Zašto SRUUK ne radi?

blank

Sustav ranog upozoravanja i upravljanja krizama SRUUK nije se aktivirao tijekom nedavnog nevremena koje je poharalo Hrvatsku. Zašto?

Iako je testiran 3. lipnja 2023. godine i tada je testnu SMS poruku dobilo gotovo 80 posto primatelja u Hrvatskoj kad se dogodila prva prava situacija u kojoj su hrvatski građani i turisti trebali biti upozoreni na nadolazeću opasnost sustav nije bio u funkciji. Jel zakazao ili je nešto drugo posrijedi u pitanju?

Prema riječima potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića početkom šestog mjeseca provedeno veliko testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK.

Korisnicima je poslano više od 4 milijuna poruka te je 78,7 % građana je dobilo poruke. Nakon provedenog testiranja uslijedila je analiza. Analiza je prije svega bila unutar sustava, unutar operativnih snaga civilne zaštite, ali i u razgovorima s tri glavna teleoperatora u Republici Hrvatskoj.

„Sustav SRUUK, kako je koncipiran, je u potpunosti učinkovit“, ističe ministar, a ono što se uočilo kao poteškoća je što nisu svi korisnici dobili poruke, neki su dobili i više poruka, a to je vezano uz tri teleoperatora s nacionalnom koncesijom.

Davor Božinović
Davor Božinović

Problem su tehnički preduvjeti kod vlasnika operativnih sustava poput Googlea i Applea kako bi se mogle slati Cell-broadcast poruke (CBC), a ne SMS. Potrebno je izraditi Pravilnik u čijem stvaranju sudjeluju sva nadležna tijela, a Pravilnikom bi se jasno preciziralo tko daje kakvo upozorenje, pojasnio je ministar Božinović. Drugim riječima, sustav 112 s ovom mogućnošću SRUUK-a je tu netko tko prenosi anonimizirane poruke.

Oko 12. srpnja je uslijedio proces usuglašavanja unutar nadležnih tijela, a nedavno je došlo i zadnje mišljenje i to od Ministarstva obrane. U Pravilniku će biti jasno precizirano tko daje uputu, odnosno rano upozorenje – recimo Hrvatske vode kad su u pitanju poplave, DHMZ kad imamo situacije poput nedavne s jakom olujom, policija kad ima svoje akcije i tako dalje.

Dakle, u ovom trenutku u Hrvatskoj nemamo još uvijek tu pravnu osnovu koja je bitna jer nakon toga će biti vrlo jasno zapisano tko je, kada i na kojem području tražio da se upozori stanovništvo. Sustav je vrlo osjetljiv i zato mora biti propisano djelovanje unutar njega.

Nakon zaprimljenih mišljenja nadležnih tijela, slijedi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću te daljnja zakonska procedura. Ministar Božinović je podsjetio da smo jedna od rijetkih država koja ima takav sustav.

blank

blank