Globalno tržište pametnih telefona u 2021. godini

blank

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su 4% na godišnjoj razini i dosegle 1,39 milijardi jedinica u 2021.

Isporuke u četvrtom tromjesečju 2021. pale su 6% na godišnjoj razini i dosegle 371 milijun jedinica. Samsung je u 2021. predvodio globalno tržište pametnih telefona s godišnjim isporukama od 271 milijun jedinica. Apple, Xiaomi, OPPO i vivo zabilježili su najveće godišnje isporuke ikad.

Prvih pet brendova steklo je udio zahvaljujući značajnom padu Huaweija i izlasku LG-ja s tržišta. Apple je nadmašio Samsung i postao vodeći dobavljač pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2021., isporučivši 81,5 milijuna jedinica, podaci su koje je objavio Counterpoint.

Globalno tržište pametnih telefona poraslo je prvi put od 2017., a godišnje isporuke dosegnule su 1,39 milijardi jedinica u 2021., prema najnovijem istraživanju usluge Market Monitor Counterpoint Research. Međutim, unatoč godišnjem rastu od 4%, godišnja isporuka pametnih telefona ostala je ispod razine prije pandemije zbog nastavka utjecaja COVID-19 kao i nedostatka komponenti.

Komentirajući ukupnu dinamiku tržišta viši analitičar Harmeet Singh Walia rekao je da je “globalni oporavak pametnih telefona u 2021. uslijedio nakon pandemije 2020. i naknadne smanjene potražnje u regijama poput Sjeverne Amerike, Latinske Amerike i Indije. Rast u SAD-u uvelike je bio potaknut potražnjom za prvom Appleovom serijom iPhonea 12 s 5G koja se provlačila do prvog tromjesečja 2021. Potražnja se nastavila tijekom cijele godine završavajući sa snažnim četvrtim tromjesečjem zahvaljujući promocijama poput Crnog petka i blagdana. Indija je također imala dobru godinu zbog viših stopa zamjene, bolje dostupnosti i atraktivnijih mogućnosti financiranja u telefonima srednje i visoke razine. Međutim, Kina, najveće svjetsko tržište pametnih telefona, nastavila je padati zbog problema na strani ponude uzrokovanih stalnim nedostatkom komponenti kao i problema na strani potražnje koji su rezultat produljenja ciklusa zamjene.”

blank

Samsung je u 2021. isporučio 271 milijun jedinica, što je 6% više u odnosu na 2020., uglavnom zbog povećane potražnje za svojim pametnim telefonima srednje razine A i M serije. Samsungove godišnje isporuke porasle su unatoč problemima počevši od zatvaranja njegove tvornice u Vijetnamu u lipnju zbog lockdowna uzrokovanog COVID-om.

Dok su Samsungove isporuke porasle na godišnjoj razini na 67 milijuna u posljednjem tromjesečju, rast je bio ograničen pojačanom konkurencijom Applea i kineskih robnih marki na nekim tržištima poput Indije i Latinske Amerike.

Appleova globalna isporuka pametnih telefona porasla je 18% na godišnjoj razini kako bi dosegla rekordnih 237,9 milijuna jedinica u 2021. zbog jakih performansi serije iPhone 12. Apple je također rastao na ključnim tržištima kao što su SAD, Kina, Europa i Indija. U Kini je, nakon šest godina i zahvaljujući iPhoneu 13, Apple postao vodeći brend pametnih telefona u četvrtom tromjesečju čime je prestigao Samsung kao najbolji pametni telefon na svijetu u četvrtom tromjesečju 2021.

Xiaomijeve globalne isporuke pametnih telefona porasle su 31% na godišnjoj razini kako bi dosegle rekordnih 190 milijuna jedinica u 2021. Najveći dio tog rasta bio je u prvoj polovici godine potaknut regijama kao što su Indija, Kina, jugoistočna Azija i Europa.

Dok su isporuke brenda Xiaomi pale u trećem tromjesečju nakon rekordnog drugog tromjesečja, neznatno su porasle u četvrtom tromjesečju i isporučili su 45 milijuna pametnih telefona unatoč padu na petu poziciju u Kini jer se Xiaomi suočava s ozbiljnim nedostatkom komponenti.

Oppo je bio još jedan od najboljih igrača za pametne telefone koji je ostvario rekordne isporuke u 2021. godini, s porastom od 28% na godišnjoj razini na 143,2 milijuna jedinica (uključujući i OnePlus od Q3 2021). Njegov učinak u Kini ostao je snažan u prvoj polovici godine dok je u Europi, na Bliskom istoku i u Africi te jugoistočnoj Aziji porastao u drugoj polovici. Međutim, isporuke su ostale na 33,5 milijuna jedinica u posljednjem tromjesečju zbog ograničenja na strani ponude.

Vivo je porastao za 21% na godišnjoj razini kako bi dostigao godišnju isporuku od 131,3 milijuna jedinica u 2021. Vivo je iskoristio svoju snažnu izvanmrežnu penetraciju i široki portfelj proizvoda kako bi postigao najveću godišnju isporuku ikada na globalnoj razini. Međutim, u četvrtom tromjesečju 2021. pao je za 9% na godišnjoj razini jer je izgubio prvo mjesto na kineskom tržištu pametnih telefona od Applea.

Motorola je bila najbrže rastuća marka među 10 najboljih OEM proizvođača pametnih telefona na temelju godišnjih globalnih isporuka. Iskoristila je izlazak LG-ja u SAD-u, gdje je Motorola stekla udio u rasponu cijena ispod 300 dolara nudeći snažnu liniju široko dostupnih uređaja.

Realme je po prvi put ušao u top pet Android OEM-a na globalnoj razini jer se njegova pristupačna 5G strategija isplatila. Dobro je prošao i na tržištima poput Indije gdje je imao rekordnu godinu. Brend je nastavio širiti svoju prisutnost na novim tržištima kao što su Latinska Amerika, Europa te Bliski istok i Afrika.

Honor je uspio završiti svoju prvu punu godinu kao neovisni OEM s rangiranjem među deset najboljih OEM-a pametnih telefona na svijetu, a već je među pet najboljih OEM-a u Kini gdje je imao koristi od ponovnog uspostavljanja odnosa sa svojim dobavljačima, nakon odvajanja od Huaweija.

Transsion Group nastavila je dobro poslovati na svojim ključnim tržištima kao što su Južna Azija, Bliski istok i Afrika. Njihov brend Tecno je dobro prošao u ulaznom segmentu dok je Infinix najviše dobio u segmentu ulaznog u srednju razinu, posebno u zemljama u kojima se trenutno širi. U budućnosti se očekuje da će Transsionovi temelji ostati čvrsti, budući da i dalje ima značajan utjecaj na domaćem tržištu Afrike.

blank