EVA mobilna aplikacija razgovara na hrvatskom jeziku

blank

Uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Ericssonu Nikoli Tesla predstavljena je hrvatska mobilna aplikacija EVA.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca, a ove je godine u kompaniji Ericsson Nikola Tesla dan obilježen predstavljanjem mobilne aplikacije i priručnika za bolji život osoba s invaliditetom. Poznato je da osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje potencijale i biti učinkovite na radnom mjestu ako im omogućimo uvjete te osiguramo pretpostavke za izjednačavanje mogućnosti i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada.

Uz dva konkretna alata unaprjeđuju se dosadašnje mogućnosti za njihovu profesionalnu integraciju i kvalitetniji život. Aplikacija i priručnik rezultat su rada stručnjaka Zavoda za vještačenje,
profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i kompanije Ericsson Nikola Tesla.

blank

Priručnikom se približio čitav niz pristupačnih mogućnosti, ali i primjeri kvalitetne komunikacije sa osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu, a kojih je trenutno na Zavodu za zapošljavanje oko 6000. Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi praktične, jednostavne i lako primjenjive savjete u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji neposredno i posredno rade s osobama s invaliditetom, ali i samim osobama s invaliditetom.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je jedna od kompanija koja je uspješno primijenila mjere sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom ZOSI-a, nakon čega je ubrzo pokrenula i razvoj glasovno-
kontroliranog sučelja namijenjenog osobama s oštećenjem vida, s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija. Cilj ovog projekta bio je omogućiti glasovno upravljanje uređajima koji posjeduju zaslon osjetljiv na dodir. Time se željelo benefite novih tehnologija učiniti dostupnima svim onim osobama koje, zbog nekih svojih tjelesnih ograničenja, do sada u svom svakodnevnom životu nisu mogle koristiti prednosti koje te tehnologije nude.

Hrvoje Katić, inicijator ove ideje i sam osoba s oštećenjem vida, demonstrirao je zorno što EVA omogućuje, ali po prvi put na hrvatskom govornom području. Telefonski pozivi, dodavanje kontakta, povijesti dolaznih i odlaznih poziva, slanje, primanje te čitanje SMS poruka, pozivanje hitnih službi (radi i kada je zaslon uređaja zaključan), stanje mreže i baterije, mogućnost pisanja, čitanja te snimanja bilješki, samo su neke od njih. EVA je besplatno dostupna svim građanima putem servisa Google Play Store, a može se instalirati na Android telefone s minimalnom verzijom softvera 5.0 ili novijim.