Europsko natjecanje u društvenim inovacijama

blank

Natjecanje promiče društvene inovacije koje nude rješenja za društvene izazove i potiču održiv i uključiv rast u Europi

Europska komisija je otvorila 12. izdanje Europskog natjecanja u društvenim inovacijama (EUSIC), a natjecanje koje financira Europsko vijeće za inovacije (EIC) u okviru programa Obzor Europa, otvoreno je do 11. lipnja 2024.

Cilj je podizanje svijesti o društvenim inovacijama, poticanje stvaranja novih društveno-inovativnih ideja, stvaranje mreže istomišljenika i pružanje potpore finalistima da svoje ideje pretvore u strukturirane poslovne projekte. Tema ovogodišnjeg izazova su društvene inovacije u „Digitalnoj demokraciji“.

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, novi krug nagrada najavila je tijekom otvaranja Europskog tjedna mladih:

„Društvene inovacije u digitalnoj demokraciji mogu značajno poboljšati život ranjivih građana i koristiti europskom društvu. Ovogodišnjim izazovom Europsko natjecanje u društvenim inovacijama ima za cilj nagraditi inovacije koje identificiraju i bore se s dezinformacijama, povezuju aktere u razvoj demokratskih praksi, grade lokalne zajednice i jačaju civilno društvo kroz sudjelovanje i otvorene tehnologije. Veselim se vidjeti uzbudljive projekte koji će se natjecati ove godine.“

Europsko natjecanje za društvene inovacije, pokrenuto 2013. godine u spomen na pionira društvenih inovacija Dioga Vasconcelosa, donosi tri nagrade u iznosima od 75.000 €, 50.000 € i 25.000 € za tri najbolja projekta društvenih inovacija osmišljena kako bi promijenila svijet na bolje.

Natjecanje je otvoreno, između ostalih, za neprofitne i profitne organizacije poput poduzetnika, nevladinih organizacija (NGO-ova), organizacija civilnog društva (CSO-ova), obrazovnih institucija i sveučilišta.

Prijaviti se mogu društveni inovatori iz država članica EU-a i zemalja povezanih s programom Obzor Europa. Neovisni stručni žiri ocijenit će prijave uzimajući u obzir sljedeće kriterije:

1. Stupanj inovativnosti: stupanj u kojem je svaki novi proizvod, usluga i/ili organizacijski ili poslovni model nov u kontekstu izazova natjecanja, a ideja mora biti nova i inovativna unutar svog socioekonomskog i geografskog konteksta.

2. Upotrebljivost i uključivost: je li predloženo rješenje jednostavno za korištenje i cjenovno pristupačno te može li uključiti najveći dio građana EU-a, bez obzira na njihovo podrijetlo ili digitalne vještine.

3. Pozitivan društveni utjecaj: potencijal prijedloga za rješavanje izazova tržišnog natjecanja, poticanje suradnje i partnerstva s relevantnim dionicima. Podnositelj zahtjeva mora pokazati kako će predloženo rješenje doprinijeti rješavanju ovogodišnjeg izazova.

4. Održivost: financijska i okolišna održivost prijedloga, uključujući plan održivosti kako bi rješenje postalo trajno u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju.

5. Skalabilnost i replikabilnost: potencijal ideje da se proširi i replicira u svim sektorima, na razini upravljanja ili na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj ili globalnoj razini.

6. Decentralizacija i upravljanje: poboljšanja transparentnosti i odgovornosti (uz poštovanje privatnosti i/ili anonimnosti).

Dodatne pojedinosti i iznimke dostupne su u pravilima natječaja. Prijave za Europsko natjecanje u društvenim inovacijama otvorene su na portalu za financiranje i natječaje do 11. lipnja 2024. godine u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Teme/izazovi prošlih izdanja bili su sljedeći: Borba protiv energetskog siromaštva – Repower EU (2023.), Pristupačne stambene četvrti (2022.), Vještine za sutra – Oblikovanje zelene i digitalne budućnosti (2021.), Reimaginacija mode (2020.), Izazovni plastični otpad (2019.), Re:think Local (2018.), Ponovno pokretanje jednakosti (2017.), Integrirana budućnost (2016.), Novi načini rasta (2015.), Izazov za posao (2014.) i Novi oblici rada (2013.).