Istražili smo koji mobiteli u Hrvatskoj mogu primiti poruke od SRUUK sustava

blank

Manje od 10 posto mobitela u Hrvatskoj može primiti SRUUK-ovu poruku, preko Cell Broadcast (CB) sustava

U Hrvatskoj je od 5. kolovoza 2023. na snazi Pravilnik o ranom upozoravanju stanovništva. Od tada je u funkciji i SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) koji bi kroz CB poruke trebao poslati obavijest svim vlasnicima kompatibilnih telefona koji se nađu na određenom području koje je zahvatila određena opasnost ili bi područje moglo biti u opasnosti.

SRUUK sustav je u lipnju ove godine testiran slanjem SMS poruka (zaprimilo ih je oko 80 posto vlasnika telefona, domaćih i onih u roamingu u Hrvatskoj), ali to nije smisao tog sustava jer bi slanje većeg broja SMS poruka potrajalo satima.

Sustav SRUUK je zamišljen da kroz CB poruke, kao primarni način slanja poruka, omogući trenutnu dostavu poruka svim korisnicima koji su takve poruke u mogućnosti primiti. U Hrvatskoj u ovom trenutku CB poruke može zaprimiti manje od 10 posto korisnika telefona. Razlog je što mnogi modeli mobitela nisu kompatibilni odnosno pripremljeni za primanje CB poruka. Postoje i modeli koji su kompatibilni, ali nemaju softversku podršku koja se očekuje tek od jeseni 2023.

Poslali smo početkom kolovoza upit o kompatibilnosti telefona na adrese hrvatskih telekom operatora i zastupnicima pametnih telefona u Hrvatskoj te smo upravo primili posljednji odgovor, a sve informacije možete pročitati u nastavku. Odgovor nam je poslao i Davor Spevec, načelnik sektora 112 Civilne zaštite RH:

„Cell Broadcast, za razliku od SMS poruka, nema ograničenja u broju poslanih poruka u jedinici vremena, poruka se odašilje radio putem i trenutno ju primaju svi uređaji koji su u području na koji se poruka šalje, a mogu primiti takvu poruku. Trenutno ju u Hrvatskoj mogu primiti samo mobilni uređaji s Android operativnim sustavom i s novijim verzijama softvera. Apple iPhone uređaji trenutno ne mogu primiti takve poruke. Google i Apple su proveli testiranja sa sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj i s novom verzijom operativnog sustava, koji se očekuje tijekom rujna ili listopada, takve poruke će moći primati i iPhone uređaji. Svi mobiteli koji će se u buduće prodavati u RH imat će instaliranu tu mogućnost. Naravno, takve poruke mogu primati samo noviji uređaji, koji i hardverski zadovoljavaju tražene karakteristike. Potpuno smo svjesni da je u našoj zemlji u upotrebi veliki broj starijih mobilnih uređaja i zbog toga smo mi i razvili sustav koji može slati i jednu i drugu vrstu poruka, iako nam je cilj da u budućnosti šaljemo samo CB poruke, i zbog brzine i zbog puno većeg broja znakova koje je moguće poslati.“

Iz Xiaomija kažu kako svi njihovi modeli s Androidom 12 i Androidom 13 po defaultu imaju uključen CB. Xiaomi u budućnosti planira povećati broj uređaja s podrškom za Cell Broadcast poruke.

Vezano uz brend CAT, Bullitt uređaji podržavaju zadani EU sustav upozorenja, što kontrolira Google u samom OS-u Android.

Iz Hrvatskog Telekoma kažu kako, u pravilu, gotovo svi njihovi mobilni uređaji podržavaju CB poruke, a recepcija uređaja ovisi od softverske podrške kako bi se implementirali kanali koje je definirao MUP. Kad je riječ o starijim uređajima koji koriste operativne sustave Windows Phone i Symbian korisnici mogu provjeriti u svojim uređajima je li dostupna opcija Cell Broadcast te mogu ručno ugoditi primanje poruka na način da se pretplate na kanal 919. Podršku za CB poruke na Android i iOS uređajima korisnici će dobiti kroz buduće nadogradnje softvera. Google i Apple trenutačno rade na pripremi softvera za HR Alert; predviđa se da će biti dostupan građanima najesen.

Iz A1 Hrvatska smo dobili ovaj odgovor: većina novijih, ali i starijih uređaja podržava CB poruke, međutim na svima ta mogućnost nije aktivirana. Na starijim se uređajima bilo potrebno pretplatiti na određeni kanal da bi se CB poruka prikazala, a u novijim uređajima to nije slučaj jer su predefinirani za hitne poruke.
Ukratko, mobilni uređaji koji imaju mogućnost nove softverske nadogradnje od strane proizvođača vjerojatno će dobiti i CB funkcionalnost. Stariji uređaji s Windows Phone i Symbian OS-om koji nemaju mogućnost nadogradnje operativnog sustava neće primati CB poruke, dok svi podržavaju primanje SMS poruka.
Iz A1 Hrvatska dodaju kako se tijekom testiranja pokazalo da i dio novijih uređaja koji ne spadaju u kategoriju pametnih telefona podržavaju CB poruke.

Uređaji Honor, koji su već dostupni na hrvatskom tržištu, podržavaju CB poruke prema Googleovim parametrima. Svi uređaji globalnog tehnološkog brenda Honor podržavaju Cell Broadcast Emergency alerts. Ističu kako Honor, budući da u središte razvoja svojih uređaja primarno stavlja korisnike, već podržava Googleov standard, a i u nadolazećem razdoblju svi će novi uređaji imati podršku za Cell Broadcast poruke.

Svi pametni telefoni Huawei podržavaju CB sustav, a i svi budući modeli će podržavati. Iz Huaweija su poslali popis od 60 modela koji podržavaju Cell Broadcast poruke, a izdvajamo modele poput serija P20, P30, P40, P50 i P60, zatim serije Mate 20, Mate 30 i Mate 40, više modela iz serije Y iz 2019. godine, Nova 8, Nova 9, Nova 10.

Svi pametni telefoni Samsung, počevši od Androida 11 do aktualnog Androida 13, podržavaju CB poruke, a podržavat će i Android 14 kojeg očekujemo u jesen 2023. To je funkcionalnost koju je Google implementirao počevši od Androida 11 tako da nema izravne veze sa Samsungom u smislu da je to funkcionalnost koja ovisi o Samsungu ili o bilo kojem drugom proizvođaču Android telefona i tableta, ističu iz Samsungov predstavništva u Hrvatskoj. Stariji Androidi (od 10 naniže) nemaju podršku niti će ju imati.