Znate li što znači ova kombinacija znakova: · · · — — — · · · ?

blank

Radi se o Morseovoj abecedi putem koje je napisana riječ SOS, koja se koristi od 1908. godine

1. srpnja 1908. godine u svijetu je usvojen signal za pomoć SOS. Prije njega se koristio CQD (— · — · — — · — — · ·), a prije njega CQ ( – · – · – – · – ) te su označavali uzbunu i moguću opasnost koja se telegrafski slala svim postajama u mreži. Međutim, kad je signal bio loš ova se kombinacija vrlo lako mogla zamijeniti.

Iako bi se za “tri točkice, tri crtice i tri točkice” u današnje vrijeme pomislilo da se radi o nekom od smiley izražavanja moderne generacije putem emotikona, radi se o ozbiljnoj oznaci koja vizualizira slova SOS putem Morseove abecede. Koristi se u slučaju opasnosti odašiljanjem kratkih i dugih signala.

blank

SOS poruka poslana je i s broda Titanic dok je tonuo, a oznaku su osmislili i prvi koristili Nijemci. Od sredine 1908. godine ta kombinacija slova usvojena je u cijelom svijetu. Ne radi o skraćenici nego su slova SOS izabrana zbog jednostavnosti načina slanja signala korištenjem Morseovih znakova, ali također i iz razloga što ta riječ ništa ne znači (jer je trebala biti međunarodno prihvaćena).

Iako se smatra da je SOS skraćenica od različitih riječi, poput Save Our Souls (spasite naše duše), Save Our Ship (spasite naš brod) ili Send Out Succour (pošaljite pomoć), to nije točno.

Mnogi današnji mobiteli imaju SOS tipku, a kako izgleda SOS poziv putem mobitela meanIT Senior IV možete vidjeti u video filmu: