Sve je preživio! Do Himalaje i natrag s CAT S62 Pro

blank

Pratili smo hrvatskog planinara koji se u ‘avanturu života’ nije usudio krenuti bez podrške modernih tehnologija

Čak 14 dana se hrvatski planinar Slavko Ćosić penjao i spuštao po planinskom gorju Himalaja u Nepalu kako bi se približio najvišem planinskom vrhu na svijetu – Mont Everestu. Možemo samo zamisliti kakav je osjećaj doći u podnožje takvog planinskog vrha, a u toj avanturi pomogao je i pametni telefon namijenjen upravo takvim uvjetima.

blank

CAT S62 Pro može izdržati i niske i visoke temperature. Ekstremno niske i ekstremno visoke. Ne smeta mu niti pad na tvrdu stijenu, što se nekoliko puta čak i dogodilo Slavki Ćosiću dok se danima penjao po hladnim predjelima Himalaje.

Temperature su se spuštale i do -20°C, spavalo se pri -5°C tijekom 14 dana kretanja, nakon što je dva dana sa svojim kolegama iz Hrvatske proveo u glavnom nepalskom gradu Kathmandu. Uslijedio je let manjim avionom do jedne od poznatijih pista – Lukla je pista na 2860 mnv na koju se avioni spuštaju uzbrdo, a polijeću nizbrdo. Razlog je jasan – pista je smještena na maloj ravnoj površini okruženoj planinskim gorjem.

blank

Cilj je vrh Kala Patthar

Uslijedilo je oko 160 kilometara pješačenja, uspona, prelazaka preko visećih mostova, a sve kako bi se stiglo podno Mont Everesta, veličanstvenog vrha s najvišom točkom od 8848 metara nadmorske visine. Slavko je tijekom penjanja imao sreće s lijepim vremenom, a imamo i mi jer vam možemo pokazati predivne predjele Himalaje. Život je tamo izuzetno težak, nema ničega što bi asociralo na kotač jer i gradovi i mala mjesta žive na strmom terenu.

Slavku je tijekom putovanja na Himalaju pratio i CAT telefoni, uz pametni telefon CAT S62 Pro i CAT power bank bateriju. I Slavko i telefon i baterija pripremljeni su za ekstremne uvjete. Jedina stvar koja je Ćosiću nedostajala prilikom odlaska iz Hrvatske bila je SIM kartica. Nju je nabavio u višemilijunskom gradu Katmandu u kojem vlada uređeni nered, ako bismo trebali opisati promet i kretanje ljudi.

blank

Postojao je strah i hoće li na Himalaji biti GSM signala. Sva sreća, strah se pokazao neopravdan tako da je signal vrlo često bio dostupan, ali ne uvijek. Ponekad su cijeli dan hodali, prelazili između 10 i 20 kilometara, ali crtica signala nije se pojavljivala.

Zahvaljujući CAT S62 Pro telefonu s Himalaje smo svaka dva ili tri dana dobili desetak fotografija i nekoliko video zapisa. Nakon što bi se CAT power bank ispraznio može se napuniti na određenim mjestima po Himalaji. Za 500 nepalskih rupija (NPR odnosno Rs), što je oko 25 kuna, može se obaviti jedno punjenje telefona ili prijenosne baterije odnosno power banka.

Pravi test za CAT

Sam CAT S62 Pro telefon je u hladnim i nimalo ugodnim uvjetima s jednim punjenjem baterije trajao oko tri dana, pri čemu je Slavko Ćosić svakodnevno snimao jako puno foto i video materijala. Određeni strah je postojao prema power banku, hoće li pri minus 20 stupnjeva Celzijusa gubiti kapacitet. Sva sreća, to se nije događalo. Temperaturu je Slavko mjerio s CAT telefonom, zahvaljujući termo kameri po kojoj su CAT telefoni unikatni u svijetu.

blank

Bio je to zasigurno jedan od najtežih testova koje su CAT-ovi gadgeti morali izdržati. I nisu pri tome imali zamjenu. Morali su izdržati. Zamislite da se s Himalaje vratite bez foto materijala. Tko bi vam vjerovao da ste tamo bili. Slavko je to najbolje osjetio nakon povratka, kad bi poznanicima rekao da se upravo vratio s Himalaje. U očima sugovornika vladala je nevjerica. Fotografije na kojima se Slavko penje po opasnim vrletima Himalaje i nalazi ispod mnogih poznatih vrhova u tren bi razuvjerile „nevjerne Tome“.

Inače, nepalska SIM kartica, koju je Slavko kupio u Kathmanduu sa 16 GB interneta nije funkcionirala na planini. Morao je, zbog postojanja druge mobilne mreže na planini, dokupiti dodatnih 10 GB za oko 100 kuna.

Kad se popeo do cilja, na vrh Kala Patthar na 5644 metara, tamo signala nije bilo, ali je kamera Android telefona CAT S62 Pro sve snimila. U nastavku donosimo što je Slavko Ćosić sa svojim društvom i nosačima prošao prije nego se popeo na Kala Patthar koji se kao i cijeli Nepal nalazi u vremenskoj zoni koja je ispred nas za 5 sati i 45 minuta.

Borba s visinskim bolestima i rijetkim zrakom

blank

blank

Nakon Kathmandua i Lukle uslijedilo je hodanje i penjanje, ali na način da su se svaki dan vraćali natrag u prethodno mjesto kako bi se priviknuli na rijedak zrak i visinske bolesti. Dakle, ako bi stigli do grada Namche Bazaar na visini od 3445 metara, popodne bi uslijedio povratak na nižu točku. Sljedeći bi dan stigli do sljedeće točke te se vratili u Namche Bazaar. Malo po malo su osvajali Himalaju, a zajedno s njima sve je trpio i CAT S62 Pro. Navodno nije imao niti jedan prigovor 😊

Popeli su se iznad 5000 metara, stigli su podno vrha Ama Dablam (visina 6.812 mnv). Po mnogima, Ama Dablam je najljepša planina na svijetu. Temperatura zraka se stalno mijenja, osjeća se da su visoko, ali oni nastavljaju dalje. Svi vrhovi na Himalaji koje je Slavko do tada vidio su prekrasni, ali Everest je zaista kralj svih vrhova svijeta. Počeo se nazirati.

blank

blank

blank

Cilj je ostvaren (i snimljen s CAT S62 Pro)

Nakon više od 100 kilometara hodanja i penjanja stigli su na Kala Patthar (5644 m). To je najviša točka Slavkinog putovanja s moćnim Everestom na dohvat ruke, udaljenim samo 9,2 km. Zrak je rijedak, nema snijega jer Himalaja također prolazi kroz klimatske promjene, ali ima leda. Nije bilo lako, naročito zbog sve rjeđeg zraka, ali i hladnoće koju pobjeđuju hodajući. Da ne hodaju, smrzli bi se. Dnevno pješače i do 19 kilometara.

blank

 

blank

Uslijedilo je spuštanje u bazni kamp iz kojeg počinje penjanje na Everest, a kamp se nalazi na 5364 mnv. Pri spuštanju s Himalaje naš Slavko Ćosić je posjetio Muzej Everesta, u predivnom mjestu Namche Bazaar na 3445 mnv.

S malom nepalskom djecom slikao se na službenom ulazu odnosno izlazu s Himalaje, a postavljen je u čast prvoj ženi (inače Nepalki) koja je osvojila Everest, ali je pri spuštanju poginula. Nezaboravni su, ali i opasni, viseći mostovi preko kojih prelaze ljudi i životinje. Poseban je osjećaj gledati životinju jak koja se koristi za hranu, ali i za jahanje te pomoć pri teglenju stvari po vrletima predivne Himalaje.

blank blank

blank

blank

blank

blank

Nakon povratka u Luklu i polijetanja s posebno atraktivnog aerodroma stigao je natrag u Kathmandu, na 1300 mnv, u civilizaciju. Njegove gojzerice, noge i pametni telefon CAT S62 Pro sve su izdržali. Već u ovoj 2022. godini Slavko Ćosić odlazi u nove avanture – plan je u proljeće posjetiti Petru u Jordanu, jedno od sedam svjetskih čuda, a zatim Prokletije te planinu Kilimanjaro u Africi, u Tanzaniji.

Odlazak na Himalaju i povratak u Zagreb još bolje će vam opisati sam Slavko, u dvije epizode tehnološke emisije Novi milenij koja se emitira na TV postajama širom Hrvatske:

 

blank blank

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank