Ben Fogle na Greencajt festivalu održao izuzetno zanimljivo predavanje

blank

Fogle je pred prepunom dvoranom prepričao svoj put od reality showa do televizijskog novinara i avanturista koji teži održivosti

Najveća zvijezda Greencajt festivala bio je Ben Fogle, BBC-jev novinar i autor TV serije “Ljudi od divljine”.

„Još sam tada, u reality showu shvatio da su mi važne samo osnove: voda, hrana i sigurnost”, pričao je Fogle dok je publika pratila predavanje u jednom dahu, inspirirana njegovim iskustvima i porukama o važnosti malih promjena za bolju budućnost.

“Ključ je u malim promjenama – ne živim u brvnari, ali živim jednostavnim životom. Svojim svakodnevnim postupcima pridonosim održivoj budućnosti. Ne trebamo težiti savršenstvu jer ako krenemo tim putem možemo izgubiti nadu”, zaključak je Bena Foglea koji je pred prepunom dvoranom prepričao svoj put od reality showa na koji se prijavio 2000. godine do televizijskog novinara i avanturista koji teži održivosti.

blank

blank

Sudionici panela “Future of tourism: Hit the sustainable road!” powered by HTZ jučer su raspravljali o prelasku iz masovnog u održivi turizam, dok se na panelu “Hrvatska kao premium destinacija budućnosti!” powered by HGK govorilo o turističkim potencijalima i izazovima te kako ih iskoristiti za napredak prema održivosti.

Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, na predavanju “Europe living the Green Deal” osvrnula se na postignuća i buduće korake Europskog zelenog plana, koji postavlja ključne ciljeve klimatske neutralnosti do 2050. godine i smanjenja emisija za 55% do 2030.godine.

blank

Treći dan festivala započeo je predavanjem „Otpad je neuspjeh mašte!“ Douglasa McMastera, vlasnika londonskog „SILO“ restorana, prvog zero-waste restorana u svijetu. McMaster je podijelio svoja iskustva i inovacije koje su njegov restoran učinile predvodnikom održivog poslovanja u ugostiteljstvu.

“U mom restoranu nema nimalo „smeća“. Osmislio sam restoran i cijeli prehrambeni sustav prema ideji da u njemu ne postoji kanta za otpad. Možda se čini neobično, ali sama kanta za otpad za mene je neobična. Zašto? Zemlja je stara milijarde godina, a kanta se počela koristiti tek prije 100 godina”, ispričao je McMaster i dodao kako je otpad zapravo neuspjeh mašte.

blank

Panel „Feeding The Future: Što serviramo na tanjuru budućim generacijama?“ powered by Kaufland okupio je stručnjake iz prehrambene industrije koji su raspravljali o izazovima i budućnosti održive prehrane, a u nastavku se očekuje predavanje Marine Spadafore, ambasadorice održive mode i dobitnice UN nagrade “Women Together” koja će govoriti o utjecaju modne industrije na okoliš i važnosti održivih praksi u modnom sektoru.

Na pozornicu će se popeti i Kim Carstensen, generalni direktor Forest Stewardship Councila koji će govoriti o važnosti očuvanja šuma te Connie Hedegaard, bivša ministrica za zaštitu okoliša, klime i energije Danske, koja će održati predavanje „Učimo od Danske: Kako postati najodrživija zemlja na svijetu?“.

Predavanje Gorana Milića, nagrađivanog novinara i putopisca sigurno će privući veliku pažnju, a nakon toga slijedi panel „Personal Stories, Collective Future“ powered by Europski parlament na kojemu će Milić svoja osobna iskustva i vizije održivosti podijeliti s Kajom Pavlinić iz Specka i glazbenikom Damirom Urbanom. Ovogodišnji Greencajt festival završava upravo njegovim koncertom koji počinje u 21 sat. Više o Greencajt festivalu pronađite na www.greencajt.hr, a dodatne informacije potražite na FB, IG profilima.

blank