Huawei Mate Xs predstavljen u Barceloni, donosimo prve dojmove

blank

Huawei je u Barceloni, pred nekoliko stotina novinara iz cijelog svijeta, predstavio svoje novitete, a najviše pozornosti privlači Mate Xs

Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group je predstavio novitete za 2020. godinu, ali se fizički nije pojavio u Barceloni nego smo u Talijanskom paviljonu pored Fira Barcelona gledali prijenos. Uslijedilo je zatim isprobavanje uređaja, a prvi koji nas je zanimao jeste Huawei Mate Xs, nasljednik prošlogodišnjeg modela Mate X.

Krenimo redom. Cijena za Huawei Mate Xs je 2499 eura, a u prodaju kreće u ožujku 2020. Bit će dostupan u prodaji i u Hrvatskoj. Prethodni model, predstavljen u Barceloni na MWC 2019 u veljači, ima cijenu 2299 eura.

blank

Zadržana je dijagonala ekrana od 8 inča. Radna memorija iznosi 8 GB, a interna 512 GB. Podržava rad u 5G mrežama. U pozadini se nalazi Kirin 990 5G.

Ugrađena je četverostruka kamera s Leica optikom i podržanom optičkom stabilizacijom slike, u kombinaciji 40 + 8 + 16 + ToF. Baterija je kapaciteta 4500 mAh, a uz brzi punjač snage 54 W za samo 30 minuta napuni se do 3825 mAh (85%). Čudo! Samsungova baterija od 4235 mAh za 30 minuta puni se do 1651 mAh.

blank

Kakav je prvi dojam, nakon što smo Mate Xs isprobali u Barceloni? Ekran je sad unaprijeđen, i dalje se nalazi s vanjske strane, što znači da je potreban oprez pri nošenju. Samsungov savitljivi ekran u modelu Galaxy Fold od 7,3 inča je zaštićen jer se savija unutra.

Na ekranu se ne primjećuje dio koji se savija, uglađen je i poprilično ravan. Da bi se ekran razvukao na punu dijagonalu, potrebno je pritisnuti crveni gumb, smještej ispod kamera. Sam mehanizam je ugodan za korištenje, nije kompliciran i zaziva ovisnost od otvaranja.

blank

Ako nam se ne da otvoriti, do izražaja dolaze takozvana dva ekrana, odnosno prednja i stražnja strana. Dakle, kad je uređaj preklopljen, čini se kao da imamo dva ekrana, prednji od 6,6 inča i stražnji od 6,38 inča.

blank

Fleksibilni savitljivi ekran koristi dvostruki optički polimid, što je za 80 posto jače nego s jednostrukim layerom.

Sad se na ekranu prikazuju dva prozora iste aplikacije i to je otprilike jedina razlika, uz jači čipset, u odnosu na prošlogodišnji model. Što se tiče jamčenog broja otvaranja i zatvaranja odnosno savijanja ekrana, Huawei očekuje tri godine rada, bez ikakvih problema.

blank