Novilist.hr: Kako iskoristiti poslovne prilike koje donosi 5G tehnologija

blank

5G mreža Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj je dostupna na više od 600 lokacija i za čak 2 milijuna ljudi. Koji su benefiti 5G-a?

Kako iskoristiti poslovne prilike koje donosi 5G tehnologija Hrvatskog Telekoma na području Kvarnera opisao je Krunoslav Ćosić za Novilist.hr:

“Često sam na Opatijskoj rivijeri, ali i na cijelom Kvarneru jer mi je to omiljeno mjesto za testiranje novih automobile”, kaže Krunoslav Ćosić, koji je u svojoj karijeri testirao više od 600 modela automobila. No osim što se specijalizirao u svijetu automobilizma, Krunoslav je diplomirao na mobilnoj tehnologiji i u njegovoj privatnoj kolekciji nalazi se više od 2.000 mobitela, od samih početaka mobilne telefonije do onih najnovije 5G generacije.

“5G će omogućiti posebno velike promjene kada je riječ o automobilima. Automobilska industrija sve se više kreće u smjeru autonomne odnosno samostalne vožnje, što znači da se automobilu može prepustiti upravljanje u potpunosti. 5G mreža će u skoroj budućnosti omogućiti potpuno autonomnu vožnju u svim uvjetima jer će vozila međusobno komunicirati i razmjenjivati različite informacije. Ukoliko se na prometnici pojavi poledica ili neki nepoznati predmet, sva vozila u okruženju će o tome biti obaviještena. Neće se samo koristiti radari i kamere koji u današnje vrijeme mjere udaljenost između vozila, nego će vozila razmjenjivati gigabajte i gigabajte podataka. Za takvo nešto su potrebne mreže velikog kapaciteta, a to je upravo 5G”, kaže Krunoslav.

“U nekoj budućnosti moći ćemo uputiti vozilo da ode po dijete u školu ili pak omogućiti da se u vlastitim vozilima samostalno, bez ičije pomoći, voze osobe koje to danas ne mogu, primjerice invalidi”.

Pročitajte kompletan članak na Novilist.hr.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank