Konferencija AI2FUTURE22 o umjetnoj inteligenciji

blank

Predstavnici startupa i tvrtki, entuzijasti, pokretači i drugi dionici s područja umjetne inteligencije jednom godišnje se okupljaju

Najveća hrvatska konferencija o primjeni umjetne inteligencije AI2FUTURE22 održat će se 13. i 14. listopada 2022. u Zagrebu. Konferenciju organizira udruga CroAI, a šesto izdanje konferencije okupit će više od 300 sudionika u Kraš Auditoriumu u Zagrebu.

Sadržaj programa zadovoljit će ljude različitih interesa te će predstaviti veliki broj „recepata“ za realizaciju ključnih AI projekata na razini tvrtke, zajednice, države i pojedinaca.

AI2FUTURE konferenciju su uvijek obilježavali uspješni primjeri realizacije AI projekata te njihova poslovna primjena. Svi koji žele vidjeti poslovnu primjenu, ali i „zaviriti ispod haube“ uspješnih primjera, kroz dublji uvid u inženjerski pristup, korištene alate i tehnologiju te modele, imat će priliku poslušati neke od najzanimljivijih primjera vodećih AI tvrtki iz Hrvatske i Europe.

Predavanje koje će sigurno izazvati veliko zanimanje održat će keynote predavač Petar Veličković iz Google DeepMinda koji će prezentirati rezultate vrlo zahtjevnog istraživačkog projekta čiji je cilj naučiti strojeve da pomognu u dokazivanju teških matematičkih teorema.

blank

Na AI2FUTURE ove godine stižu i Julien Simon, Chief Evangelist Hugging Facea, francuskog AI jednoroga i zvijezde evropske AI scene te Davor Andrić, Global Technology Leader za autonomna vozila u Amazonu.

Konferencija će ove godine donijeti tri panel rasprave. Prvi okrugli stol okupit će predstavnike vodećih evropskih zemalja po pitanju AI inicijative. Oni će s publikom podijeliti što se može naučiti od državnih inicijativa iz njihovih zemalja po pitanju tehnološke izvrsnosti.

Ako je igdje potrebna primjena umjetne inteligencije i postoji veliki prostor za inovacije onda je to područje zdravstva. Međutim, inovativni tehnološki projekti na tom području često nailaze na mnoge zapreke u implementaciji i široj primjeni. Uz premijerno predstavljanje hrvatskog EIDH projekta, na panelu „Hrvatska kao poligon za testiranje AI-ja u zdravstvu“ potražit ćemo odgovor što je to potrebno kako bi se ubrzao put od istraživanja do bolnica.

blank

Na trećem panelu „Veliki strojni modeli učenja već su pomalo svjesni. Istina ili mit?“ sudionici će osvrnuti na nedavni slučaj: Google je suspendirao inženjera koji je tvrdio da njihova umjetna inteligencija ima svijest, odnosno da chatbot sustav, koji se oslanja na Googleove jezične modele i trilijune riječi s interneta, ima sposobnost razmišljanja o vlastitom postojanju i svom mjestu u svijetu.

Jesu li strojevi već razvili sposobnost razmišljanja zajednički će zaključiti panelisti Davor Bruketa (Bruketa & Žinić & Grey), Matija Ilijaš (Microblink), Tena Šimonović Einwalter (pučka pravobraniteljica, Republika Hrvatska) i Andrea Pirša Ilić (A1 Hrvatska). Uvod u panel dat će Henry Shevlin, Senior Research Associate sa Sveučilišta u Cambridgeu.