme bila aktualna verzija Android 8.1 Oreo., s tim da 1c ima Android Go edition namijenjen za uređaje s manje radne memorije.

blank

Osim ako ćemo početno konfigurirati telefon i skinuti sve aplikacije preko mobilne mreže. Tada nam zaista treba brzina, ali uz svakodnevno surfanje bolje je imati uključen 3G jer ćete imati duže trajanje baterije, uz komotan rad.

Oba modela pokreće čipset na taktu do 1,3 GHz, razlikuju se što se tiče kapaciteta baterije – Alcatel 1x ima 2460 mAh, a Alcatel 1c 2000 mAh. Dakle, 1x i 1c su i slični, a opet i vrlo različiti modeli. U pakiranjima dolaze sa slušalicama.

blank

blank

blank

blank