Četvrtina hrvatskih osmoškolaca nema jasnu viziju što žele raditi u životu

blank

STEM zanimanja među najpoželjnijim su zanimanjima za učenike osmih razreda osnovnih škola, ali potrebno je bolje informiranje

Rezultati projekta A1 STEMfemme Junior, kojeg je danas u Zagrebu predstavio Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) u suradnji s A1 Hrvatska, pokazuju da su STEM zanimanja među najpoželjnijim zanimanjima za učenike osmih razreda osnovnih škola, a ističu se ona u području biomedicine i zdravstva, računarstva te elektrotehnike i strojarstva.

Zabrinjava što četvrtina učenika na kraju osnovne škole nema jasnu viziju o tome što žele raditi u životu te je potrebno bolje informiranje i savjetovanje učenika o mogućnostima obrazovanja i zanimanjima.

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u suradnji s A1 Hrvatska proveo je među učenicima osnovne škole, u razdoblju od 2021. do 2024. godine, tri znanstvena istraživanja o rodnim razlikama u karijernim aspiracijama i stereotipima u STEM području.

Iako tijekom školovanja raste interes za STEM zanimanjima među oba spola, postoje značajne rodne razlike u odabirima. Područja informatike i računarstva snažno su obilježena stereotipima i poslovi u ovom području i dalje djevojkama nisu dovoljno interesantni.

Ključni rezultati istraživanja ukazuju da tijekom osnovnoškolskog obrazovanja raste interes prema STEM područjima rada i kod djevojčica i kod dječaka. Dok učenici 4. razreda sebe vide u odgoju i obrazovanju, veterini i sportu, za ta zanimanja učenici 8. razreda gube interes. Postoje jasne rodne razlike u pojedinim STEM područjima.

Dok karijeri u biomedicini i zdravstvu teži čak 21,5% djevojaka i samo 5,9% mladića, karijeri u elektrotehnici, strojarstvu i brodogradnji teži 11,4% mladića i tek 0,4% djevojaka. Također izražena je rodna razlika i u području informatike i računarstva. Karijeri u ovom području teži 11,9% mladića i tek 1,2% djevojaka u 8. razredu.

Boris Jokić
Boris Jokić

Zanimljivo je da su u 5. razredu djevojčice i dječaci jednako uvjereni u svoje sposobnosti u informatici i tehničkoj kulturi, ali kod djevojaka ta uvjerenost značajno pada kroz školovanje“, izjavio je dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj IDIZ-a i suvoditelj istraživanja.

Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, znanstvena savjetnica u IDIZ-u i također suvoditeljica istraživanja dodaje: “Osim kvantitativnog dijela proveli smo i kvalitativno istraživanje koje ukazuje da je područje informatike i računarstva snažno obilježeno stereotipima pri čemu se poslovi u ovom području i dalje vežu uz muški spol i djevojčicama nisu privlačni niti interesantni te postoji jasna potreba za ženskim uzorima u ovom području rada“.

blank

Stoga je na konferenciji održan i panel naziva Žene i STEM: budućnost je njihova! na kojem su sudjelovale dr. sc Zrinka Ristić Dedić znanstvena savjetnica s IDIZ-a i suvoditeljica istraživanja, dr. sc. Katja Magdić Košiček znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković i Andrea Pirša Ilić, rukovoditeljica Centra izvrsnosti za umjetnu inteligenciju i podatke u A1 Hrvatska.

Sugovornice su kroz osobna iskustva približile zanimanja i karijere djevojaka u STEM-u. Projekt A1 STEMFemme Jr. inicirala je A1 Hrvatska kao dio aktivnosti održivog poslovanja kojim nastoji unaprijediti digitalno društvo u Hrvatskoj te svima pružiti jednake mogućnosti za učenje, stvaranje i napredak.

U A1 Hrvatska imamo 47% žena u kompaniji, a u cijelom sektoru tehnike samo ih je 15%. Prije nekoliko godina smo pokrenuli A1 STEMfemme program namijenjen djevojkama završnih godina STEM fakulteta, ali nas je i dalje zanimalo zašto ne postoji veći interes kod djevojaka za tehnička zanimanja. Stoga smo se obratili IDIZ-u u želji da napravimo pomak po tom pitanju. Osim istraživanja, zajedno smo razvili kurikulum za izvannastavnu aktivnost s ciljem jačanja aspiracija i osnaživanja prvenstveno djevojčica prema STEMu koji se ove školske godine provodi u 14 osnovnih škola u Splitu. Zbog velikog interesa i odličnih povratnih informacija iz škola, planiramo širenje programa na škole u Zagrebu i okolici“, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska.

Ivan Skender
Ivan Skender

Dio spoznaja iz istraživanja integrirani su u kurikulum izvannastavne aktivnost STeam koje se, u suradnji s Gradom Splitom, provodi u splitskim osnovnim školama od jeseni prošle godine. 175 učenica i 12 učenika uz vodstvo 52 učiteljice i 6 učitelja tijekom ove školske godine na inovativan način se bavi temama poput umjetne inteligencije, pametnog grada, robotizacije, mora, znanosti u plesu.

blank blank