Od danas se može naručiti prvi potpuno funkcionalan blockchain telefon

blank

30. studenog 2019. počele su predbilježbe za BOB, prvi potpuno funkcionalan blockchain telefon u svijetu

Singapurski Pundi X objavio je da se od danas njihov BOB (Blok On Blok) mobitel na Androidu, inače prvi potpuno funkcionalan blockchain telefon u svijetu, može naručiti odnosno predbilježiti se za kupnju.

BOB je pogonjen decentraliziranim Function X protokolom, a za razliku od drugih do sada predstavljenih blockchain telefona, ovaj se usredotočuje na kripto-novčanik, donosi novo i poboljšano iskustvo pametnih telefona kako bi korisnici imali potpunu kontrolu nad svojim podacima zahvaljujući blockchain tehnologiji.

blank

Jedna od najvažnijih osobina BOB-a je njegova sposobnost da istovremeno rade dva različita operativna sustava (OS). Android 9.0 čini osnovni OS za BOB i omogućava mu da funkcionira kao običan Android pametni telefon.

Drugi OS pod nazivom Function X ili f (x) OS pruža korisnicima novo, nikada prije viđeno iskustvo pametnih telefona, najavljuje Pundi X. Pokretanjem preko blockchaina i ekosustava Function X, svaka akcija izvršena unutar OS-a f (x) bit će decentralizirana. Tekstovi, pozivi, internetsko pregledavanje i dijeljenje datoteka odvijat će se na blockchainu, pružajući korisnicima potpunu kontrolu nad njihovim podacima, pazeći na privatnost podataka.

blank

Kad je povezan s Wi-Fi ili mobilnom mrežom podataka, BOB-ov način blockchaina omogućuje korisnicima da sve svoje radnje izvršavaju na blockchainu Function X, bilo da zovu prijatelje ili koriste internet. Time se osigurava da će svaki dio podataka koje je BOB poslao i primio biti siguran i više neće trebati posrednik. BOB korisnici koji će međusobno obavljati telefonske pozive mogu to učiniti bez potrebe za centraliziranim pružateljima usluga.

Korisnici će moći jednostavno prelaziti između dva operativna sustava samo prelaskom prsta po ekranu, ako se žele prebaciti na Android 9.0 OS kako bi pristupili Android aplikacijama i uslugama.

BOB pokreće čipset Snapdragon 660, uz 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije s proširenjem za dodatnih 512 GB. AMOLED ekran osjetljiv na dodir dijagonale je 4,97 inča, uz rezoluciju 1920 x 1080 piksela, u omjeru 16:9. Baterija je kapaciteta 3300 mAh, a podržava i bežično punjenje.

Ugrađene su stražnja kamera od 48 megapiksela, prednja od 16 megapiksela, senzor otiska prsta, 3,5-milimetarski ulaz za slušalice, a BON će podržavati rad s dvije SIM kartice.

blank

Kako biste se predbilježili za kupnju po cijeni od 539 USD (oko 3638 kn) trebate posjedovati kriptovalute (BTC, ETH, NPXS, BNB, DGX, XEM, NPXSXEM, QTUM, FX ili DAI) i s njima platiti telefon do 14. prosinca 2019. Od tog datuma cijena se penje na 599 USD. Dakle, prilika je za iskoristiti popust od 10 posto za prve kupce.

blank