Biljeg odlazi u prošlost, stigle su e-Pristojbe

blank

Sustav e-Pristojbe građanima će olakšati proces plaćanja pristojbi i naknada, a bit će omogućeno kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada te opcija „slikaj – plati“

Desetljećima korišteni biljezi polako odlaze u prošlost, a zamijenit će ih učinkovitije e-Pristojbe, sustav na kojem se radi od 2018. godine. Vrijednost čitavog projekta je 50.523.857,45 kuna.

Cilj projekta je pojednostavljivanje, racionalizacija i modernizacija poslovnih procesa javne uprave u svrhu povećanja učinkovitosti javne uprave i pružanja sveobuhvatnih e-usluga građanima i poslovnim subjektima.

Elektroničke usluge uključene na platformu e-Građani sada, osim NIAS-a (za autentifikaciju), OKP-a (za poruke) mogu koristiti mehanizme plaćanja uključene u e-Pristojbe. Posredstvom ove platforme, osim standardnih plaćanja nalozima, bit će omogućeno kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada te opcija „slikaj – plati“, što sve vodi efikasnijoj i bržoj javnoj upravi. U okviru sustava e-Pristojbe, od danas je dostupna elektronička usluga e-Nautika, a uskoro se očekuju i Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture (JIT) i (HR-KI).

Cilj projekta je potaknuti građane da što više počnu koristiti online mogućnosti koje moderno doba omogućava, a ponekad, kao sada, u vrijeme koronakrize, čak i nameće. Županije su kao novu mogućnost uvele POS uređaje i kartično plaćanje, a sve posredstvom modula projekta e-Pristojbe.

U planu je i implementiranje sustava e-Pristojbe u postojećim te budućim uslugama: EOJN, e-Obrt, e-Dozvola, usluga START – davanja za otvaranje j.d.o.o. i d.o.o., Hrvatski digitalni turizam te usluga naljepnice za vatrogasne aparate. Ujedno, planira se i širiti mreža POS uređaja na način da uključuje i fizičke usluge MUP-a, koje se nude u Policijskim upravama.