TEST Nokia X20: Čistoća je pola zdravlja

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Oduvijek nas uče da je čistoća pola zdravlja. Isto to se može primijeniti i na pametni telefon, ali ne samo u pogledu čistoće kućišta nego i softvera

Svi pametni telefoni branda Nokia imaju čisti Android. Otud dolazi naša poveznica iz naslova i podnaslova s pametnim telefonom Nokia X20 koji nudi nekoliko izuzetno bitnih karakteristika, a da o tome niste niti razmišljali prilikom odabira novog telefona s kojim ćete se družiti više nego s vlastitom djecom, roditeljima, djevojkom, dečkom, suprugom, prijateljima u domu umirovljenika, u parku…

Nokia je kompanija koja je nedavno obilježila svoj 156. rođendan (osnovani su 12. svibnja 1865. godine). Iako se radi o jednoj od najdugotrajnijih kompanija na svijetu, ne gube na svježini, idejama i prosperitetu koji nude svojim korisnicima. Telefone Nokia proizvodi HMD Global.

Oduvijek su dizajn i korisničko iskustvo bili u prvom planu kod Nokije. Sjećamo se modela 3210 iz 1999. koji je pozornost plijenio nedostatkom antene i promjenjivim kućištima uz koja ste nakon nekoliko sekundi mogli imati potpuno drugi telefon u rukama. Nemoguće je nabrojati sve Nokijine modele koji su obilježili povijest mobilne telefonije, a svoje mjesto pod suncem traže i novi Android telefoni. Čisti Android telefoni.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Zadržimo se na trenutak na dizajnu. Danas na prednjoj strani više nitko nema natpis branda tako da ne možete niti prepoznati koji je koji telefon, ako uđete u trgovinu mobitela. Morate okrenuti telefon na drugu stranu. Nokia je zadržala tu poziciju na licu telefona i tamo piše NOKIA, a to je toliko prepoznatljiv i jednostavan dizajn ovog natpisa od pet slova.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Na naličju telefona, na stražnjoj strani, znak je postavljen u skladu s dužinom telefona, što je ponovo raritet. Jasno, mislilo se na korištenje kamere koju potpisuje brand s kojim su napravili super telefone. Sjećate li se Nokije 808 PureView, s Carl Zeiss optikom, ksenon bljeskalicom i kamerom od čak 41 megapiksel? Danas to ne zvuči ništa posebno, ali u 2012. godini to je bilo čudo tehnike.

Ako niste zaboravili na naš naslov i čistoću, koja se u ovom slučaju ne veže na koronavirus, ne odnosi se na kućište koje bi potencijalno bilo otporno na bakterije nego se odnosi na čisti softver. Nokia je po tome specifična već nekoliko godina, a prilikom uključivanja modela X20 pojavljuje se oznaka Android One. To je znak da ćete koristiti čisti, originalni Android kojeg nitko nakon Googlea nije pipnuo. Original!

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

U praksi, to znači da nećete imati nikakve dodatke u softveru, nitko vam ih ne nameće, a sve što vam treba u životu sami dodajete kroz trgovinu aplikacijama. Čistoća je u ovom slučaju zaista pola zdravlja jer će uz takav neopterećen softver telefon u konačnici raditi poprilično dugo bez ikakvih usporavanja. Sve je u telefonu usklađeno, hardver nije preopterećen i nakon nekoliko godina možete očekivati ugodan rad telefona.

Uz sve to, Nokia daje 3 godine sigurnosnih ažuriranja, tri godine jamstva i tri godine nadogradnje OS-a, što piše na kutiji na kojoj dolazi do izražaja lijep nordijski dizajn koji krasi model X20. Novost je to u označavanju novih Nokia; uz X20 postoji i model X10 kojeg na prvi pogled nećete prepoznati jer izgledaju identično i po položaju prednje kamere (ali se kamere bitno razlikuju) i po veličini ekrana od 6,67 inča u fullHD rezoluciji. Dakle, dobit ćete veliki ekran, ali i dobru rezoluciju IPS LCD matrice.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Niti po stražnjoj strani nećete znati o kojem je modelu riječ jer su i na stražnjoj strani identično dizajnirani. Nećete znati niti kako telefon izgleda uživo sve dok ne otvorite kutiju modela Nokia X20 – na prednjoj strani je telefon u nijansi brončane boje, a u kutiji dolazi plava (Nordic Blue) boja uživo izgleda predivno.

Ergonomski, telefon dobro leži u ruci, izrada je besprijekorna, a do izražaja dolazi nešto veća širina telefona, iako je ekran u omjeru 20:9. Bočni rubovi oko ekrana su nešto deblji. Sve postaje još deblje ukoliko koristite priloženu zaštitnu masku koju ćete dobiti u kutiji. Maska je izrađena od kompozitnih materijala koji se samorazgrađuju čime se naglašava ekološka komponenta.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

U pakiranju nema kompletnog punjača nego samo strujni kabel koji se treba uključiti u izvor električne energije, a to može biti USB izlaz računala, USB izlaz utičnice na zidu ili produžnog kabela koji u novije vrijeme dolaze s USB izlazima. Ili u vozilu, na USB. Trebate li strujni adapter, morat ćete koristiti neki stariji koji imate ili kupiti potpuno novi.

Nema niti slušalica u pakiranju. Trend je to koji je u jesen prošle godine započeo Apple s iPhone 12 serijom, nastavio Samsung s Galaxy S21 serijom, a od nedavno slijedi i Nokia. Kažu, u pozadini je ekologija, iako se s time korisnici uglavnom ne slažu.

Od bitnih karakteristika ističemo bateriju od 4470 mAh koja će vam potrajati onoliko koliko ju trošite. Kao što automobil troši onoliko koliko pritisnete papučicu gasa. Na početku testa smo koristili samo osnovne funkcije telefona (čitanje vijesti na portalima), snimili poneku fotografiju, obavili desetak minuta razgovora – u tom slučaju baterija traje duže od dva dana.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Povećavanjem broja aplikacija koje se koriste smanjuje se, jasno, i trajanje baterije. U praksi, računajte na oko sedam sati uključenog ekrana. Baterija će se uz nešto jače punjače koje imamo kod sebe napuniti za oko 100 minuta.

Kod Nokije X20 do izražaja, uz dizajn, dolaze i stražnje kamere. Ukupno su smještena četiri senzora, što je standard u današnje vrijeme, a najjači senzor od 64 megapiksela dolazi iz Samsunga dok je optika Zeiss (plus tri dodatna senzora od 5 + 2 + 2 megapiksela za širokokutne, makro i dubinske efekte).

U praksi, kamera se pokazuje vrlo dobrom uz dobro osvjetljenje. Jasno, povećavanjem odnosno zumiranjem detalja na snimkama do izražaja će ipak doći manja oštrina, ali ako to ne radite i ne tražite sitne bore na licu ljudi, bit ćete zadovoljni. Ako snimate video u 4K, ovaj model to ne podržava; max je fullHD.

Fotografirano s Nokia X20 (Foto: Krunoslav Ćosić)
Fotografirano s Nokia X20 (Foto: Krunoslav Ćosić)
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Prednja kamera ima 32 megapiksela te dobro odrađuje svoj posao. Sasvim fer, za prohtjeve većine korisnica i korisnika. Ali, ono što korisnici danas traže više nisu kamere, jer znaju da će dobiti dobre višestruke kamere. To je postao standard.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Prema istraživanju koje je Nokia predstavila tijekom predstavljanja modela Nokia X20, najbitnija funkcionalnost za kupce je 5G. Smatra to 63 posto ispitanika (izvor: Bitkom Research), a prepoznavanje lica za otključavanje ekrana želi 57 posto korisnika. Anketa otkriva i da je dual SIM bitan za 54 posto te senzor otiska prsta za 47 posto ispitanih.

Daleko najveći postotak ispitanih želi veliki ekran (91 posto), za 82 posto bitna je kvaliteta ekrana dok trajanje baterije bitnim smatra čak 88 posto. Između 80 i 90 posto želja odnosi se na memoriju telefona, kvalitetu izrade te cijenu.

Izvor: Bitkom Research
Izvor: Bitkom Research
Izvor: Bitkom Research
Izvor: Bitkom Research
Izvor: Bitkom Research
Izvor: Bitkom Research

Cijena za Nokia X20 je 399 eura. To je zlatna sredina u kojoj se prodaje jako puno pametnih telefona, dobit ćete dobre funkcionalnosti, bez plaćanja 7 ili 10 tisuća kuna za telefon, a pitanje je koliko ćete funkcija zaista i koristiti.

Inače, prosječna cijena koju bi korisnici htjeli platiti za pametni telefon je 200 eura. 25 posto korisnika za telefon želi dati 100 do 199 eura, 21 posto želi platiti 200 do 299 eura dok je 15 posto ispitanika koje je Nokia anketirala spremno za telefon platiti 300 do 499 eura.

Kod Nokije X20 sviđa nam se Zeiss optika, čisti Android, oko dva dana trajanja baterije, čipset Snapdragon 480 5G. Ovo nije najjeftiniji 5G telefon, ali bi mogao biti jako dobar best buy, ako tražite i famozni 5G (koji će nam u praksi biti dostupan tek za dvije-tri-četiri godine) i dobre funkcije, zapakirane u kvalitetno kućište te prirodni Android, bez dodataka.

Na kraju recimo kako Nokia X20 ima 128 GB memorije proširive microSD karticama, 6 GB i 8 GB radne memorije, dva SIM utora, 3,5 mm ulaz za slušalice, Android 11 (Android One) te veći broj načina korištenja kamere, a nama se svidjelo Dual sight koje koristi i prednju i stražnju kameru. Imate na izbor još snimanje u intervalima, usporeno te profesionalno u kojem možete sami podešavati mnoge parametre.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Veliki plus je i simpatična zaštitna maska. Ne znamo u kojem se vremenskom periodu raspada, ali Nokia kaže da umjesto punjača daju zaštitnu masku jer svi ionako imamo jako puno punjača kod kuće, u ladicama. Odlučite li se na kupnju punjača Nokia, oni će dio prihoda donirati za zaštitu okoliša.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić