TEST Cat S52: Mačka na vrućem limenom krovu

blank

Cat S52 je zaista čudo od mobitela, iako se to na prvi pogled ne čini tako – izdržat će gotovo sve uvjete pa i sunčanje na limenom krovu

1958. godine snimljen je film Mačka na vrućem limenom krovu (Cat on a Hot Tin Roof), temeljen na istoimenoj kazališnoj predstavi, a čak 85 posto gledatelja izjavilo je da im se film kojeg je režirao Richard Brooks sviđa. Američka filmska drama nagrađena je i nagradom Pullitzer, nominirana je za nagradu Oscar za najboljeg glumca (Paul Newman), a u filmu glumi i Elizabeth Taylor.

Cat on a Hot Tin Roof (izvor: YouTube)
Cat on a Hot Tin Roof (izvor: YouTube)

Puno starija od ovog filma je američka tvrtka Caterpillar ili skraćeno CAT koja je poznata po teškim radnim strojevima – osnovana je 1925. godine, a finalni naziv je dobila 1986. godine. Paralelno s glavnim biznisom kojim se bave krenuli su i u područje mobitela te je u 2013. godini predstavljen prvi mobitel Cat B25.

U međuvremenu, Cat je predstavio ukupno 15-ak mobitela, od klasičnih na tipke do pametnih i vrlo korisnih kao što je recimo Cat S60, prvi mobitel na svijetu s termalnom kamerom. U međuvremenu, predstavljen je i nasljednik S61, ali u posljednje vrijeme pozornost privlači model S52. Pogledate li kutiju, onda svojim bojama asocira na brand Cat, na radne strojeve koje možemo vidjeti i u našim krajevima, a pogled na ekran telefona na kutiji, s ispisanim vremenom 5:52, priziva upravo taj naziv S52.

blank

Robusnost na prvom mjestu

Izdržljivost je bitna karakteristika koja se cijeni u svijetu u kojem djeluje tvrtka Caterpillar. Robustan izgled ide uz takav radni svijet koji koristi CAT mobitele, ali nisu baš svi korisnici mobitela Cat radnici takvog tipa. Mnogima je bitna izdržljivost i u svakodnevnom životu. I sami znamo koliku štetu predstavlja razbijen ekran.

Uobičajeno je da su robusni mobiteli debeli, nezgrapni i više prilagođeni radu u rukavicama. Ali, model Cat S52 nije baš takav – uz debljinu kućišta od 9,69 mm zaštićenog tankom gumiranom protukliznom pozadinom sa stražnje plastične strane, Corning Gorilla 6 staklom s prednje i sve povezano aluminijskim okvirom na boku koji daje osobit izgled telefonu ovo je najtanji robusni mobitel na svijetu.

blank

Čak i Cat S61 model, najjači model ove tvrtke, ima debljinu od 13 mm, a model S41 ima 12,9 mm. Dakle, za 25 posto je ovaj model tanji i nosi titulu trenutno najtanjeg robusnog telefona na svijetu. Konusni vijci na boku aluminijskog okvira nisu tu da biste šarafili po njima. Uz funkciju utegnutosti kućišta, imaju i dobru vizualnu osobinu.

Tipka na boku za uključivanje telefona, koja se ne mora stalno koristiti jer straga postavljen čitač otiska prsta dobro reagira u tren oka otključavajući ekran od 5,65 inča, dodatno je istaknuta svojom reljefnom površinom kako bi imala bolje prianjanje i kad su vam ruke prljave. Nema straha, kasnije se mobitel samo opere u vodi. Ako nakon odlaska s gradilišta perete čizme, usput možete oprati i mobitel. Ekran omjera 18:9 nudi dobar vidljivi kut, a rezolucija od 720 x 1440 piksela je sasvim OK, uz 285 točkica po inču.

blank

Za sve uvjete

S ovim mobitelom možete ići i na ratište. Ne, neće vas spasiti od metka, ali zadovoljava standardu američke vojske MIL Spec 810G. To znači da uz uobičajene IP68 značajke (u slatkoj vodi na dubini do 1,5 metara i trajanju oko 30 minuta) telefon može izdržati daleko teže uvjete u kojima će „IP68 manekeni“ vrlo brzo kapitulirati.

Cat S52 podnosi razlike u temperaturi od -30°C do 65°C unutar 24 sata, bez problema ide i u morsku vodu, a ne smetaju mu niti slučajni padovi na tvrdu betonsku ili čeličnu podlogu s visine do metar i pol. Prošao je vojne testove izdržljivosti, uključujući nagle promjene temperature, izloženost visokim i niskim temperaturama, vibracijama, prevrtanju, kao i izlaganje slanoj atmosferi kako bi se provjerila otpornost uređaja na koroziju.

Kako je Cat S52 prošao na našem testu? Ponašali smo se prema njemu kao da se radi o klasičnom mobitelu, na što i asocira, uz one istaknute vijke. Dobro leži u ruci, nema klizanja kao s većinom današnjih staklenih telefona koje iz kuće ne nosimo bez zaštitne maske. Njegovo kućište je sasvim dovoljan jamac, a neće se niti udebljati kao što se događa drugim mobitelima koje zaštitna kućišta itekako udebljaju.

Pametni Android telefon

blank

Po svemu drugome, Cat S52 je klasični Android 9 pametni telefon mase 210 grama (OK, nešto je teži, ali iskreno to nam se i sviđa), uz najavljenu podršku za nadogradnju na Android 10. Nema nikakvih dodataka u operativnom sustavu tako da govorimo o čistom Androidu koji nije opterećen ničim dodatnim. Ima 4 GB radne memorije, što znači da može ugodno raditi s većim brojem pokrenutih aplikacija u pozadini, a memorija iznosi 64 GB plus dodatna memorija na kartici, nakon kupnje.

Omogućuje dual SIM način rada, uz čipset Mediatek MT6765 Helio P35 koji s osam jezgri i taktom do 2,3 GHz ugodno i fluidno radi. Ono što će vas sigurno zanimati jeste baterija – kapaciteta je 3100 mAh, a u praksi nam je trajala i do dva dana. Dakle, ovo nije moćni smartphone po pitanju specifikacija pa ga nismo toliko niti opterećivali. Tvornički podatak o trajanju razgovora je 29 sati, ako se koristi 3G mreža.

blank

Ako završi u rukama radnika na terenu koji nadzire gradnju, tada će vjerojatno najviše služiti za telefonske pozive. Po potrebi će dobro doći i dvostruka stražnja kamera koja koristi Sonyjev senzor IMX363 s dvostukim pikselima, otvorom blende od f/1.8 te veličinom senzora od 1,4 mikrometra.

Konačni rezultat su fotografije dobre i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Možda ćete poželjeti selfie s prednjom kamerom od 8 megapiksela; nećete vas iznevjeriti, a dojma smo kako je Cat ugradio kameru kvalitetniju od nekih nešto skupljih pametnih telefona na tržištu kod kojih su ipak stražnje višestruke kamere bolje.

blank

Pod licencom, Cat klasične mobitele i pametne telefone za Caterpillar dizajnira i proizvodi Bullitt Group, britanski proizvođač mobitela i potrošačke elektronike koji je u međuvremenu i za Land Rover proizveo jedan mobitel pod nazivom Explore, također namijenjen za vanjsku upotrebu.

Cijena za Cat S52 (veljača 2020.) u slobodnoj prodaji je od 3799 do 3899 kuna. Kad kupite ovaj mobitel, znate da ste uložili u sigurnost, miran san i rad u gotovo svim uvjetima – od plaže na kojoj je više od 40 stupnjeva do minusa što se tiče stupnjeva na Velebitu.

blank

Mali trik za Cat S52

Ako vam je potreban IMEI broj telefona, što je dobro za znati ako vam ukradu mobitel i trebate prijaviti policiji krađu, preko tipkovnice utipkajte: *#06#
Na ekranu će se pojaviti IMEI broj.

RETRO Povratak u prošlost: Cat B25

blank

Prvi Cat mobilni telefon je B25, predstavljen u 2013. godini. Udovoljava IP67 standardu, ne smetaju mu prašina niti slatka voda, a preživjet će i pad s visine od 1,8 metara. Ima LED lampu za osvjetljavanje noću i u zatvorenim prostorima, robusnog je izgleda, a ekran od 2 inča je minijaturan za današnje vrijeme.

Nema prednju selfie kameru, nema GPS, ali s baterijom od 1300 mAh omogućuje do 9,5 sati razgovora. Ima i FM radio, stražnju kameru od 2 megapiksela, Mediatek MT6235 procesor radi na 208 MHz, a radna memorija iznosi 256 MB. Memorija je proširiva karticama do 8 GB.