Nakon devet godina, Huawei zauzeo prvo mjesto

blank

Huawei je u drugom kvartalu ove godine isporučio najviše pametnih telefona u svijetu, prestigavši Samsung, a Apple je već stara priča

Po prvi put u svojoj povijesti Huawei je zauzeo prvo mjesto po isporukama pametnih telefona u svijetu, pokazuju podaci agencije Canalys. Nakon devet godina, došlo je do još jedne promjene – prvu poziciju su upravo toliki broj godina držali samo Samsung i Apple (u drugom tromjesečju), a sada je i Huawei zasjeo na vrh.

Huawei je u Q2 2020 (period od 1. travnja do 30. lipnja 2020.) isporučio 55,8 milijuna pametnih telefona, što je za 5 posto manje nego u istom razdoblju lani, ali Samsung je završio na drugom mjestu s 53,7 milijuna uređaja, što je za 30 posto manje.

Huawei je, zbog nametnutih američkih ograničenja, imao pad od 27 posto što se tiče isporuka prema inozemstvu, izvan Kine, dok su na domaćem (kineskom) tržištu imali rast od 8 posto. Imaju udio od čak 72 posto na kineskom tržištu te samo 28 posto u ostatku svijeta.

Može se zaključiti kako je Huawei postao pobjednik u Covid-19 situaciji izazvanoj koronavirusom, iskoristivši kineski oporavak nakon početka pandemije prije nešto više od sedam mjeseci. Naime, Samsung u Kini ima vrlo mali udio, manji od 1 posto, dok su Samsungova glavna tržišta Brazil, Indija, SAD i Europa u kojima je koronavirus stigao kasnije i donosi poprilične probleme u prodaji i isporukama.

blank

Samsung je u prvom kvartalu 2019. godine imao pad od 10 posto, u Q2 2019 rasli su 6 posto, 11 posto je bio rast isporuka pametnih telefona u svijetu u Q3 2019 da bi krajem 2019. godine imali rast od samo 1 posto. U prvom kvartalu 2020. pad je bio 17 posto, a u Q2 2020 pad je čak 30 posto.

blank