I uz Covid-19 pandemiju Ericsson je imao uspješno prvo tromjesečje 2020. godine

blank

Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2020. godine

Glavni financijski naglasci poslovanja korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2020. godine:

• Prodaja je iznosila 4,5 milijardi eura (prvo tromjesečje 2019.: 4,4 milijarde eura). Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj manja je 2%.
• Pandemija Covid-19 imala je ograničen utjecaj na operativnu dobit i novčani tok u tromjesečju.
• Bruto marža bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 40,4% (38,5%). U odnosu na prethodno tromjesečje bruto marža je poboljšana u svim segmentima.
• Operativna dobit bez troškova restrukturiranja iznosila je 415,2 milijuna eura (9,3% operativna marža). Operativna dobit u 1. tromjesečju 2019. bez naknada za restrukturiranje i stavki koje utječu na usporedivost bila je 315,9 milijuna eura (7,2% operativna marža).
• Prodaja u području Mreže prilagođena za usporedne stavke i tečaj bila je na razini ostvarenoj u istom razdoblju prethodne godine, a operativna marža je poboljšana na 16,6% (16,3%).
• Operativna dobit od Digitalnih usluga iznosila je -126,4 milijuna eura (-162,5 milijuna eura). Povećana bruto marža uglavnom je potaknuta većom prodajom softvera. Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj pala je za -9% zbog slabije prodaje usluga i naslijeđenog hardvera te negativnog utjecaja Covid-19.
• Neto dobit iznosila je 207,6 milijuna eura (216,6 milijuna eura).
• Slobodni novčani tok, prije preuzimanja i spajanja, iznosio je 207,6 milijuna eura (315,9 milijuna eura), dodatno jačajući neto novčanu poziciju na 3,47 milijarde eura u odnosu na 3,1 milijardu eura u četvrtom tromjesečju 2019. godine.

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson:

Ericsson je tijekom prvog tromjesečja ostvario solidne rezultate, s ograničenim utjecajem pandemije Covid-19. Važan pokazatelj da se naša strategija ostvaruje je poboljšanje bruto marže. Bruto marža 1 u prvom tromjesečju porasla je na 40,4% (38,5%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potaknuta poboljšanjima u svim segmentima. Očekujemo da će naša industrija pokazati otpornost tijekom cijele pandemije i dobro smo pozicionirani s konkurentnom ponudom proizvoda u području 5G i strukturom troškova. Postoji kratkoročna nesigurnost oko količine prodaje zbog Covid-19 i makroekonomske situacije, ali uz trenutačne uvide nemamo razloga mijenjati svoje financijske ciljeve za 2020. i 2022. godinu.

Börje Ekholm
Börje Ekholm

Naša 5G oprema koristi se u 29 mreža u radu na četiri kontinenta. Kao dodatni dokaz našeg tehnološkog vodstva, povećali smo tržišni udio kod jednog operatora u Kini. Puna vrijednost i utjecaj
na marže vezano uz 5G implementacije u Kini procjenjivat će se nakon odluka o tržišnom udjelu od
strane svih operatora. Iako uspješno poboljšavamo svoj položaj u Europi, zabrinuti smo da 5G ulaganja u Europi kasne. To znači da će Europa možda zaostajati u digitalnoj infrastrukturi koja je kritična za budućnost. Važnost digitalne infrastrukture dodatno je dokazana tijekom pandemije. Vjerujemo da bi vlade trebale poticati ulaganja u 5G kao način za ponovno pokretanje ekonomija.

Kompaniju Ericsson osnovao je 1876. godine Lars Magnus Ericsson, a broji 99.095 djelatnika širom svijeta (23 posto žena i 77 posto muškaraca).