A1 Hrvatska planira investirati oko 206,5 milijuna kuna

blank

Novac će biti uložen u gradnja najmodernije telekomunikacijske infrastrukture na području Ivanić-Grada, Solina, Kaštela i susjednih općina

Do listopada 2023. godine A1 Hrvatska će investirati oko 206,5 milijuna kuna kako bi u gradovima Ivanić-Grad, Dugo Selo, Solin, Kaštela, Trogir te u lokalnim, ruralnim područjima omogućili brzine interneta do 1 Gbit/s.

Širokopojasna pristupna fiksna i mobilna mreža sljedeće generacije (NGA mreža) doći će u područja bez širokopojasne infrastrukture kao i u područja bez dostatnog komercijalnog interesa.

Ukupna vrijednost investicije na području Ivanić Grada, Dugog Sela te općina Brckovljani, Kloštar Ivanić i Križ iznosi 77,3 milijuna kuna. Završetak radova bit će do kraja listopada 2023. godine čime će 17.979 korisnika ovog područja imati dostupne najnaprednije digitalne tehnologije.

A1 Hrvatska uložit će vlastita sredstva u one dijelove gradova Ivanić Grada i Dugo Selo koja su prikazana kao tzv. siva područja i nisu ušla u sufinanciranje iz EU fondova čime će u naredne dvije godine ovi gradovi u potpunosti biti pokriveni s mrežama nove generacije.

Vladimir Skender, A1 Hrvatska
Vladimir Skender, A1 Hrvatska

Izgradnja infrastrukture započela je i na području grada Kaštela te u više međusobno povezanih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije uključujući Trogir, dio Splita, općine Lećevica, Marina, Okrug, Prgomet, Primorski Dolac te Seget. Ukupno ulaganje iznosi 113,5 milijuna kuna, a pokriva 23.837 korisnika.

Investicija u gradu Solinu iznosi 15,7 milijuna kuna, pokriva 2.904 korisnika, a završetak se očekuje do kraja ove godine.

Projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu u gradovima Ivanić-Grad, Kaštela i Solin te lokanih općina sufinanciran je 45 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima.

Osim ove investicije A1 Hrvatska nastavlja s izgradnjom 5G mobilne mreže, a u fiksnom segmentu premašili su 600 tisuća kućanstava s najvećom optičkom mrežom u Hrvatskoj. U iduće dvije godine cilj je obuhvatiti više od 60 posto kućanstava u cijeloj Hrvatskoj. To konkretno znači da će gotovo 2 od 3 kućanstva imati pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži kao temelju digitalnog društva i gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI).

Vladimir Skender, A1 Hrvaska i Dalibor Nincevic, Solin
Vladimir Skender, A1 Hrvaska i Dalibor Ninčević, Solin
Vladimir Skender, A1 Hrvatska i Jadranka Matok-Bosančić, Kaštela
Vladimir Skender, A1 Hrvatska i Jadranka Matok-Bosančić, Kaštela