Ericsson i Nokia gradit će 5G mrežu u Hrvatskoj i zemljama u okruženju

blank

A1 Hrvatska će za radijsku i jezgrenu 5G mrežu koristiti Ericssonove usluge, a Nokia će graditi mrežu u drugim zemljama regije

A1 Telekom Austria Group odabrala je dobavljače mrežne opreme Nokiju i Ericsson kao partnere u uvođenju 5G mreža u Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Srbiji i Sloveniji.

U Bugarskoj Nokia gradi radijsku mrežu, a Ericsson jezgrenu dok je u Srbiji i Sloveniji Nokia
odgovorna i za radijsku i za jezgrenu mrežu. U Austriji je još u proljeće 2019. odabrana Nokia kao partner u uvođenju 5G-a.

„Odabirom dvaju europskih dobavljača mrežne opreme, Nokije i Ericssona, koji su naši dugogodišnji i pouzdani strateški partneri, potvrđujemo svoju predanost pružanju najboljeg korisničkog iskustva poslovnim i privatnim korisnicima na vrhunskoj i sigurnoj infrastrukturi. Istovremeno, nastavljamo intenzivno raditi na virtualizaciji, automatizaciji i pojednostavljenju mrežne arhitekture,“ komentar je Alexandera Kuchara, direktora Technology & Future Services A1 Telekom Austria grupe.

blank
Gordana Kovačević i Jiří Dvorjančanský

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnio je važnost strateškog partnerstva s Ericssonom pri transformaciju 5G pristupne radijske mreže, a suradnja dviju kompanija traje već 22 godine, od samog početka rada Vipneta iz 1999. godine:

„A1 Hrvatska je u velikom investicijskom ciklusu u 5G tehnologiju sa željom da pridonese bržem gospodarskom oporavku i razvoju. S najmodernijim 5G jezgrenom mrežom podržat ćemo industrijsku automatizaciju i robotizaciju u realnom vremenu, potpomognutu i autonomnu vožnju, pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebne namjene. Sve su to preduvjeti za Industriju 4.0 koji otvaraju mogućnost pozicioniranja Hrvatske kao globalno konkurentne zemlje“.