Nova linija LG OLED televizora s tehnologijama umjetne inteligencije

blank

Novi LG OLED televizori za 2019. godinu toliko su pametni da će vas iznenaditi

Umjetna inteligencija se, nakon pametnih telefona, seli i u televizore. Uvjerili smo se u to na predstavljanju najnovije linije LG OLED televizora – modeli W9, E9 i C9 dolaze s drugom generacijom procesora Alpha9 te nude dodatna poboljšanja slike i zvuka, ali i napredne tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji koje su nas oduševile.

blankNe moramo više spajati pametni telefon na televizor, ne moramo za određenu informaciju, dok gledamo televizor, uključivati svoj pametni telefon kako bismo saznali kakvo nas vrijeme očekuje sutra. Pogledajte video u kojem ćete vidjeti što sve mogu novi LG modeli televizora:

Do sada je u svijetu prodano 5 milijuna OLED televizora, a visoki udio od čak 80 posto (4 milijuna) drži LG koji je svoj prvi OLED TV predstavio 2013. godine. Dvije godine kasnije, 2015. uslijedilo je predstavljanje prvog 4K OLED televizora, a u 2016. godini stigli su Signature modeli E6 i G7.

Serija W7 pojavila se prije dvije godine, a sada su na red došli novi modeli iz serije 9. Inače, LG se može pohvaliti i sa zanimljivim OLED televizorima kakvi još uvijek nisu uobičajeni u našim domovima: s prozirnim (transparentnim) ekranom, OLED koji simultano emitira sliku na obje strane, a najnoviji je svakako model s rolanjem ekrana u kutiju u kojoj se nalazi i soundbar.

blankUz poslovično dobru sliku, LG nas je na predstavljanju u Zagrebu oduševio s naprednim tehnologijama koje su temeljene na umjetnoj inteligenciji koja razmišlja i prati što smo televizor pitali unatrag tri minute. Na primjer, pitamo li televizor, nakon pritiska na gumb mikrofona na daljinskom upravljaču (za aktiviranje Google Assistant) ili pak gumb Prime video za aktiviranje Amazon Alexa koliko je star Brad Pitt, televizor će nam dati odgovor. U daljinski upravljač Magic Remote je integriran mikrofon.

blankNadalje, zanima li nas koliko je star Brad Pitt, nije potrebno postaviti logično pitanje “koji je najnoviji film Brada Pitta” nego je dovoljno reći “koji je njegov najnoviji film”. Dakle, koristi se kontekstualno glasovno upravljanje.

Ne moramo svoj televizor pitati “kakvo će vrijeme sutra biti u Zagrebu” nego je dovoljno i ako pitamo “trebam li sutra ponijeti jaknu sa sobom”. U pozadini, uz Alexu i Assistant, koristi se LG-jev webOS ThinQ koji upravlja umjetnom inteligencijom ne samo za ovakve upite nego i podešava sliku u pojedinim dijelovima ekrana, prateći što gledamo na televiziji. Ako je u pitaju sport, neće se koristiti iste postavke kao za vijesti te se na taj način podiže kvaliteta slike, prepoznavanjem određenih scena koje se pojavljuju na ekranu.

blankUmjetna (AI) inteligencija koristi se i za zvuk pa će televizor samostalno moći podesiti zvuk ovisno o prostoriji u kojoj gledamo televiziju. Uz senzore u prostoru, dakle, podešava se ambijentalno osvjetljenje i kvaliteta zvuka na osnovi lociranja naše pozicije sjedenja, a uz pamet ugrađenu u televizoru ne podešava se cijela slika na ekranu nego samo na određenom dijelu ekrana.

Što još možemo s LG-jevim pametnim televizorima i ugrađenim pametnim pomoćnicima? Moguće je spojiti do osam različitih uređaja u koje je integrirana podrška za Amazon Alexa i Google Asistant te zatim (bez da vam trebaju istoimeni zvučnici) preko televizora upravljati s čak 30.000 različitih uređaja koji nose nazive 5000 brandova. Ova mogućnost je aktivna u 140 zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj, s tim da se ne koristi hrvatski jezik nego engleski, španjolski, francuski, njemački, talijanski, portugalski i ruski.. Prethodno je i televizor potrebno podesiti na sučelje podržanih jezika.

blankNovi modeli LG OLED televizora, uz samoosvjetljujuće piksele, omogućavaju i prikaz savršene crne i ostalih boja te beskonačni kontrast. Ažuriranje softvera omogućit će i podršku za AirPlay 2 tvrtke Apple pa će korisnici uređaja s operacijskim sustavom iOS moći reproducirati videozapise s aplikacije iTunes te druge audio i video zapise te fotografije izravno na LG-evim OLED televizorima za 2019. godinu.

Putem novog ulaza s podrškom za HDMI 2.1 svi ovogodišnji OLED televizori podržavaju HFR (High Frame Rate), uz input od 13 ms. Rezultat je profinjeniji i jasniji prikaz pokreta uz 120 sličica u sekundi (čak i pri punoj razlučivosti od 4K) te bolji prikaz brzih scena, karakterističnih za sportske sadržaje i akcijske filmove. Podrška za eARC (enhanced Audio Return Channel) omogućava svim ljubiteljima kućnog kina da bez ikakvih problema koriste HDMI povezivost i uživaju u audio formatima najviše kvalitete (Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS-HD) s vrhunskim detaljima i dubinom.

blank

Novi LG-jevi OLED televizori kompatibilni su s promjenjivom frekvencijom osvježavanja (VRR – Variable Refresh Rate), kao i automatskim načinom rada s malim kašnjenjem (ALLM – Automatic Low Latency Mode) za sliku bez trzanja ili trganja, što će razveseliti sve gamere.

Novi modeli OLED televizora dostupni su ili uskoro dolaze na hrvatsko tržište po sljedećim preporučenim maloprodajnim cijenama:
OLED55C9PLA.AEU 17.499 kn
OLED55E9PLA.AEU 20.999 kn
OLED65C9PLA.AEU 25.499 kn
OLED65E9PLA.AEU 28.999 kn
OLED65W9PLA.AEU 48.999 kn
OLED77C9PLA.AEU 55.999 kn
OLED77W9PLA.AEU 91.999 kn

blank

blank