Hrvatski Telekom gradi optičku mrežu u deset hrvatskih županija

blank

HT ulaže 328 milijuna kuna u razvoj infrastrukture na područjima u kojima ne postoji komercijalni interes

Do kraja 2023. godine za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih područja diljem Hrvatske HT će omogućiti brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Projekt izgradnje širokopojasnog pristupa sljedeće generacije (eng. Next Generation Access – NGA) zahvaća područja deset županija u Hrvatskoj.

Hrvatski Telekom je 2020. godine s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave potpisao 13 Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta kojima se obvezao do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže na području deset županija u Hrvatskoj.

Riječ je o realizaciji 13 Sporazuma o partnerstvu koji su sastavni dio Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije. Na Javnom pozivu Hrvatski Telekom osvojio je 13 od predanih 16 ponuda, čime u digitalizaciju dijelova Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji, ulaže 328 milijuna kuna vlastitih sredstava za vrijeme provedbe projekata, dok ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija HT, zajedno s javnom komponentom, iznosi 651 milijun kuna.

Realizacijom projekata, sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes, unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje te ostalih gradskih, općinskih i mjesnih usluga, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i lokalne gospodarske djelatnosti.

NGA mreža koju Hrvatski Telekom gradi u sklopu ovih projekata bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Projekt izgradnje NGA mreža omogućit će, nakon završetka projekta, da oko 90 posto svih potencijalnih korisnika (stanovi, poslovni i javni korisnici) na niže navedenim područjima imaju pristup brzinama iznad 100 Mbit/s simetrično:

Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje

Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Konavle, Župa dubrovačka

Đurmanec, Jesenje, Krapina, Petrovsko, Radoboj

Dugi Rat, Omiš, Podstrana, Zadvarje

Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec

Barban, Ližnjan – Lisignano, Marčana, Medulin

Gornji Mihaljevec, Mursko Središće, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Šenkovec

Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka, Šodolovci, Čepin

Funtana, Kaštelir-Labinci, Poreč, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar

Bale – Valle, Kanfanar, Rovinj – Rovigno, Svetvinčenat, Vodnjan – Dignano, Žminj

Samobor, Stupnik, Sveta Nedjelja

Bogdanovci, Borovo, Ilok, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik, Trpinja, Vukovar

Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća, Zaprešić