Apple najviše zarađuje, ali samo su Samsung i Huawei povećali svoj prihod

blank

Sve veći broj mobitela u srednjem cjenovnog rangu proizvođačima smanjuje prihode

Od prvih deset proizvođača mobitela u svijetu, samo su Samsung i Huawei povećali svoj prihod, gledamo li prihode na godišnjoj razini. Ipak, Apple je vodeći te dominira s čak 66 posto profita u industriji i s 32 posto ukupnog prihoda od mobilnih uređaja.

Apple i dalje ima lojalnu bazu kupaca na tržištima SAD-a, Europe i Japana te je to jedan od razloga za tako visoku zaradu u odnosu na druge proizvođače mobitela. Za očekivati je da će se ovakva situacija zadržati i u godinama koje su pred nama.

blank

Ukupni prihodi od mobilnih uređaja u trećem tromjesečju 2019. godine ipak su se smanjili za 11 posto u odnosu na Q3 2018. godine. Profit svih proizvođača mobitela iznosi 12 milijardi dolara, a znakovito je kako već nekoliko godina prodaja pametnih telefona pada, što se tiče broja prodanih primjeraka.

Niti 2019. godina neće ništa bolje završiti, očekuju analitičari prije nego li se u skoro vrijeme objave podaci za četvrti kvarta prošle 2019. godine. Kupci ne mijenjaju tako često svoje mobitele kao do prije nekoliko godina te se procjenjuje kako taj ciklus više nije svakih 18 mjeseci.

Apple je profit od oko 80 posto imao u Q4 2018. godine dok je recimo Samsungu to najlošije tromjesečje unatrag nekoliko mjeseci, pokazuju podaci Counterpointa. Samsung je u Q3 2019 uzeo 17 posto od ukupnog profita od mobitela u cijelom svijetu, a rast su donijeli modeli iz serije Galaxy A te dobar start Galaxy Note10 serije.

blank

Huawei, Oppo i Vivo su u Q1 i Q2 u 2019. godini imali rast prihoda, ali su se oni počeli smanjivati u trećem tromjesečju. Xiaomi je poprilično sličan po svim kvartalima unatrag dvije godine. Kineski brandovi pametnih telefona posluju s niskim profitnim maržama, ali su uspješniji nego u prethodnim godinama, iako se šire i izvan Kine te povećavaju svoje cijene.