2G uređaji još uvijek se aktivno koriste u hrvatskim mobilnim mrežama

blank

Iako smo na korak do dolaska pete generacije mobilne telefonije, u mrežama A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska još uvijek se koriste 2G uređaji

Sjećate li se Nokije 3310? Naravno da se sjećate, a taj mobitel još uvijek se koristi u hrvatskim mobilnim mrežama. Koriste se i mnogi drugi 2G uređaji koji nisu nužno 2G mobiteli nego različiti uređaji poput senzora koji za komunikaciju koriste SIM karticu. Istražili smo koliko se još uvijek 2G uređaja koristi u hrvatskim mobilnim mrežama, ali i koliko već sada njih ima podršku za rad u 5G mrežama.

Druga generacija (2G) mobilne telefonije u Hrvatsku je stigla 1. veljače 1996. godine. Tadašnji CRONET (danas Hrvatski Telekom) komercijalno je s radom počeo početkom veljače, a testiranja mreže započela su 11. kolovoza 1995. godine. Dakle, tada je s radom počela prva GSM mreža u Hrvatskoj (GSM = Global System for Mobile Communications).

blank

Tri i pol godine kasnije, točnije 1. srpnja 1999. godine stigao je drugi GSM operator Vipnet (današnji A1 Hrvatska), a 17. listopada 2005. godine stigao je i treći mobilni operator Tele2 (današnji Telemach).

U 2021. godini u Hrvatskoj je aktivno nešto više od 5 milijuna SIM kartica, točnije 5.139.000 (postpaid i prepaid). Vodeći je Hrvatski Telekom s 2.253.000 korisnika, slijedi A1 Hrvatska s 1,936 milijuna dok Telemach ima oko 950.000 korisnika.

U mreži Hrvatskog Telekoma trenutno je oko 250 tisuća 2G uređaja, što mobilnih telefona, što ostalih uređaja poput različitih senzora koji funkcioniraju na 2G mreži. Na žalost, nismo uspjeli saznati podatak o broju korisnika uređaja Nokia 3310.

Nokia 3310
Nokia 3310

Zanimao nas je i broj 5G uređaja. 5G je HT već omogućio svojim korisnicima, uz korištenje 4G infrastrukture. U mreži Hrvatskog Telekoma koristi se oko 40.000 uređaja koji podržavaju 5G tehnologiju. To je lijepa informacija i lijepa brojka s kojom dočekujemo skoro raspisivanje natječaja za prodaju frekvencijskog spektra (očekuje se da će HAKOM natječaj raspisati u sljedećim mjesecima).

blank

A1 Hrvatska predano radi na digitalizaciji Hrvatske i spremni su za uvođenje prave 5G mreže; prvi su domaći operator koji je započeo testiranje ove mreže u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz, što će omogućiti pokrivanje velikih područja, ali i onih manje dostupnih. Upravo je to tehnologija koja će imati presudnu ulogu u konkurentnosti u Europi pa i globalno te razvoju Industrije 4.0, smatraju u 1A Hrvatska.

Prva takva mreža u Hrvatskoj realizirana je na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu, a istovremeno na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, od 1. ožujka testiraju 5G mrežu s korisnicima. Iz A1 Hrvatska podsjećaju da su prvi demonstrirali gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz.

blank

Trenutno je korištenje 5G uređaja u začecima – ponuda nije velika i cijena je premium. S vremenom, već do kraja ove godine i u 2022. možemo očekivati da će se pojaviti i povoljniji 5G uređaji koji će onda omogućiti masovnije korištenje 5G tehnologije kako u mobitelima tako i za FWA (fixed Wireless Access), dodali su iz A1 Hrvatska.

Hrvatski Telekom nema u planu gašenje 2G tehnologije, odgovorili su na naš upit iz HT-a. Niti A1 Hrvatska ne planira gašenje 2G tehnologije, ali prate razvoj i na tržištu mobitela i strukturu svojih korisnika. Postojeći spektar žele koristiti na najoptimalniji i najefikasniji način i zbog toga je potencijal za poboljšanje usluge korisnicima jako velik.

Kroz implementaciju najmodernije tehnologije A1 Hrvatska priprema bazne stanice da budu SRAN (Single RAN) spremne na način da softverski mogu biti prekonfigurirane za podršku novih i starih tehnologija u istom hardveru. Neke zemlje su već najavile gašenje 2G tehnologije, ali za to je osim mobitela bitno razmotriti i veliki broj M2M (machine to machine) uređaja koji se danas nalazi u mreži pa situacija nije svuda jednaka kao što je i kupovna moć korisnika da kupe skuplje mobitele različita i specifična ne samo za pojedinu zemlju, već i jako različita po županijama unutar RH, odgovaraju iz A1 Hrvatska.

Od Telemach Hrvatska nismo uspjeli dobiti preciznije odgovore vezane uz 2G i 5G. Telemach Hrvatska informacije o broju korisnika, njihovim uređajima i načinima spajanja na njihovu mrežu smatra u kontekstu pristupnih tehnologija povjerljivim.