Advanced Technology Days: Tehnologija iz perspektive inženjera

blank

Na konferenciji Advanced Technology Days govori se o umjetnoj inteligenciji, održivom softveru i novim tehnološkim alatima

18. izdanje Advanced Technology Days konferencije u Zagrebu je prvog dana okupilo 600 sudionika iz Hrvatske i regije. Publika tijekom dva dana može poslušati 65+ predavanja uz sudjelovanje rekordnih 79 predavača koji se bave primijenjenom umjetnom inteligencijom, podacima i strojnim učenjem, cloud infrastrukturom, razvojem softvera i kibernetičkom sigurnošću.

Jedna od ključnih konferencijskih tema ove godine je umjetna inteligencija i u kratkom demu pokazano je kako već danas u par klikova može kreirati funkcionalan chatbot. Zajedno s Lukom Abrusom predstavnici organizatora – Tomislav Tipurić (Nephos) i Ivan Marković (Unitfly) – prisjetili su se prve konferencije Advanced Technology Days te kako su se mijenjale ključne teme u svijetu tehnologije od 2006. godine do danas.

blank

Tvrtka WeAreDevelopers (WAD), organizator istoimene konferencije u Berlinu, po prvi puta dovodi CODE100, jedinstveno natjecanje u kodiranju koje kombinira tehničke izazove kodiranja pred publikom uživo, u atmosferi koja je inače rezervirana za TV kvizove i slična natjecanja.

Sead Ahmetović (WAD) objasnio je da ih je u kreiranju tog novog formata vodila misija da podrže developere i inženjere da se educiraju i naprave nove korake u svojoj karijeri, a da je glavni izazov bio omogućiti svim programerima da sudjeluju, bez obzira na programski jezik koji najradije koriste.

Večerašnji pobjednik CODE100 natjecanja koje će se održati u Tvornici Kulture plasira se izravno u CODE100 finale u Berlinu, gdje ima priliku ponijeti titulu ultimativnog CODE100 prvaka.

Adam Jackson iz Green Software Foundationa istaknuo je da je ugljični otisak softvera jednak ukupnom otisku zračnog i željezničkog prijevoza te dostava. Ako se ništa ne poduzme, softver će do 2040. imati udio od 14% u ukupnom ugljičnom zagađenju.

State of Green Software izvještaj pokazao je da je većini developera stalo do održivosti, a primjenom Green Software principa softver mogu učiniti održivijim i „zelenijim“.

blank

Prvoga dana konferencije održano je 29 predavanja te panel diskusija „Pametni strojevi, mudriji inženjeri: učenje i izazovi u eri umjetne inteligencije“. Ivan Marković razgovarao je s Tomislavom Tipurićem i Filipom Glavotom (Cloudborn) o tome koliko razvoj umjetne inteligencije utječe na posao inženjera.

Na početku su se osvrnuli na povijest umjetne inteligencije koja kao pojam postoji već gotovo 70 godina, no nagli razvoj i popularizaciju doživljava posljednjih 10 godina razvojem clouda. Iako najprivlačnija tehnologija današnjice, i dalje je žrtva pogrešnih definicija i brkanja pojmova pa su istaknuli da je umjetna inteligencija krovni pojam koji podrazumijeva da stroj rješava probleme umjesto čovjeka.

Strojno učenje predstavlja skup algoritama koji uči iz i na podacima da bi radio predviđanja dok se duboko učenje najviše bazira na neuralnim mrežama koje „uče“ hijerarhijsku reprezentaciju podataka.

Zahvaljujući ChatGPT i sličnim aplikacijama koje se temelje na GPT modelu, danas je u fokusu generativna umjetna inteligencija koja ima sposobnost generiranja sadržaja, od teksta do slike i zvuka.
Panelisti su upozorili da i dalje trebamo imati kritički odmak prema odgovoru koji dobivamo od generativne AI jer alati ne jamče točnost informacije.