Game changer 2.0: tehnologije mijenjaju svijet, svijet mijenja tehnologije

blank

Više od 100 panelista i predavača unijet će tijekom konferencije svoje vizije u digitalni razvoj i svijet transformacije

U Zagrebu će se ponovo održati konferencija na svjetskoj razini. Ove se godine Game changer održava nešto ranije, sredinom listopada. Od Matije Vučkovića, partnera i organizatora konferencije, saznali smo sve najbitnije informacije o događaju koji se 12. listopada 2023. održava u Cinestaru zagrebačkog Z centra. Jesu li se dogodili neki novi trendovi na tržištu, što je ubrzalo datum s prošlogodišnjeg prosinca?

“Točno, ovogodišnje drugo izdanje poslovne tech lifestyle konferencije Game changer održava se nešto ranije nego prethodne godine u Z Centru i Cinestar dvoranama. Prosinac je mjesec kada su sve kompanije i podjedinici fokusirani na zatvaranje poslovne godine i blagdanskog raspoloženja što naravno prate mnogobrojni domjenci. Stoga smo jednostavno odlučili da datum odražavanja konferencije pomaknemo ranije odnosno na sredinu listopada što smatram da je bolje za sve sudionike”, uvodi nas u tematiku simpatični Matija.

blank

Tehnološka konferencija Game changer ponovo će educirati stotine ljudi. Od više od 100 izvanrednih panelista i predavača, koji će unijeti svoje vizije u digitalni razvoj i svijet transformacije, mladim će posjetiteljima sigurno biti zanimljiva i korisna dva uvodna govora, od predstavnika Europske komisije koji će nam donijeti novosti iz Europe vezane u kibernetičku sigurnost te predstavnika Crowe koji predstaviti uspješan primjer iz prakse kroz Bellabeat slučaj.

Nakon uvodnih govora kroz 24 zanimljive panel diskusije vrhunski stručnjaci iz područja web3, gaminga, marketinga, eCommerce, kibernetičke sigurnosti, mode, umjetne inteligencije, online nasilja, esportsa i drugih područja podijeliti će svoja iskustva iz prakse. Svakako treba istaknuti novu dvoranu u kojoj će šest hrvatskih startup projekata predstaviti publici i žiriju sa svojim zanimljivim rješenjima i proizvodima. “Da sumiram, ne mogu nikoga posebno istaknuti jer svatko od sugovornika je izniman stručnjak u svom području te se od svakog može naučiti nešto novo, korisno i što je najbitnije primjenjivo”, kaže Matija te nastavlja o temi interesa za gaming i (ne)sigurnosti koja prati tu tematiku:

“Gaming je postao globalni fenomen koje povezuje ljude širom svijetu, pružajući im priliku da zajedno istražuju virtualne svjetove i grade prijateljstva bez obzira geografske udaljenosti. S više od tri milijarde gejmera globalno gaming industrija donosi ne samo veliki ekonomski utjecaj već i priliku za raznovrsne karijere i poslove što doprinosi globalnom ekonomskom rastu. Gaming se razvio u dominantnu platformu za digitalnu transformaciju donoseći inovacije u područjima kao što su virtualna stvarnost, umjetna inteligencija i esportovi, što unaprjeđuje našu svakodnevnu interakciju sa tehnologijom. Ova ekspanzija gaming industrije otvara vrata kreativnosti i raznolikosti pružajući priliku talentiranim pojedincima da se izraze kroz dizajn igara, razvoj softvera i stvaranje sadržaja.”

blank

Gaming industrija posljednjih godina bilježi eksponencijalni rast koji je nastavljen i nakon
COVID-19, a projekcije govore da će se taj rast nastaviti i u narednom periodu što uvelike pomaže i brzi razvoj tehnologija koje se sve više primjenjuju u samom procesu. S time dolazi i do promjena trendova u industriji, što je svakako bilo i za očekivati. “Za vrijeme digitalne prilagodbe i transformacije sigurnost svih sudionika ima veoma bitnu ulogu zbog čega smo i posvetili nekoliko panela ovoj tematici kako bi usmjerili pozornost i osvijestili posjetitelje o tome”, dodaje Matija.

Tehnologije mijenjaju svijet. Koliko svijet mijenja tehnologije?

Tehnologija mijenja svijet na različite načine mijenjajući način na koji živimo, radimo i komuniciramo, što možemo najbolje usporediti kroz primjer razvoja pametnih uređaja i interneta. Svijet se s druge strane neprestano mijenja, napreduje, postavlja nove potrebe te ima značajan utjecaj na tehnologiju jer naše potrebe oblikuju daljnji razvoj tehnoloških inovacija. Ova uzajamnost između tehnologije i svijeta jednostavno stvara dinamičan ciklus u kojem se događaju promjene koje oblikuju jedna drugu. Pojednostavljeno rečeno, tehnologija mijenja svijet i svijet mijenja tehnologiju stvarajući konstantan razvoj i napredak između oboje.

Uz gaming, drugi topic konferencije svakako je Web 3. Što se promijenilo od prošle godine, unatrag godinu dana?

blank

Matija: “Kada razgovaramo o WEB3, mainstream publika često doživljava ovo veliko područje najviše kroz kripto, ali ono što je za nas u fokusu to je promocija same blockchain tehnologije i njenog benefita šire primjene i korištenja. Unazad godinu dana primjećujemo promjene kroz određene stvari npr. blockchain tehnologije biti će pristupačnije putem BaaS (blockchain-as-a-service) rješenja što će nam omogućiti usluge trećih strana, polako se uvode regulative što će pružiti sigurnost u web3 svijetu, umjetna inteligencije i strojno učenje imaju sve veću ulogu u web3 operacijama, razvojni put web3 tehnologija biti će u duhu održive „zelene“ budućnosti, povećanje tokenizacije prave imovine, veći ulazak web3 u gaming svijet, raste potražnja za web3 stručnjacima, web3 ulazi u kibernetičku sigurnost itd. Radujemo se što možemo istaknuti prednosti blockchain tehnologije i njenog potencijala za transformaciju različitih industrija, šireći svijest i razumijevanje među posjetiteljima o ovom revolucionarnom konceptu.”

Umjetna inteligencija (UI) se u posljednje vrijeme umiješala u gotovo sve s čime smo okruženi. Stoga je UI u fokusu programa od prve Game changer konferencije. “Temu UI provlačimo kroz sva tehnološka područja kroz naš program te možemo reći da se u 2023. godini umiješala u sve aspekte našeg života. Ako govorimo iz kuta gaminga također je ostavila traga i ima veliki utjecaj, od razvoja igra, praćenja igrača, virtualnih asistenata do proceduralnoga generiranja sadržaja. Sve to utječe na način kako se danas igre stvaraju i doživljavaju unapređujući korisničko iskustvo i sami prostor za inovacije. Ne propustite novo izdanje konferencije Game changer.