Dolaze li bolja vremena za pametne telefone?

blank

Predviđa se da će se europsko tržište pametnih telefona oporaviti za 7% u 2024. i dosegnuti 132 milijuna, prema Canalysu

Najnovije istraživanje tvrtke Canalys predviđa da će se isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) povećati za 7% u 2024. i dosegnuti 132 milijuna. Nadolazeći ciklus osvježenja i slabljenje ekonomskih pritisaka potaknut će rast količine u Europi. Ali do kraja 2023. bit će izazovan period.

Canalys predviđa da će tržište pasti za 13% u 2023. jer su isporuke ograničene zbog produženog životnog vijeka uređaja i ciklusa kupnje, povećanog pritiska tržišta rabljenih proizvoda i visokih razina zaliha kanala u cijeloj regiji.

„Uvjeti su i dalje teški za europsko tržište pametnih telefona, ali pad inflacije i poboljšanje razine zaliha posijali su sjeme optimizma,” rekao je Runar Bjørhovde, analitičar u Canalysu. „Uz stabilizaciju pada potražnje i poboljšanje razine zaliha kanala, rast tržišta vratit će se u 2024.“

Središnja i istočna Europa, Italija, Španjolska i Portugal predstavljaju najveće kratkoročne prilike za ambiciozne prodavače pametnih telefona zbog kraćih ciklusa osvježavanja i kanala koji je pozitivan prema novim ponudama i prodaji pametnih telefona marki u usponu.

Procjena isporuka pametnih telefona u Europi
Procjena isporuka pametnih telefona u Europi

Tržišta usmjerena prema segmentu od 800 USD i više, poput Njemačke, Francuske i nordijskih zemalja, počet će rasti u drugoj polovici 2024. kako ekonomski pritisci popuštaju. Iako su ta tržišta imala najveći pad u drugom tromjesečju njihove značajne instalirane baze potaknut će ponovni porast isporuka kako uređaji budu dolazili do kraja svog životnog ciklusa i zahtijevat će osvježenje.

Budući da je konkurencija na visokoj razini intenzivna i tržištem dominiraju Apple i Samsung drugi bi ambiciozni dobavljači trebali ciljati na različite segmente kako bi uspostavili svoju prisutnost, smatra Bjørhovde te dodaje:

“Prilike su se otvorile u cjenovnom rasponu ispod 200 USD jer je tu Samsung smanjio prioritet, a i mnogi drugi dobavljači napuštaju taj cjenovni segment jer se bore s profitabilnošću. U cijeloj regiji postoji potražnja za ovim segmentom, ali ima mjesta samo za dva ili tri uspješna dobavljača.”

Neki dobavljači, na primjer Samsung i Google, dodatno ulažu u B2B segment s ciljem usklađivanja s Appleovim Distributer Partner Programom koji cilja na mala i srednja poduzeća putem distribucijskih kanala.

Procjena i predviđanja isporuka pametnih telefona u Europi
Procjena i predviđanja isporuka pametnih telefona u Europi

Nasuprot tome, Motorola daje prioritet rastu u potrošačkom segmentu i ulaže u sredstva za razvoj marketinga. Istovremeno, ponuda dobavljača u Europi se smanjuje. Kako bi uspjeli dobavljači trebaju snažnu višekanalnu prodajnu podršku na širokom kanalu. To treba kombinirati s portfeljima koji odgovaraju lokalnim zahtjevima u smislu cijena i specifikacija.

Dulji životni vijek uređaja, strogi propisi usmjereni na smanjenje količine novih uređaja i povećana potražnja za rabljenim i obnovljenim uređajima natjerat će dobavljače da traže nove prilike za stvaranje prihoda i ostajanje profitabilnima. Unutar ove tržišne dinamike dobavljači moraju preuzeti veću kontrolu nad životnim ciklusima uređaja kako bi zadovoljili trendove i uhvatili prilike za prihod.

Canalys predviđa da će međugodišnja stopa rasta europskog tržišta pametnih telefona (bez Rusije) dosegnuti 7% u 2024. i usporiti na 2% u 2027. kada će se količine oporaviti na razine iz 2022.