Donacije potresom pogođenih područja Petrinje, Gline i Siska

blank

Velik broj hrvatskih tvrtki donirao je novčana sredstva stanovništvu na područjima pogođenima snažnim potresima

A1 Hrvatska

A1 Hrvatska je, uz podršku A1 Telekom Austria grupe, donijela odluku o pomoći potresom pogođenim područjima s 2 milijuna kuna koja će biti uplaćena na račun „Pomoć za obnovu nakon
potresa“, za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

Osim donacije 2 milijuna kuna, zaposlenici A1 prema uputama Crvenog križa prikupljaju osnovne higijenske potrepštine, hranu i vodu, deke, jastuke, lampe, baterije i ostale nužno potrebne stvari koje će biti dostavljene na pogođeno područje.

Ericsson Nikola Tesla

blank

Stručni kompanijski timovi odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem. Brojni volonteri, kompanijski zaposlenici također pomažu koliko mogu.

U želji da se priključe valu humanosti i dobrote koji je odmah zahvatio cijelu Hrvatsku, Uprava i poslovodstvo Ericssona Nikole Tesle donijelo je odluku o donaciji 400.000 kuna na račun koji je Vlada RH otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

Generali osiguranje

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutne neophodne pomoći i obnovu domova stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji su pretrpjeli seriju razarajućih potresa.

Glovo

blank

Akciji prikupljanja donacija za potresom pogođena područja priključio se i Glovo te omogućio svima koji žele pomoći besplatno preuzimanje donacija i dostavu do željene adrese. Aktivacija je dostupna u svih 11 gradova u kojima Glovo posluje – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Sisak, Pula, Karlovac, Velika Gorica, Varaždin i Slavonski Brod i trajat će dok god za to bude potrebe.

Ako želite pomoći, potrebno je pripremiti potrepštine koje želite donirati, otvoriti aplikaciju Glovo, odabrati kategoriju Express Dostava i upisati adresu na kojoj donaciju treba prikupiti, kao i adresu u vašem gradu na koju želite poslati donaciju. Donacije se zatim bez ikakve naknade dostavljaju do adrese koju ste upisali – bez obzira je li to adresa prikupnog mjesta Crvenog križa ili drugih organizacija koje su organizirale prikupljanje pomoći.

Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom donirat će 3 milijuna kuna koja će biti uplaćena na račun „Pomoć za obnovu nakon potresa“. Odmah nakon potresa zaposlenici su bili na pogođenim područjima kako bi omogućili funkcioniranje telekomunikacijske mreže te kako bi svi pogotovo u ovim teškim trenucima ostali povezani.

Također, u najkraćem mogućem roku s partnerima su omogućili neprekinuti rad baznih stanica na području Siska, Petrinje i Gline te su s dodatnim pokretnim baznim stanicama povećali kapacitete. Istodobno su na pogođena područja dostavili 1000 SIM kartica, 1000 prijenosnih punjača te rade na uspostavljanju WiFi-ja za prihvatni centar za ljude koji su ostali bez krova nad glavom.

Za korisnike HT-a u Sisačko-moslavačkoj županiji koji su pogođeni potresom pripremili su paket podrške koji uključuje 1000 minuta i flat Internet za privatne pretplatnike i poslovne korisnike koji su imali privremeni prekid usluge.

Xiaomi

Xiaomi središnje i istočne Europe te nordijske regije (CEE & Nordic Region) i predstavništvo Xiaomija u Hrvatskoj i Sloveniji zajednički su donirali 120.000 kuna Hrvatskom Crvenom križu za stradale u potresu na području Petrinje, Siska i Gline.

 

blank

I sami možete donirati sredstva Hrvatskom Crvenom križu pozivom na broj 060 9011 (cijena poziva iznosi 6,25 kn/min, a u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru Hrvatski Telekom d.d.). Pravne osobe se mogu javiti Hrvatskom Crvenom križu na e-mail adresu: donacije@hck.hr

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći da stradalima pomognu novčanom donacijom, a uplata je moguća na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

Svim građanima i tvrtkama koje će se odazvati pozivu za pomoć stradalom stanovništvu,
Hrvatski Crveni križ od srca zahvaljuje.

Status trenutnih aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa:

– od prvog potresa 29. prosinca 2020. na pogođenom području Hrvatski Crveni križ podijelio je više od 300 tona hrane, više od 78 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od 13 tisuća toplih obroka za
operativne snage, više od 211 tisuća litara vode, više od 42 tone odjeće, 719 grijalica, 60 isušivača uz svu ostalu humanitarnu pomoć

– na poziv Hrvatskog Crvenog križa, u pomoć stradalim građanima uključila se Nacionalna udruga ugostitelja koja od prvog dana kuha, a Hrvatski Crveni križ osigurava namirnice i dostavlja hranu stanovništvu koje ne može doći po nju

– na dan 6.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 64.669 donacija u ukupnom iznosu od 40.063.039,88 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 84.804 poziva, u vrijednosti od 530.025,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera)

– do sada je pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.

Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama:

Glina

Humanitarna pomoć i topli obroci dijele se u Drvnom centru. Drvni centar, Ulica žrtava Domovinskog rata 71

Petrinja

Humanitarna pomoć u Petrinji se dijeli u sklopu Teniskog kluba Petrinja, a topli obroci u centru grada i na rukometnom igralištu. Lokacije su:
– Gradski centar
– Teniski klub, Voćarska 2
– Lidl, Sisačka ulica 1a – podjela humanitarne pomoći
– Osnovna škola Dragutina Tadijanovića – smještaj, psihosocijalna pomoć i usluge Službe traženja nestalih
– Područna škola Češko Selo – smještaj, psihosocijalna pomoć i usluge Službe traženja nestalih.

Sisak

Humanitarni paketi i topli obroci dijele se u svim školama u Sisku:
– Osnovna škola 22. lipnja, Franje Lovrića 27
– Osnovna škola braće Ribar, Zagrebačka ulica 8A
– Tehnička škola, Marijana Cvetkovića 2
– Mjesni dom Eugen Kvaternik, Lasinjska BB
– Skladište Ivana Fištrovića BB.