Hrvatski državljani prevareni prilikom trgovine kriptovalutama

blank

Policija poziva građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara poput poslovanja s kriptovalutama

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare prilikom trgovine kriptovalutama. 70–godišnji hrvatski državljanin oštećen je prilikom trgovanja kriptovalutama.

Njega je tijekom studenog prošle godine putem mobilnog telefona kontaktirala njemu nepoznata osoba i predložila mu trgovinu kripto valutama na što je pristao. Oštećeni je potpisao ugovor u kojem je navedeno da u bilo kojem trenutku može prekinuti trgovanje i povući svoj depozit dok dobitak ostaje nepoznatoj osobi. Nakon nekoliko mjeseci, kada ga je nepoznata osoba zatražila da uplati još dodatni iznos novca, oštećeni je zatražio isplatu svojeg depozita nakon čega mu se navedena osoba nije javljala.

bitcoin

Još je jedna starija osoba s područja iste policijske postaje oštećena. Opatijska policija je zaprimila kaznenu prijavu 83-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

Nepoznati počinitelj je od prosinca prošle godine do svibnja ove godine doveo oštećenog u zabludu pozivajući ga i šaljući mu kontinuirano više poruka putem mrežne aplikacije uvjeravajući ga da sudjeluje u financijskom ulaganju trgovanjem kriptovalutama i time ga naveo da na štetu svoje imovine u više navrata uplati novac na njegov račun.

Počinjenim kaznenim djelima oštećenicima je pričinjena materijalna šteta od najmanje od 445.000 kuna. Policija upozorava i poziva građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Savjetuju da posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.