Kakva je digitalna uljudnost u svijetu?

blank

Globalni Indeks digitalne uljudnosti pokazuje poboljšanje u odnosu na prethodne godine, što je zanimljivo u godini koronavirusa

Za povećanje digitalne uljudnosti online zaslužni su prvenstveno tinejdžeri, pokazuje Microsoftovo istraživanje vezano uz Dan sigurnijeg interneta koji se obilježava u cijelom svijetu. Posljednjih pet godina Microsoft objavljuje rezultate svog istraživanja o „digitalnoj uljudnosti“ da bi naglasio potrebu za sigurnijim i zdravijim interakcijama među ljudima online i potaknuo ih da se prema drugima odnose s poštovanjem.

Osjećaj solidarnosti tijekom pandemije, kao i odgovorne online interakcije, posebno među tinejdžerima, pomogli su oporavku indeksa digitalne uljudnosti (Digital Civility Index – DCI) za tri posto. Indeks pokazuje da je izloženost online rizicima pala za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 70% na 67%. Istraživanje je ispitalo 21 rizik i utvrdilo top 5 rizika:
1. neželjeni kontakt
2. obmane, podvale i prevare
3. neželjene poruke seksualnog sadržaja
4. loše ponašanje
5. trolanje.

Ipak, kada se gledaju svi rezultati tijekom pet godina istraživanja, neki ključni rizici trenutno su na vrhuncu:

· svaki peti ispitanik (20%) izložen online riziku rekao je da je bio izložen govoru mržnje. To je za četiri postotna boda više od početka istraživanja 2016. godine kada je rizik govora mržnje istaknulo 16% ispitanika koji su mu bili izloženi

· diskriminacija je krenula sličnim putem – među onima koji su bili izloženi nekom online riziku, 15% ih je navelo diskriminaciju naspram 10% u prvoj godini istraživanja (2016.)

· gotovo trećina ispitanika iz 2020. godine (31%) rekla je da su postali žrtve online obmana, podvala ili prevara, što je više od 28% kada je ovaj rizik dodan 2017. godine.