Održan je 5G dan s temom pete generacije mobilne telefonije

blank

Uvođenje 5G tehnologije u Hrvatskoj očekuje se kroz godinu ili dvije godine. 5G tema je koja zaokuplja cijeli svijet, a HAKOM je u Zagrebu održao prvi hrvatski ˝5G dan˝.

5G tehnologija za Hrvatsku predstavlja iznimni inovacijski potencijal i priliku hrvatskim tvrtkama za razvoj 5G aplikacija i produkata koji mogu postati konkurentni izvozni proizvodi, a HAKOM će na vrijeme osigurati spektar za razvoj 5G mreža.

5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.

blankUnutar 5G mreža bit će implementirana nova tehnička rješenja od kojih prvenstveno treba izdvojiti SDN (Software Defined Networking) i NFV (Network Function Virtualization), kao rješenja koja će omogućiti virtualizaciju mrežne arhitekture tj. stvaranja više virtualnih mreža na jedinstvenoj fizičkoj infrastrukturi. Virtualne mreže moći će se prilagoditi različitim potrebama u ovisnosti o tipu usluge, korisnika ili samog operatora.

5G mreža će istodobno moći zadovoljiti različite zahtjeve potrebne za autonomnu vožnju (nisko kašnjenje i visoka pouzdanost) i nove medijske servise (velika propusnost). Radi svega navedenog 5G predstavlja platformu prikladnu za industrijsku komunikaciju koja će omogućiti nove aplikacije i poslovne modele za različite vertikalne industrije kao što su autonomna vozila, industrijska proizvodnja (industrija 4.0) i poljoprivreda, energetski sektor, e-zdravstvo, pametni gradovi, mediji ili javna sigurnost.

U sklopu konferencije 5G dan održan je niz predavanja s temama poput Kako će 5G tehnologija promijeniti naše živote, Sigurnosni sustavi i napredne tehnologije na 5G mreži, Mladi kao stvaraoci hrvatske tehnološke budućnosti, Zagreb Smart City – okvir za realizaciju punog potencijala Grada Zagreba u 21. stoljeću, Split Smart City, IoT omogućava gradove budućnosti te Budućnost povezanih automobila. U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu „Značaj 5G tehnologije.

blank