Iskon je tijekom ožujka i travnja zabilježio 27 posto više korištenja interneta

blank

Korona lockdown je potaknuo češće korištenje internetskih servisa, kupnju preko interneta, komunikaciju. Otkrivamo što se tijekom ožujka i travnja događalo u Iskonovoj mreži

Internetski promet još uvijek je iznad razine prije pandemije koronavirusa, analizirali su Iskonovci na uzorku od oko 100.000 hrvatskih kućanstava koja su uglavnom locirana u urbanim područjima i nešto su mlađe životne dobi. Koronavirus dodatno nas je digitalizirao za vrijeme #ostanidoma, a u nastavku donosimo brojke i slova koja to i dokazuju. Fiksni internet priključak nedvojbeno je bio jedan od najvažnijih saveznika svakog domaćinstva u vrhuncu pandemije.

blank

Tijekom ožujka i travnja 2020. korištenje interneta poraslo je 27 % (42 posto iznad prosjeka u tjednu nakon potresa u Zagrebu). U usporedbi s drugim europskim zemljama, nema značajnih razlika u usporedbi s Parizom ili Londonom. Jedino Italija iskače sa svojim internetskim prometom koji je narastao za rekordnih 40 posto.

blank

U Iskonovoj fiksnoj mreži je tijekom ožujka i travnja za 25 posto povećano korištenje poziva unutar fiksne mreže (koju smo možda već i zaboravili, ali se ponovo vratila). Preciznije, nije porastao broj korisnika fiksnih telefona nego je 25 posto veći broj ostvarenih poziva putem fiksne mreže, a razlog je rad od kuće.

10 najgledanijih tv kanala imalo je povećanje gledanosti od čak 69 posto. Svi TV kanali na IPTV-ju su konzumirani 10 posto više nego prije koronavirusa, a najviše su se putem Iskon.TV usluge gledali nacionalni i filmski kanali. Istovremeno, sportski kanali su se slabije gledali, zbog nedostatka prijenosa novih događaja. Iako se sa svakim tjednom popuštanja mjera konzumacija vraća na razinu prije krize, neke novostečene navike ipak bi nam mogle ostati.

blank

Najveći porast u konzumaciji, veći za 150 %, tijekom ožujka i travnja doživio je HRT3, koji je prenosio nastavu na daljinu za učenike 1.- 4. razreda. Uz bok mu je kanal RTL2 čiji je program kombinacija Škole za život u prijepodnevnim te raznih domaćih i stranih serija u popodnevnim te večernjim terminima.

Značajno je, za 70-ak posto, narastao i broj konzumiranih minuta sadržaja na kanalima koji sadrže informativni program: HRT1, HRT4, Nova TV i N1 televizija, dok su i drugi nacionalni kanali zabilježili veliki porast. Između 40% i 60% narasli su RTL, HRT2, Doma TV.

„Najviše je porasla gledanost CineStar TV 1 kanala, za značajnih 69%, a kod nas su porasli su i CineStar TV Premiere kanali, jer ih kao operator imamo u Osnovnom paketu, dakle mogu ih gledati svi Iskon.TV korisnici“, pojašnjava Iskonov predsjednik Uprave Krešo Madunović. „Ono što se za vrijeme krize nije dogodilo je da nismo dobili nove poklonike televizije kao kanala informiranja i zabave. Tko je i do sad gledao televiziju značajno je povećao njezinu konzumaciju za trajanja #ostanidoma perioda. S druge strane, Hrvati koji su za informiranje i zabavu i prije koristili neke druge kanale, nisu ni sada osjetili potrebu upaliti svoj TV, ostali su vjerni svojim drugim navikama“, napominje Madunović.

Krešimir Madunović, Iskon
Krešimir Madunović, Iskon

TV kanali koje je Iskon svojim korisnicima ponudio besplatno do kraja travnja, filmski CineStar TV Fantasy i dječji edukativni kanal Da Vinci, olakšali su korisnicima vrijeme koje su provodili kod kuće. Iskon.Mobile je od 16. ožujka 2020. svim korisnicima darovao 15 GB prometa besplatno dok je pristup televizijskim programima nastave na daljinu putem mobitela bio besplatan (tzv. zero rate).

Kakvi su nas sadržaji najviše privlačili za vrijeme krize?

Nedvojbeno, najviše su se gledali filmovi i serije s naglaskom na akciju i fantastiku, razni televizijski reality showovi te tzv. feel good serije. I konzumacija digitalnih servisa, poput HBO GO i Netflixa, porasla je za 20 % po broju minuta tijekom #ostanidoma perioda. Iz Iskonove digitalne videoteke najposuđivaniji film bio je oskarovac Parazit dok su se na HBO OD servisu najviše gledali utješni filmovi poput Zootropole, Kralja lavova, Priče o igračkama i sl. Od HBO serija, najviše su se binge-ale Westworld, Babilon Berlin, Autsajdera i Modernu obitelj.

blank

Istovremeno, za razliku od rezidencijalnog segmenta, među poslovnim korisnicima zabilježen je suprotan trend. Iako je u prvim tjednima ožujka promet tamo također rastao, vjerojatno uslijed pripreme za rad u pandemijskim uvjetima, od sredine ožujka tu je zabilježen pad u prometu koji doseže 10 % ispod uobičajenog na vrhuncu krize u travnju.

S popuštanjem mjera, otvaranjem škola i ponovnom uspostavom djelatnosti sve se vrijednosti
vraćaju u normalu pa je tako ukupna konzumacija internetskog prometa u prošlom tjednu iznosila oko 10 % više nego u razdoblju prije krize.

„Idemo u stabilizaciju, kako u domovima, tako i u uredskim prostorima. Sukladno našim izlascima iz kuće, opterećenje se vraća na mobilne mreže. Ipak, za trajanja vrhunca pandemije stekli smo neke nove navike, otkrili nove čari i primjene interneta. Zato smatram da će se promet u fiksnoj internet mreži i u budućnosti zadržati nešto iznad razine prije krize; to će uskoro biti naša nova internetska normala, rezultat digitalizacije društva o kojem se toliko pisalo i pričalo u posljednje vrijeme“, zaključio je analizu Madunović iz Iskona.