TEST Samsung Galaxy S22 Ultra: Vrhunac ponude u eko izdanju

blank

U ovoj recenziji nećemo (više) niti jednom spomenuti riječ Note jer za time nema potrebe. A za test nove Ultre morali smo otići i u Rijeku

Pojam ultra odnosi se na nešto pretjerano pa i ekstremno. Može značiti i nešto veoma brzo ili nešto što se događa u kratkom vremenu. U mobilnoj telefoniji Ultra je vrhunac ponude, ugrađen je najjači hardver koji je dostupan na tržištu. Samsung je taj vrhunac proširio s otprije poznatim dodatkom, još od 2011. godine.

Nasljednik ili?

Iako je po oznaci novi Samsung Galaxy S22 Ultra direktan nasljednik modela Samsung Galaxy S21 Ultra, razlike između njih su ipak primjetne. Najbitnija je vizualna. Konačno se vlasnici Samsungovih telefona ponovo mogu razlikovati od svih drugih na tržištu.

Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra

I dok S21 Ultra ima zaobljeno kućište, nova S22 Ultra je pravokutna pa samim time i više iskoristiva – nema odrezanih kutova ekrana, ali je zadržana zakrivljenost ekrana, koja je kroz godine sve manja i manja. U prednjem dijelu kućišta postoji samo ekran te postoje gornji i donji rub od cca dva milimetra na koje već neko vrijeme Samsung ne stavlja svoj naziv. Jednostavno, nema više mjesta.

I na stražnjoj strani je primjetan drugačiji dizajn. Makar već nakon nekoliko sekundi gledanja postaje jasno da je razlika samo u popunjenosti površine oko leća kamere. Sada djeluju manje uočljive kao grba, ali u stvarnosti je sve isto.

Pogledamo li u donji dio kućišta zaštićenog od prašine i vode, na rub, tamo su razlike ipak najveće i tu se vidi nešto novo što do sada Galaxy S serija nije imala. Barem ne kao dio kućišta, iako prethodni S21 Ultra podržava rad sa S Pen olovkom, koja je proslavila onu vrhunsku seriju telefona koje više nema.

Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra

Raspored donjeg dijela je potpuno drugačiji, uz središnje zadržan USB-C ulaz za punjač i slušalice. Da, već neko vrijeme Galaxy S serija nema 3,5 mm ulaz za slušalice. Razmjestili su sada i poziciju donjeg zvučnika, ladice za SIM kartice, donjeg mikrofona. U lijevi dio smješten je utor za S Pen olovku (S Pen rupica u kojoj se olovka puni). Kućište je iste debljine kod oba modela (8,9 mm), ali je nova S22 Ultra za 2,3 mm šira tako da će i tipkanje na tipkovnici biti još ugodnije.

Moćna olovka

S Pen olovka vraća nas u školske klupe, u vrijeme kada smo svaki dan koristili ručno pisanje, a danas olovku koristimo samo kad se negdje potpisujemo. Upravo je to jedna od korisnih funkcionalnosti ove olovke – spašava okoliš jer ne moramo ispisivati (printati) neki dokument kako bismo se potpisali te ga zatim skenirali i vratili natrag u digitalnom obliku.

blank

Čim se olovka izvadi iz praktičnog dijela kućišta na ekranu se otvara konverzacijski izbornik te nudi stvaranje bilješke (zgodno jer se bilješka može napisati i na zaključanom ekranu, na crnoj pozadini), mogućnost pametnog odabira nekog detalja na ekranu (recimo, možemo cropati dio neke slike, označiti tekst te ga kopirati odnosno poslati dalje ili umetnuti u neki drugi detalj).

Omogućene su i poruke uživo – dok snimamo neki video možemo po ekranu pisati ili crtati te videu dati dodatnu vrijednost na taj način. Dostupne su i zračne radnje te razne druge mogućnosti koje se mogu postaviti u postavkama koje su zaista širokog dijapazona. Moguće je na početni izbornik S Pen olovke dodati i neke prečace, na primjer kalendar. Kad se malo ufurate u sve shvatite da su mogućnosti praktički neograničene. Inače, olovka sad omogućuje manju latenciju.

Olovka će dobro doći i na terenu, kad su ruke prljave, kad netko radi u rukavicama, a mora unositi podatke i obavljati razne druge radnje. S njom se mogu obavljati i razne geste dok fotografiramo – zumirati ili odzumirati kadar, snimiti fotografiju, a dužim pritiskom na gumb na olovki pokrenut ćemo i rafalno okidanje većeg broja fotografija.

Olovka zamjenjuje naš prst dok ga koristimo po ekranu osjetljivom na dodir. Zaista, ona druga Samsungova serija čiji naziv nećemo spomenuti zaista je bila najmoćnija serija telefona. Nedodirljiva. Korisnici koji su fili fanovi te N-serije sada imaju ponovo igračku u svojim rukama. Smjestimo li ovaj telefon na neku površinu, olovka će služiti kao slikarski kist, a s udaljenosti ćemo moći i okidati fotografije.

Kakve sad veze imaju ribarske mreže?

Kako bismo to saznali zaputili smo se u Rijeku, na hrvatsku obalu i potražili ribarske brodove. Pored njih obično se nalaze i ribarske mreže. Mreže koje služe, a zatim više ne služe ničemu i obično bivaju odbačene sa strane. Neke od njih će završiti i u morskom odnosno oceanskom ekosustavu, što nije dobro.

blank

blank

Netko iz Samsunga je to primijetio te shvatio da se stare, iskorištene ribarske mreže mogu i dalje (is)koristiti. Od njih je Samsung razvio novi materijal te ga iskoristio u različitim dijelovima Galaxy uređaja (kućište u novoj tamnocrvenoj boji je od stakla i metala). To je zaista pohvalno te predstavlja inicijativu ekološke održivosti kojoj je cilj minimizirati ekološki otisak i pomoći u poticanju održivijeg načina života za našu zajednicu.

Drago nam je da se iz mora i oceana ne spašavaju samo prazne boce ili vrećice koje predstavljaju veliku opasnost i za životinjski svijet – ribe, rakove, ptice… Čak 640.000 tona ribarskih mreža svake se godine napuštaju i bacaju. Mreže ne samo što nisu dobre za okoliš nego se u njih zapetljavaju bića iz morskog života.

A kakva je kamera?

blank

Fotografirano sa Samsung Galaxy S22 Ultra
Fotografirano sa Samsung Galaxy S22 Ultra

Uz olovku, kamera je zasigurno najzanimljiviji detalj testiranog Samsunga Galaxy S22 Ultra. Iako početne specifikacije sugeriraju da je riječ o istim megapikselima i veličinama senzora, neka unaprjeđenja su ipak napravljena. Treba odmah reći kako kamera nije savršena, a razlog za to je vrlo jednostavan – kad bi bila savršena više nitko ne bi imao godinama potrebu kupovati novi model.

Samsung je novu kameru unaprijedio pa 2,4 um senzor sada omogućuje čak i nešto bolje noćne fotografije. Paralelno smo koristili S21 Ultra i S22 Ultra te smo mogli direktno usporediti razlike, iako imaju iste senzore. Nekada se primjećuje više šuma na rezultatima koje pruža S22 Ultra, što istovremeno daje i više svjetla na detaljima.

U svakom slučaju, s kamerom ćete uglavnom itekako biti zadovoljni, ali postoje situacije u kojima bi se to softverski moglo još doraditi. Ne sumnjamo da će kroz sljedeće nadogradnje softvera to i biti baš tako. Pogledajte kako to izgleda uz S22 Ultra, a zatim i s kamerom na S21 Ultra:

Fotografirano sa Samsung Galaxy S22 Ultra
Fotografirano sa Samsung Galaxy S22 Ultra
Fotografirano sa Samsung Galaxy S21 Ultra
Fotografirano sa Samsung Galaxy S21 Ultra

Uz glavni senzor od 108 megapiksela veličine 1/1,33 inča (što su, kad se preračuna, 3/4 inča) svoje mjesto u priči imaju i dva telefoto senzora po 10 megapiksela uz koje je omogućeno 3x i 10x optičko zumiranje. Naravno, možete privući do sebe bilo što iz velike udaljenosti, pa i Mjesec na nebu. Provjerili smo, tamo nitko ne živi, nema vanzemaljaca. Ukupni zum je 100 puta. Na ova tri senzora Samsung je ugradio optičku stabilizaciju, a četvrti senzor od 12 megapiksela hvata kut od 120 stupnjeva. Kamera snima 8K video, a u postavkama je zanimljiv dio s profi načinom. Snimili smo Zagreb, uz između ostalog i 100x zum:

Na početnom ekranu kamere više nema više Single Take opcije koja na Galaxy S21 Ultra istovremeno snima više različitih kadrova, kombinirajući foto i video snimke. Sada je na toj poziciji oznaka Portret tako da se više iskorištava umjetna inteligencija. Single Take odnosno Jednostruko snimanje smješteno je među ostale mogućnosti poput profesionalnog foto i video snimanja, noćnog načina, redateljskog prikaza koji koristi istovremeno i prednju i stražnju kameru, usporeno i ubrzano snimanje, snimanje hrane…

Ekspert RAW aplikacija omogućava velik izbor alata za obradu fotografija kako bi se postiglo iskustvo slično DSLR-u s većim kreativnim opcijama. Fotografija se može spremiti u RAW formatu do veličine od 16 bita za veću kontrolu uređenja s većim obujmom podataka. Moguće je povećati razinu svjetline ili zatamnjenja na fotografijama pomoću ISO postavki i brzine zatvaranja blende, prilagoditi balans bijele boje za toplije ili hladnije tonove fotografije kao i ručno fokusirati glavni dio kadra. Selfie kamera i dalje ima 40 megapiksela i tu nema nekih novosti.

blank

Hardver

U Samsung Galaxy S22 Ultra ugrađeno je 12 GB radne i 256 GB interne memorije koja se ne može proširiti microSD karticama (imate oblak za to), a dostupne su opcije 12 + 512 GB i 12 + 1 TB dok se očekuje i početna verzija s 8 GB radne i 128 GB interne memorije, za one koji žele osjetiti Ultra iskustvo, ali za manje novca.

Baterija je kapaciteta 5000 mAh, što je za 500 mAh više nego kod modela čiji je ovo ustvari nasljednik, od prije dvije godine. Dakle, novi model sa S Pen olovkom sada ima veći kapacitet te samim time i primjetno duže trajanje baterije, uz 4 nm tehnologiju izrade čipseta Exynos 2200.

Nema smisla govoriti koliko je trajanje baterije jer to ovisi o vrsti aplikacija koje se koriste te rade u pozadini, o jakosti osvjetljenja (automatskom podešavanju), jakosti signala, uključenim senzorima (lokacija, Bluetooth, žiroskop, prepoznavanje lica), broju notifikacija itd. Nama je, uz sve uključene opcije, baterija bez problema trajala cijeli dan. 5G nismo koristili, što bi sigurno smanjilo trajanje baterije između dva punjenja.

blank

Iako i dalje nema kompletnog punjača u pakiranju, Samsung Galaxy S22 Ultra ipak donosi jednu veliku novost u odnosu na S21 Ultra, a to je brže punjenje. Za 20 W je punjenje snažnije te se baterija od 5000 mAh puni snagom od 45 W. U praksi, to znači da se baterija može napuniti za oko sat vremena. Bežično punjenje podržano je snagom od 15 W kao i na S21 Ultra.

Naravno, ovisi i kakav punjač imate s obzirom da se strujni adapter mora naknadno dokupiti jer u pakiranju dolazi samo USB-C na USB-C kabel i iglica za otvaranje SIM utora. Zato je pakiranje tako tanko i zauzima manje mjesta pri transportu, ali i u našim ormarima nakon kupnje.

Zaslon od 6,8 inča QHD+ briljira kao inače na Samsungovim telefonima već dva desetljeća. Boje, oštrina, kontrast te jakost osvjetljenja su drugim proizvođačima nedodirljivi. I dok nas je ekran na S21 Ultra s 1500 nita osvjetljenja oduševio na direktnom suncu, u Samsung Galaxy S22 Ultra (zaboravili smo napisati i 5G) sada je ugrađen novi Dynamic AMOLED 2X koji omogućuje 1750 nit. Čudo! Naravno, podržava adaptivno 120 Hz osvježavanje (počinje već od 1 Hz, kako bi se štedjela energija).

blank

blank

Cijena za Samsung Galaxy S22 Ultra (SM-S908B)

O novoj S22 Ultri mogli bismo tipkati (i vi biste to morali čitati) danima. Zaista je nevjerojatan broj mogućnosti koje se nude, ne samo u zabavnom (kamera) i poslovnom (uredski alati) okruženju nego i u sigurnosnom (Samsung Knox), umjetničkom (olovka) i vizualnom (kućište je besprijekorne kvalitete).

Uz Android 12 i One UI 4.1 te snažan hardver u pozadini S22 Ultra sve radi s puno poleta, bez kašnjenja i mučenja. Ništa manje od toga niti ne očekujemo. A vi možete očekivati četiri nadogradnje Androida, sve do Android 16 verzije.

Uz najnoviji i najmoćniji Samsung Galaxy telefon i S Pen olovku vi ste dirigent, a S22 Ultra je odlično uštimani orkestar koji ne falša. Cijena za to zadovoljstvo u tamnocrvenoj (burgundy), zelenoj, crnoj ili bijeloj boji kućišta, uz 12 /256 GB je 10.499 kuna (oko 1387 eura, ožujak 2022.).

blank

blank blank blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra & S21 Ultra