Kaspersky o prijetnjama privatnosti

blank
Victor Chebyshev, Kaspersky

Kao što je bitno da svaki dan peremo svoje zube tako je vrlo bitno brinuti se i o vlastitoj sigurnosti na internetu i pri korištenju raznih mobilnih i web aplikacija

Kaspersky je u Barceloni predstavio rezultate istraživanja o prijetnjama našoj digitalnoj privatnosti, ali i kako se zaštititi u tom zanimljivom, korisnom ali i sve opasnijem svijetu.

Povratimo kontrolu nad našom digitalnom privatnošću – pod tim nazivom Kaspersky je u Barceloni, tijekom otkazanog Mobile World Congressa, održao konferenciju za medije. Kaspersky stručnjaci posvetili su se novoj stvarnosti koja stiže iz digitalne privatnosti, a kroz najnovija istraživanja o prijetnjama privatnosti s kojima se korisnici suočavaju bilo je riječi i o digitalnoj privatnosti u budućnosti.

Dijeljenje osobnih i vrijednih podataka putem interneta postalo je ključno u suvremenom životu, a servisi temeljeni na podatcima olakšavaju nam život i interakciju s drugima. Ali, tu prijete i određene opasnosti ukoliko se naši osobni podaci nađu u pogrešnim rukama, poput neetičnih tvrtki ili kriminalaca koji nas zatim mogu izložiti rizicima. U posljednjim godinama dogodila su se brojna kršenja s korištenjem podataka.

Daniel Creus, Kaspersky
Daniel Creus, Kaspersky

S obzirom da u današnje vrijeme naši podaci postaju top valuta postavlja se pitanje kako ih zaštititi, ali i kako povratiti kontrolu nad svojom digitalnom privatnošću. O tome su u Barceloni govorili Victor Chebyshev, Kaspersky stručnjak za sigurnost te Daniel Creus, zadužen za istraživanje sigurnosti u tvrtki Kaspersky. Posjetili smo njihovo predavanje.

Stručnjaci tvrtke Kaspersky otkrili su koji su sigurnosni rizici prijetili privatnosti na mobilnim uređajima u 2019. godini te kakvi nas trendovi očekuju u 2020. godini. Vaši osjetljivi podaci mogu završiti kod trećih strana, bez vašeg pristanka.

Ovo je top 10 adware napada u 2019:

blank

Bilo je riječi i o stalkerware, komercijalnim špijunskim aplikacijama namijenjenim špijuniranju pametnih telefona osoba koje želite pratiti. Ovakvim aplikacijama ne služe se samo roditelji kako bi nadzirali svoju djecu nego i bračni partneri kako bi provjerili svoju sumnju u nevjeru. Naravno, druga osoba odnosno vlasnik pametnog telefona nema informaciju o tome.

Osim što se podaci o lokacijama koje se posjećuju te sadržaji poput fotografija, tekstualnih poruka, komunikacije na društvenim mrežama i povijesti surfanja putem internetskih pretraživača isporučuju osobi koja špijunira, takvi podaci u pozadini postaju dostupni i trećim stranama.

blank

blank

U Barceloni je objavljeno kako je broj takvih zloupotreba podataka u 2019. godini bio 67.500 dok je u godini prije bio 40.386. Dakle, u tijeku je znatno povećanje zloupotrebe podataka. Trojanci i stalkerware mogu izdvojiti privatne podatke iz pokrenutih aplikacija na pametnim telefonima.

U opasnosti su i korisnici Googleovih alata namijenjenim osobama koje imaju nekakav tjelesni hendikep, a kao pomoć koriste čitanje teksta s ekrana telefona ili pak prilikom navigacije izbornicima telefona. Zamislite korištenje mobilnog bankarstva – treća strana na taj način može saznati povjerljive podatke o vama i vašim karticama i računu.

Kako ostati siguran u današnjem svijetu?

blank

– Zaštitite svoje gadgete s vrlo jakim lozinkama, ali neka to ne bude zaštita putem otiska prsta jer postoje univerzalni otisci prsta s kojima se bez problema probija takva zaštita;
– Nemojte instalirati aplikacije s nepoznatih izvora nego samo iz službenih trgovina aplikacijama. Bitno je da u postavkama telefona opcija instalacije iz nepoznatih izvora bude isključena;
– Koristite antivirusnu zaštitu na svojim telefonima;
– S vremena na vrijeme provjerite instalirane aplikacije na svojem pametnom telefonu te uklonite one koje ne koristite;
– U WhatsApp aplikaciji koristite dvostupanjsku verifikaciju te zabranite da se fotografije i video prikazuju u galeriji telefona
– U Facebook aplikaciji koristite jaku šifru, dvostruku autentikaciju, dodavanje uređaja na popis sigurnih uređaja, zabranite pristup vašem telefonskom imeniku, isključite prepoznavanje lica za otključavanje telefona, izbrišite podatke o bankovnoj kartici
– Provjerite kakva dopuštenja prilikom instalacije aplikacije zahtijevaju. Na primjer, ako koristite aplikaciju koja uključuje LED bljeskalicu, onda je jedino dopuštenje koje trebate aplikaciji dati upravo korištenje bljeskalice. Nema potrebe da pristupa drugim funkcionalnostima telefona.

Tehnologija, zdrav razum i svijest ključni su u obrani vaše privatnosti. Razmišljajte o cyber-imunitetu. Kako zaštititi svoju privatnost na Instagramu, Facebooku, Twitteru, WhatsAppu možete saznati na https://privacy.kaspersky.com/