TEST Honor Magic5 Lite: Kralj Lite telefona

blank

Već dugo vremena neki pametni telefon nije toliko jasno komunicirao poruku kome je namijenjen te koje karakteristike izrazito izraženo nudi

Može li se kupiti povoljan pametan telefon koji nudi gotovo sve kao i flagship model za 1000 ili nešto više eura? Jedan od načina za kupnju je potraga za modelom koji u nazivu ima oznaku flagshipa, ali i jednu dodatnu riječ: Lite.

Olakšano izdanje obično nudi sve što korisniku može biti bitno pri korištenju pametnog telefona, ali uz neke kompromise koji nimalo ne utječu na korisničko iskustvo. Još ako je takav model ovjenčan kakvom nagradom, tada je to sigurno dobitna kombinacija.

Brzo punjenje baterije je korisnicima bitno, ali recimo bežično punjenje baš i nije. Rijetko tko ima bežični punjač kod kuće, a s obzirom na broj novih automobila koji se kupuju u Hrvatskoj svake godine, jasno je kako takav tech dodatak nije čest niti u kabinama vozila.

blank

Istovremeno, ekran nam je svima bitan – ne samo što treba biti kvalitetan po danu nego i po noći, prije spavanja, kako nam ne bi smetalo plavo svjetlo i tjeralo san od naših očiju. Baterija je, čini se, mnogima danas postala najbitniji dio pametnih telefona. Svi su telefoni dovoljno procesorski jaki, svi dobro izgledaju, ali nemaju svi bateriju koja može potrajati čak 74 sata pri umjerenom korištenju.

Najbolja baterija na svijetu!

Utvrdio je to nedavno DXOmark za novi model na hrvatskom i globalnom tržištu Honor Magic5 Lite. Ovaj je model, predstavljen u veljači ove godine, osvojio titulu pametnog telefona s najboljom baterijom nas svijetu. Možemo samo zamisliti kakvim su ga „mučenjima“ podvrgnuli stručnjaci iz spomenutog DXOmarka.

Svatko od nas ima neki svoj scenarij korištenja telefona – jedni su satima na TikToku, drugi se igraju, a treći gledaju serije prije spavanja. Honor je u model Magic5 Lite, s kojim smo se družili u Barceloni, ugradio bateriju kapaciteta 5100 mAh. Na prvi pogled ne čini se ništa novo, ali pravi posao je napravljen u pozadini kako bi se optimizirala potrošnja energije. U praksi, podržava do 29 sati YouTube Music streaminga, 24 sata YouTube streaminga, 19 sati TikTok pregledavanja, do 21 sat istraživanja društvenih medija ili 11 sati igranja sa samo jednim punjenjem.

blank

Baterija se puni snagom do 40 W, a u pakiranju ćete dobiti samo kabel dok ćete se za strujni adapter od 10 V i 4 A (odnosno prestrujnik, kako se po novome kaže za strujni adapter) morati sami pobrinuti. Možda ćete koristiti prestrujnik od nekog starijeg modela ili ćete ga kupiti i moći koristiti također za više modela, što je cilj proizvođača mobitela i administracije Europske unije koja želi smanjiti broj punjača odnosno kasnijeg otpada.

Najnoviji 5G smartphone iz Honora, koji donosi sve funkcionalnosti poput svih drugih današnjih uređaja, ima i zanimljiv ekran – AMOLED sa zakrivljenim rubovima dijagonale 6,67 inča u fullHD+ rezoluciji, uz omjer stranca 20:9. Bit će to idealno za gledanje serija i filmova, igranje igara jer zaslon podržava 120-hercno osvježavanje slike te uzorkovanje dodira od 300 Hz.

blank

blank

To je jamac boljih rezultata pri igranju igara, ali i ugodnijeg korištenja telefona. Istovremeno, to će vam i nešto utjecati na bateriju pa predlažemo da u postavkama telefona, u dijelu sa zaslonom, podesite standardno ili eventualno dinamično osvježavanje, a visoku frekvenciju od 120 Hz samo kada je to potrebno. S energijom bismo trebali postupati racionalno, kad god je moguće.

Ukoliko navečer čitate knjigu na telefonu prebacite se svakako na način e-knjiga u kojem će se izgubiti boje, a dobit ćete ugodnije čitanje i duže trajanje baterije. Uz nekoliko postavki baterija će vam u svakom slučaju potrajati dva dana između dva punjenja. Napredna tehnologija PWM prigušenja visoke frekvencije od 1920 Hz osigurava ugodno vrijeme korištenja zaslonom pri prigušenu svjetlu.

Četiri kamere

Dakle, zaslon je svijetla točka modela Honor Magic 5 Lite kao i baterija, a mi se pitamo što je s kamerama. U zaslon je ugrađena kamera od 16 megapiksela i urezana je unutar samog zaslona. S njom smo jako zadovoljni, izuzetno je detaljna i pri tome se ne pegla koža niti previše uljepšava lice. Zgodno je što se s prednjom kamerom mogu dobiti bokeh efekti sa zamućivanjem pozadine, tih iza nas. Recimo, stolica na kojoj sjedimo je već lagano zamućena, a naročito pozadina. Postoji i opcija uljepšavanja, za one koji žele više vlastite ljepote.

blank

Stražnji postav je sastavljen od tri senzora, pri čemu glavnu ulogu igra onaj od 64 megapiksela, uz otvor blende f/1.8. Bit će jako dobar u uvjetima dobrog osvjetljenja dok se u slabijim uvjetima treba napraviti poneki kompromis.

Sve snimljeno će na AMOLED ekranu izgledati živopisno i dinamično, uz više nego dobar kontrast i zasićenost boja, uz 800 nita osvjetljenja. Ipak, ovo nije flagship smartphone, iako se uz taj pojam vežu prethodno navedene mnoge karakteristike poput ekrana i punjenja baterije.

blank

Tu su još i dva dodatna senzora od 5 megapiksela, za širokokutne snimke, te za makro snimke uz 2-megapikselni senzor. Moći ćete zamagliti pozadinu kako biste istaknuli predmete ili osobe, za bolji efekt, podržano je i noćno snimanje kada se fotografija snima nekoliko sekundi (uz obavezno mirnu ruku), podržano je portretno snimanje s uljepšavanjem i bokeh efektom, a video se snima u maksimalno fullHD rezoluciji. Neki su kompromisi ipak morali biti povućeni, ako vas zanima 4K video snimanje, ali pitanje je želite li tako zahtjevnu rezoluciju.

Ono što nam se još sviđa su dodatni načini video snimanja pa možemo istovremeno snimati i prednjom i sa stražnjom kamerom (zgodno ako se nešto opisuje u prvom licu, a snima sa stražnjom kamerom), postoji i kombinacija većeg odnosno manjeg kadra s našim licem u kadru. Nije to sve, kamera skriva još neke opcije i mogućnosti pa svakako isprobajte sve to, nemojte to propustiti.

blank blank

Tanak i lagan

Ono što smo odmah primijetili, ali nismo podijelili s vama je masa telefona od 175 grama, ali u ruci telefon izgleda toliko lagano, što se odmah primijeti. Primijeti se i debljina odlično dizajniranog i kvalitetnog kućišta debljine od samo 7,9 mm.

Iako se tih gotovo 8 mm debljine na papiru ne čini baš previše tanko, Honor je uz neku magiju uspio učiniti da imamo osjećaj kao da se radi o 5 ili 6 mm. Osjećaj nas nije prevario jer smo takav „feeling“ imali i nakon tjedan dana korištenja telefona. Tu je prisutna neka magija, nema druge.

blank

Oduševit će vas i sam dizajn telefona, bilo da ga vidite na TV reklami ili u trgovini uživo. U svakom slučaju, prva stvar koju trebate napraviti je primiti telefon u ruku. Odmah ćete osjetiti neku konekciju s uređajem kojeg pokreće Snapdragon 695 s podrškom za 5G. Bit će idealan i za sve koji su naviknuti na Huaweijeve telefone, ali žele odmah i sve Googleove servise „in the box“.

Ugrađena je pretposljednja verzija Androida 12, još čekamo na Android 13, ali prisutan je Magic UI 6.1 uz koji ćete dobiti zanimljive teme za personalizaciju lijepo dizajniranog uređaja koji dolazi u Smaragdno zelenoj i Ponoćno crnoj boji (postoji još i Titanijski srebrna). Naš testni model je u crnoj Midnight Black boji koja izgleda elegantno.

blank

Ugrađeno je 128 GB memorije koja nije proširiva microSD karticama, na što smo naviknuti kod gotov svih današnjih flagship modela, a ugrađenih 6 GB radne memorije je više nego dovoljno za većinu stvari koje se danas obavljaju na pametnim telefonima. Ukoliko želite više toga napraviti na Honoru Magic5 Lite, nema problema. Tu je virtualnih 5 GB RAM-a tako da ćete ukupno na raspolaganju imati 11 GB radne memorije. Bit će to dovoljno za pokretanje gotovo svih aplikacija i mnogih igara. Čipset je na 6 nm procesu, uz maksimalni radni takt do 2,2 GHz.

Cijena za Honor Magic5 Lite

Dual SIM izdanje Honora Magic5 Lite (RMO-NX1), kad se sve zbroji i oduzme (ustvari, ne znamo što bismo oduzeli) predstavlja jako dobar i pametan odabir. Cijena za Honor Magic5 Lite je 369 eura, ovo je kralj Lite telefona jer znamo da na tržištu postoje mnogi modeli s tom oznakom odnosno s tim sufiksom.

Dobit ćete odličnu bateriju velikog kapaciteta i trajanja, zakrivljeni AMOLED ekran sa 120 Hz, jako puno radne memorije, a većini će ugrađenih 128 GB memorije biti više nego dovoljno.

Već smo spomenuli kako nema bežično punjenje, što se možda nameće kao bitna funkcionalnost, ali u praksi je tako nebitna. Na kraju krajeva, uz bežično punjenje nećete biti ekološki orijentirani jer su prisutni veliki gubici od oko 30 posto. Dakle, jedna trećina potrošene energije se baca u zrak. To je za sada neodrživo, a ne održivo rješenje. Nema kompletan punjač u pakiranju, ali s obzirom koliko mu baterija traje ispada da vam punjač niti ne treba (barem ne prečesto). I svakako koristite otisak prsta, uz senzor ugrađen u ekran, što je još jedna napredna funkcionalnost.

blank

blank