Apple iPhone za (gotovo) svaki novčanik

blank

Neke modele su ukinuli, a novi iPhone 14 Plus mogao bi biti mamac mnogima koji u prvi plan stavljaju cijenu telefona

Kada je Apple predstavio svoju najnoviju liniju pametnih telefona na virtualnom predstavljanju u srijedu tvrtka je istovremeno „povukla utikač“ za neke od svojih starijih modela. Apple je ukinuo seriju iPhone 11, iPhone 12 mini i iPhone 13 Pro, što ne znači da ih više ne možete kupiti. Više ih ne možete kupiti izravno od Applea, ali bi mogli biti dostupni neko vrijeme kod preprodavača i trgovaca trećih strana.

Čak i nakon što gore spomenuti modeli nestanu Apple sada ima iPhone za (gotovo) svaki novčanik, počevši od jeftinog iPhone SE od 429 USD do vrhunskog 1 TB iPhonea 14 Pro Max za ogromnih 1599 USD u Sjedinjenim Državama (i znatno više u drugim dijelovima svijeta), piše Statista.

Apple je godinama bio kritiziran zbog opskrbe isključivo vrhunskim tržištem, što je strategija koja je tvrtki izuzetno otežavala osvajanje tržišta u razvoju. U svjetlu usporavanja prodaje pametnih telefona na zrelim tržištima, Apple je prilagodio svoju strategiju posljednjih godina prema ponudi potpunijeg asortimana telefona.

Zadržavanje modela iz prethodnih godina po sniženoj cijeni postala je strategija tvrtke za privlačenje kupaca osjetljivih na cijenu dok linija iPhone SE ostaje najjeftinija ulaznica u Appleov ekosustav.

Cijene za iPhone u SAD-u, ne uključuju porez
Cijene za iPhone u SAD-u, ne uključuju porez, izvor: Apple (Statista)