Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo, vivo u trećem tromjesečju 2022.

blank

Canalys je objavio rezultate prodaje za treće tromjesečje 2022., a razlog pada je što su potrošači smanjili potrošnju

U trećem tromjesečju 2022. globalno tržište pametnih telefona zabilježilo je svoj treći uzastopni pad ove godine. Pad od 9% na godišnjoj razini označava najgore treće tromjesečje od 2014., piše Canalys.

Sumorni ekonomski izgledi naveli su potrošače da odgode kupnju elektroničkog hardvera i daju prednost drugoj bitnoj potrošnji. Očekuje se nastavak slabljenja tržišta pametnih telefona u sljedećih šest do devet mjeseci.

Samsung je zadržao svoju vodeću poziciju te povećao udio s 21 na 22 posto tržišnog udjela, Apple je zabilježio pozitivan rast dodatno poboljšavši svoju tržišnu poziciju s 18% udjela tijekom tržišne krize zahvaljujući relativno otpornoj potražnji za iPhone uređajima.

Xiaomi, Oppo i vivo nastavili su s opreznim pristupom inozemnom širenju s obzirom na neizvjesnost na domaćem tržištu. Xiaomi se zadržao na 14%, Oppo je pao s 11 na 10 posto dok je vivo pao s 11 na 9 posto tržišnog udjela u svijetu. Svi ostali proizvođači čine 27 posto, što je pad s prošlogodišnjih 28 posto udjela.

blank

“Tržište pametnih telefona vrlo je reaktivno na potražnju potrošača i prodavači se brzo prilagođavaju teškim poslovnim uvjetima”, rekla je analitičarka Canalysa Amber Liu. “Za većinu dobavljača prioritet je smanjiti rizik od stvaranja zaliha s obzirom na sve manju potražnju. Dobavljači su imali značajne zalihe do srpnja, ali se prodaja postupno poboljšala od rujna zahvaljujući agresivnim popustima i promocijama. Strategija određivanja cijena novih proizvoda pažljivo je osmišljena, čak i za Apple, kako bi se izbjeglo značajno odbijanje potrošača koji su sada vrlo osjetljivi na bilo kakvo povećanje cijena,” dodala je Liu.

“Budući da potražnja ne pokazuje znakove poboljšanja u četvrtom tromjesečju i prvoj polovici 2023. dobavljači moraju raditi na razboritoj prognozi proizvodnje s opskrbnim lancem kako bi stabilizirali tržišni udio”, rekao je analitičar Canalysa Sanyam Chaurasia.

“Ulaskom u sezonu rasprodaja potrošači koji su odgađali kupnju očekivat će velike popuste i paketne promocije kao i značajna sniženja cijena za uređaje starije generacije. U usporedbi s razdobljem snažne potražnje prethodne godine, u četvrtom tromjesečju 2022. očekuje se spora, ali stabilna rasprodaja. Međutim, pitanje je hoće li nadolazeće četvrto tromjesečje biti prekretnica oporavka tržišta.”

blank blank